Η σουηδική αστυνομία θεωρεί πως ο δράστης της επίθεσης με ξίφος στο σχολείο του Τρολχάταν είχε ρατσιστικό κίνητρο, και χειρίζεται την υπόθεση ως έκλημα μίσους. Στην επίθεση σκοτώθηκαν ένας δάσκαλος και ένας μαθητής.

Η αστυνομία κατέληξε στα κίνητρα τού -νεκρού, πλέον- δράστη βασει των ευρημάτων στο σπίτι του του πώς επέλεξε τα θύματά του.

Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό όπως αναφέρει η αστυνομία ακόμη και το πώς ήταν ντυμένος ο 21χρονος δράστης, «σχηματίζουν συνολικά την εικόνα πως το κίνητρό του ήταν ρατσιστικό για το έγκλημα στο σχολείο Κρόναν».

Αρκετοί από τους μαθητές στο Κρόναν είναι παιδιά μεταναστών. Τα στοιχεία των δύο νεκρών δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Ο δράστης είχε μπει το πρωί της Πέμπτης με μάσκα και ξίφος στην καφετέρια του σχολείου. Αρχικά, οι μαθητές νόμιζαν πως επρόκειτο για φάρσα, για αυτό και πήγαν ακόμη και να βγάλουν φωτογραφίες με τον 21χρονο.

Ο δράστης μαχαίρωσε δύο δασκάλους και δύο μαθητές, έναν 15χρονο και έναν 11χρονο. Στη συνέχεια εξέπνευσαν ένας από τους δασκάλους και ένας από τους μαθητές. Η αστυνομία πυροβόλησε δύο φορές τον δράστη, χαμηλά στον κορμό, ο οποίος και εξέπνευσε μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ