Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυστρία: «Τεχνικά μέτρα ασφαλείας» και όχι φράχτες στα σύνορα

Αυστρία: «Τεχνικά μέτρα ασφαλείας» και όχι φράχτες στα σύνορα

Προς «εμπόδια» στα σύνορα για τον έλεγχο της εισροής προσφύγων προσανατολίζεται η Αυστρία. Δεν θα περιφράξουμε την Αυστρία, πρέπει όμως να λάβουμε προληπτικά τεχνικά μέτρα για έναν καλύτερο έλεγχο, είπε ο αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, μετά από υπουργικό συμβούλιο στη Βιέννη. Αντιδράσεις είχαν προκαλέσει, νωρίτερα, δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας ότι η χώρα θα υψώσει φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με την Σλοβενία για να ελέγξει την εισροή προσφύγων.

Προς «εμπόδια» στα σύνορα για τον έλεγχο της εισροής προσφύγων προσανατολίζεται η Αυστρία. Δεν θα περιφράξουμε την Αυστρία, πρέπει όμως να λάβουμε προληπτικά τεχνικά μέτρα για έναν καλύτερο έλεγχο, είπε ο αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, μετά από υπουργικό συμβούλιο στη Βιέννη.

Ο καγκελάριος αναφερόταν σε προηγούμενες δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ (του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος), ότι η Αυστρία θα υψώσει φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σλοβενία για να ελέγξει την εισροή προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της.

Ο Φάιμαν είπε ότι τα σχεδιαζόμενα μέτρα στα αυστριακά σύνορα πρέπει να προχωρήσουν σε στενή συνεννόηση με τη Γερμανία και άλλες γειτονικές χώρες.

Συγκεκριμένα, τόσο ο Φάιμαν, όσο και ο αναπληρωτής καγκελάριος Ράινχοντ Μιτερλένερ αναφέρθηκαν σε αυστηρότερους ελέγχους και μέτρα ασφαλείας στα σύνορα.

Στο ζήτημα αυτό δεν χρειάζεται κοντόφθαλμη πολιτική, σημείωσε, αλλά πρέπει με προνοητικό συντονισμό με τους άλλους να επιτευχθεί η διασφάλιση των συνοριακών ελέγχων και η αποφυγή ενός μεγάλου συνωστισμού ανθρώπων.

«Πρόκειται για τάξη και έλεγχο. Δεν θα υπάρξει ένας φράκτης γύρω από την Αυστρία» είπε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος, προσθέτοντας ότι αρχικά θα γίνει επεξεργασία μιας πρότασης από ειδικούς των υπουργείων Εσωτερικών και Άμυνας για την τεχνική ασφάλεια στην περιοχή των συνόρων.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι προγραμματίζονται προσαρμογές στο αυστριακό Δίκαιο για το Άσυλο και μια αύξηση των συνοριακών δυνάμεων, με την αποστολή επιπλέον 1.000 αστυνομικών, ενώ υπάρχει η δυνατότητα και περαιτέρω αύξησης του αριθμού τους κατά 2.000, όπως επίσης ενίσχυση σε περίπτωση ανάγκης με υπηρετούντες σε εναλλακτική στρατιωτική θητεία.

Μια ενεργός πολιτική στο θέμα των προσφύγων, σημαίνει ωστόσο, όπως παρατήρησε, προπάντων την παροχή βοήθειας στις περιοχές της κρίσης και πως η Τουρκία πρέπει να είναι ένας κεντρικός συνομιλητής για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Ο κ. Φάιμαν επισήμανε στις δηλώσεις του ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής για την προσφυγική κρίση συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, η δημιουργία 50.000 θέσεων κατάλληλων για τις χειμερινές συνθήκες στη διαδρομή των προσφύγων από την Ελλάδα έως τα αυστριακά σύνορα.

Ο Φάιμαν είπε ότι τα μέτρα αυτά θα πραγματοποιηθούν μέσα σε μερικές ημέρες, σε συνεργασία με τις χώρες της ΕΕ και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Νωρίτερα, ο Φάιμαν είχε πει ότι η Αυστρία σχεδιάζει να τοποθετήσει εμπόδια στα σύνορα με τη Σλοβενία.

Η γερμανική κυβέρνηση κατηγόρησε την Τετάρτη την Αυστρία ότι οδηγεί πρόσφυγες στα σύνορα αφού βραδιάσει ώστε να μπορέσουν να περάσουν στο έδαφος της Γερμανίας και δήλωσε ότι περιμένει από τη Βιέννη να επανέλθει αμέσως στην κανονική καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών.

«Η συμπεριφορά της Αυστρίας τις τελευταίες ημέρες δεν ήταν σύμφωνη με την ορθή διαδικασία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών Τόμας ντε Μεζιέρ, διατυπώνοντας την εντονότερη δημόσια κριτική σε βάρος της γειτονικής χώρας αφότου ξέσπασε η προσφυγική κρίση πριν από δύο μήνες.

Απειλεί και η Σλοβενία

Και η Σλοβενία απειλεί να υψώσει φράχτη στα σύνορα με την Κροατία, εάν το σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε την Κυριακή σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν εφαρμοστεί.

«Εάν η κατάσταση χειροτερεύσει και το σχέδιο δράσης των Βρυξελλών δεν ολοκληρωθεί, τότε η Σλοβενία έχει ετοιμάσει αρκετά σενάρια, ανάμεσά τους και την εγκατάσταση φράχτη που θα φυλούν δυνάμεις» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Καρλ Ερλγιάβετς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024