«Βόμβα» Κουτρουμάνη: Καταργείται η 35ετία για σύνταξη στο Δημόσιο
Θεμελιωμένα δικαιώματα στο Δημόσιο καταργούνται μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σύμφωνα τον πρώην υπουργό Γ.Κουτρουμάνη. Όπως είπε, καταργούνται τα 35 χρόνια για σύνταξη, ενώ εξήγησε πως όσοι είχαν 35 χρόνια υπηρεσίας μέχρι τον Αύγουστο και δεν έφυγαν, τώρα θα πρέπει για να φύγουν να συμπληρώσουν ηλικιακό όριο από 58,5 και άνω.
Θεμελιωμένα δικαιώματα στο Δημόσιο καταργούνται σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Όπως είπε ο κ. Κουτρουμάνης καταργούνται τα 35 χρόνια για σύνταξη, ενώ εξήγησε πως όσοι είχαν 35 χρόνια υπηρεσίας μέχρι τον Αύγουστο και δεν έφυγαν, τώρα θα πρέπει για να φύγουν να συμπληρώσουν ηλικιακό όριο από 58,5 και άνω.
Η ρύθμιση αφορά «μερικές χιλιάδες, και άνδρες και γυναίκες. Δεν αφορά τις μητέρες ανηλίκων και τις τρίτεκνους, διότι έχουν άλλο καθεστώς. Εδώ αναφέρεται ειδικά στην 35ετία και στα 37 χρόνια».
Συγκεκριμένα, όσοι εργαζόμενοι στο δημόσιο, έχουν προσληφθεί πριν από το 1983, είχαν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης, με τη συμπλήρωση 35ετίας, ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας. Σύμφωνα με το μέχρι σήμερα ισχύον πλαίσιο όσοι δεν είχαν συμπληρώσει 35ετία μέχρι 18 Αυγούστου 2015, θα έπρεπε να συμπληρώσουν το ηλικιακό όριο των 58 ετών και έξι μηνών, μετά τις 19 Αυγούστου του 2015.
Το καινούργιο στοιχείο που ανατρέπει τα θεμελιωμένα δικαιώματα είναι ότι ακόμη και αυτοί που είχαν συμπληρώσει την 35ετία μέχρι τις 18 Αυγούστου και δεν αποχώρησαν τώρα θα χρειαστεί να συμπληρώσουν και τα αντίστοιχα ηλικιακά όρια που ξεκινούν από τα 58,5 και φθάνουν μέχρι τα 62.
Παράλληλα, για όσους δεν συμπληρώσουν τα 35 χρόνια μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2021 προβλέπεται αύξηση των ετών ασφάλισης από τα 35 στα 40 χρόνια.
Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στον οποίο ετέθη το θέμα δήλωσε πως οι όποιες «γκρίζες ζώνες» δημιοργούνται από την ΚΥΑ θα διορθωθούν άμεσα με εγκύκλιο και υπογράμμισε πως δεν τίθεται θέμα να θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων.
ΝΔ: Άλλος ένας δυσάρεστος αιφνιδιασμός
Πρόκειται για άλλον ένα δυσάρεστο αιφνιδιασμό στην πλάτη χιλιάδων ασφαλισμένων με θεμελιωμένο δικαίωμα, τόνισε ο συντονιστής κοινωνικών υποθέσεων της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
«Η σπουδή της κυβέρνησης να αμφισβητήσει την ΚΥΑ, που Υπουργοί της εξέδωσαν μόλις χθες, με σχετική δήλωση ότι αυτή θα… διορθωθεί με εγκύκλιο, δεν πείθει κανέναν πλέον.
» Ψηφίζουν για να ξεψηφίζουν, νομοθετούν και υπόσχονται ότι θα τα αλλάξουν ‘προσεχώς’.
» Εκτός από τα θεμελιωμένα δικαιώματα των ασφαλισμένων, η κυβέρνηση εκθεμελίωσε για μια ακόμα φορά την ίδια της την αξιοπιστία έναντι πάντων.»
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σισμανόγλειο: Στον εισαγγελέα ο 76χρονος που προκάλεσε τη φωτιά στο νοσοκομείο
- Τοξικότητα κυβερνητικής κοπής
- Diamond League: Τεντόγλου και Τζένγκο δοκιμάζονται στο Μονακό
- Σφυροκόπημα Ανδρουλάκη: Ακρίβεια παντού, οι πολίτες δεν χρειάζονται τη συμπόνοια σας αλλά λύσεις – Στο βήμα ο Μητσοτάκης
- Ελάτε να μου μιλήσετε, δεν δαγκώνω: Ο Μπιλ Γουόρντ των Black Sabbath μιλά για τις μέρες του σε αναπηρικό αμαξίδιο
- Θεσσαλονίκη: Πτήση προς Σαράγεβο επέστρεψε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» λόγω επιθετικού επιβάτη
- «Τον βάλαμε σε τζετ και κάναμε κύκλους για να μην μας δουν» – Πώς η Λίβερπουλ του Κλοπ πήγε να πάρει τον Εμπαπέ
- Hurriyet: Πουλήθηκαν οι S-400 σε άλλη χώρα του Κόλπου – Εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442