Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
«Ονειρεύομαι τη σημαία μας στο Όρος του Ναού» λέει Ισραηλινή υπουργός
Η Τζίπι Χοτόβελι κυματίζει την ισραηλινή σημαία με φόντο τον Θόλο του Βράχου στο Όρος του Ναού σε φωτογραφία του 2014

«Ονειρεύομαι τη σημαία μας στο Όρος του Ναού» λέει Ισραηλινή υπουργός

Λάδι στη φωτιά που καίει στη Μέση Ανατολή ρίχνει η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Χοτόβελι λέγοντας πως «ονειρεύεται να δει την ισραηλινή σημαία να υψώνεται στο Όρος του Ναού». Την παραίτησή της ζητά η αντιπολίτευση.

Λάδι στη φωτιά που καίει στη Μέση Ανατολή ρίχνει η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Χοτόβελι λέγοντας πως «ονειρεύεται να δει την ισραηλινή σημαία να υψώνεται στο Όρος του Ναού», παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης στη διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος στον ιερό τόπο για αμφότερους εβραίους και μουσουλμάνους που βρίσκεται στην «καρδιά» του νέου κύκλου έντασης.

Την παραίτησή της υπουργού ζητά η αντιπολίτευση.

«Πιστεύω ότι είναι το κέντρο της ισραηλινής κυριαρχίας, η πρωτεύουσα του Ισραήλ, ο ιερότερος τόπος του εβραϊκού λαού. Είναι το όνειρό μου να δω την ισραηλινή σημασία να κυματίζει στο Όρος του Ναού» δήλωσε η βουλευτής του Λικούντ σε συνέντευξή της, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Το Ισραήλ κατέλαβε το Όρος του Ναού από την Ιορδανία κατά των Πόλεμων των Έξι Ημερών του 1967. Λίγες ώρες αφότου ισραηλινοί αλεξιπτωτιστές πήραν τον έλεγχο, ο τότε υπουργός Άμυνας Μοσέ Νταγιάν έδωσε εντολή να κατέβει η σημαία που είχαν υψώσει οι στρατιώτες. Έκτοτε δεν έχει κυματίσει ισραηλινή σημαία στην διαφιλονικούμενη θρησκευτική τοποθεσία.

Το Όρος του Ναού ή Χαράμ αλ-Σαρίφ στα αραβικά είναι ο ιερότερος τόπος για τον ιουδαϊσμό. Το τέμενος Αλ-Άσκα που περικλείεται μαζί με τον Θόλο του Ναού στην τοποθεσία είναι ο τρίτος ιερότερος τόπος του Ισλάμ μετά την Μέκκα και τη Μεδίνα.

Η υπουργός-«γεράκι» του Λικούντ, η οποία στηρίζει την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης και αντιτίθεται στην εγκαθίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, έχει επισκεφθεί δημόσια αρκετές φορές το Όρος του Ναού τα τελευταία χρόνια μαζί με δεξιούς Ισραηλινούς βουλευτές.

Πολλοί Παλαιστίνιοι θεωρούν ότι το Ισραήλ επιχειρεί να επεκτείνει την εβραϊκή παρουσία στο Όρος του Ναού, γεγονός το οποίο η κυβέρνηση Νετανιάχου αρνείται. Βάσει της ισχύουσας διευθέτησης, οι εβραίοι επιτρέπεται να επισκέπτονται την τοποθεσία αλλά όχι να προσεύχονται. Η τοποθεσία διοικείται από την ιορδανική αρχή προστασίας του Όρους Waqf.

Το 2000 ο τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν επισκέφθηκε το Όρος του Ναού για να ακολουθήσει το ξέσπασμα της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης (Ιντιφάντα).

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι δήλωσε προ ημερών ότι το Ισραήλ δεσμεύεται να τηρήσει την παράδοση που θέλει μόνο μουσουλμάνους να επιτρέπεται να προσεύχονται σε ιερό τόπο στην Ιερουσαλήμ, ζήτημα που βρίσκεται στο επίκεντρο της πρόσφατης έκρηξης βίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024