Η συχνή κατανάλωση καφέ φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, υποστηρίζουν κινέζοι ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Clinical and Experimental Medicine.

Επιστημονική ομάδα του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Κίνας, με επικεφαλής τον Δρ Γινγκ Ζανγκ, ανέλυσαν δεδομένα από 12 επιδημιολογικές μελέτες, που αφορούσαν 4.037 περιπτώσεις καρκίνου της στοματικής κοιλότητας και 1.872.231 συμμετέχοντες, συνολικά.

Τρεις μελέτες είχαν γίνει στην Ιταλία, τρεις στις ΗΠΑ, δύο στη Βραζιλία και από μία στη Δανία, στη Νορβηγία, στην Ιαπωνία και στη Γαλλία.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι υψηλή κατανάλωση καφέ επιφέρει μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου της στοματικής κοιλότητας και μάλιστα φάνηκε ότι η συσχέτιση αυτή ήταν σημαντική στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι αυτοί που κατανάλωναν υψηλές ποσότητες καφέ είχαν κατά μέσο όρο 30% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο της στοματικής κοιλότητας σε σχέση με αυτούς που έκαναν την μικρότερη κατανάλωση καφέ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο καφές περιέχει ποικιλία από βιολογικά ενεργά συστατικά, τα οποία ενδεχομένως να προστατεύουν από την ανάπτυξη ή την εξέλιξη του καρκίνου. Εκτός από την καφεΐνη, τόσο το καφεϊκό οξύ, όσο και δύο διτερπένια που συναντώνται ειδικά στον καφέ, η καφεστόλη και η καχεόλη, έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να συμβάλουν στην προστασία κατά της οξειδωτικής βλάβης του DNA, της επιτάχυνσης της απόπτωσης των κυττάρων ή κατά του  πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων.

Ως υψηλά ποσοστά κατανάλωσης οι επιστήμονες όρισαν μία ποσότητα άνω των τριών φλιτζανιών ημερησίως, έναντι του ενός φλιτζανιού που ορίστηκε η χαμηλή κατανάλωση καφέ.

Ο καρκίνος του στόματος αποτελεί την όγδοη συχνότερη μορφή καρκίνου, παγκοσμίως, και έχει χαμηλό ποσοστό επιβίωσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι οφείλεται τόσο σε γενετικούς παράγοντες, όσο και σε περιβαλλοντικούς (αλκοόλ, κάπνισμα κ.α.).

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ