Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η αντιμετώπιση εμφράγματος στο επίκεντρο του 36ου Πανελληνίου Καρδιολογικού Συνεδρίου

Η αντιμετώπιση εμφράγματος στο επίκεντρο του 36ου Πανελληνίου Καρδιολογικού Συνεδρίου

Με έμφαση στην έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών επεισοδίων διεξάγεται το φετινό 36ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο (29-31 Οκτωβρίου, Θεσσαλονίκη), με διεθνή συμμετοχή.

Με έμφαση στην έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών επεισοδίων διεξάγεται το φετινό 36ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο (29-31 Οκτωβρίου, Θεσσαλονίκη), με διεθνή συμμετοχή.

Περισσότεροι από 1.000 σύνεδροι θα συζητήσουν για όλες τις τελευταίες εξελιξεις στην Καρδιολογία με στόχο την επιμόρφωση των Ελλήνων Καρδιολόγων και την ανάπτυξη προγραμμάτων πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης των καρδιακών παθήσεων στη χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε το προεδρείο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), ο πρόεδρος Στέφανος Φούσας σημείωσε ότι «η επιμόρφωση των Καρδιολόγων και ιδιαίτερα των νέων Καρδιολόγων, αποτελεί πρώτιστο μέλημα, με στόχο την ποιοτική παροχή ιατρικών υπηρεσιών που συμβάλλουν στην έμπρακτη στήριξη του κοινωνικού συνόλου. Στο συνέδριο -με τη συμμετοχή καταξιωμένων επιστημόνων- θα συζητηθούν επίκαιρα και πολυσχιδή θέματα, με εξατομίκευση στην κλινική πράξη, καθώς και οι νέες εξελίξεις στην Καρδιολογία τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία, ακολουθώντας τις σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες».

Ο κ. Φούσας τόνισε επίσης ότι «επειδή το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται πλέον σε οριακή κατάσταση λειτουργίας επιβάλλεται να βρεθούν λύσεις αντιμετώπισης των οξέων περιστατικών, με το υπάρχον προσωπικό, αφού προσλήψεις δεν μπορούν να γίνουν άμεσα».

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Γιάννης Κανακάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης προγραμμάτων πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης των καρδιακών παθήσεων στη χώρα μας.

«Όταν εκδηλωθεί το έμφραγμα του μυοκαρδίου πρέπει να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα ενεργώντας άμεσα, καλώντας ασθενοφόρο και λαμβάνοντας την κατάλληλη θεραπεία στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα» εξήγησε ο κ. Κανακάκης.

Με το πρόγραμμα Stent for Life και την καμπάνια ενημέρωσης «Δράσε τώρα, σώσε μια ζωή» – «Το έμφραγμα δεν μπορεί να περιμένει», η ΕΚΕ από το 2014 έχει επικεντρώσει στην αναγνώριση των συμπτωμάτων, στη χρήση του ΕΚΑΒ για τη μεταφορά στο νοσοκομείο και την έγκαιρη διενέργεια αγγειοπλαστικής για την διάνοιξη των αποφραγμένων αρτηριών.

«Οι πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα δίνουν έμφαση στην ταχεία μεταφορά των υψηλού κινδύνου ασθενών για την διενέργεια διαδερμικής αγγειοπλαστικής εντός δύο ωρών από την 1η επαφή με το σύστημα υγείας» εξήγησε ο γενικός γραμματέας της ΕΚΕ.

Επόμενος στόχος των Ελλήνων καρδιολόγων είναι η οργάνωση συστήματος προνοσοκομειακής διάγνωσης και έναρξη θεραπείας μέσα στο ασθενοφόρο. Η προνοσοκομειακή διάγνωση με ηλεκτροκαρδιογράφημα και μεταφορά με τηλεμετρία του αποτελέσματος σε επεμβατικό κέντρο θα οδηγήσει σε βράχυνση των χρονικών καθυστερήσεων με αποτέλεσμα την ελάττωση της θνητότητας και της νοσηρότητας από καρδιακή ανεπάρκεια.

«Η ανάπτυξη δικτύων αντιμετώπισης του εμφράγματος στις περιφέρειες της χώρας είναι επίσης στις άμεσες προτεραιότητες του προγράμματος μας. Δίκτυο σημαίνει συνεργασία των νοσοκομείων με επεμβατικό τμήμα, των νοσοκομείων χωρίς επεμβατικό τμήμα και της επείγουσας βοήθειας (ΕΚΑΒ), με σκοπό την ταχεία μεταφορά των ασθενών για διενέργεια πρωτογενούς αγγειοπλαστικής» κατέληξε ο κ. Κανακάκης.

Στο πλαίσιο αυτό καίριας σημασίας είναι η χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου.

«Τα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα, δηλαδή τα φάρμακα που εμποδίζουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων εμποδίζοντας το σχηματισμό και εξέλιξη του θρόμβου που προκαλεί το έμφραγμα. Όμως έχει αποδειχθεί ότι ένας στους επτά ασθενείς με έμφραγμα του μυοκαρδίου κάνουν εμετό κατά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο, γεγονός που θέτει ερωτήματα και αμφιβολίες για την απορρόφηση των αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων που δίδονται από του στόματος πριν τη μεταφορά του ασθενούς στο νοσοκομείο και τη διενέργεια αγγειοπλαστικής. Έτσι συζητείται η σκοπιμότητα ύπαρξης ενός αντιαιμοπεταλιακού φαρμάκου που θα δίδεται ενδοφλεβίως και όχι από του στόματος, εξασφαλίζοντας την απορρόφησή του και κατά συνέπεια τη δραστικότητά του. Προσφάτως, ανακοινώθηκε η έγκριση και κυκλοφορία ενός τέτοιου νέου ενδοφλεβίου αντιαιμοπεταλιακού φαρμάκου, του cangrelor με πολύ καλά αποτελέσματα σε ασθενείς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου» εξήγησε ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΚΕ, Ιωάννης Καλλικάζαρος.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει και στην καρδιακή ανεπάρκεια καθώς συνιστά τη συχνότερη αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο σε άτομα άνω 65 ετών. Ένα από τα πλέον ελπιδοφόρα φάρμακα για την αντιμετώπιση της, το LCZ696 (συνδυασμός βαλσαρτάνης με τον αναστολέα νεπριλυσίνης) στη μελέτη Paradigm-HF έδειξε σημαντική μείωση των καρδιαγγειακών θανάτων και νοσηλειών για καρδιακή ανεπάρκεια (κατά 20%) και στους θανάτους από οποιαδήποτε αιτία κατά 16%.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και τα νεότερα δεδομένα από την χρήση του βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια στην καθημερινή κλινική πρακτική.

«Πρόκειται για μία καινοτόμο πρόταση της τεχολογίας στον χώρο της επεμβατικής ηλεκτροφυσιολογίας. Η συσκευή έχει κυλινδρικό σχήμα μήκους 4 εκατοστών και διαμέτρου 6 χιλιοστών και εμφυτεύεται στη δεξιά κοιλία χωρίς την ανάγκη καλωδίων και τη δημιουργία θήκης στο δέρμα. Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία από την εξελλισόμενη μελέτη LEADLESS II υποδεικνύουν ότι η συσκευή έχει ικανοποιητική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια για τις περιπτώσεις των ασθενών που χρειάζονται βηματοδότη μίας κοιλότητας» εξήγησε ο Κωνσταντίνος Τιούφης, αντιπρόεδρος της ΕΚΕ.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024