Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Όταν ο κινηματογράφος είναι «αδελφική» υπόθεση

Όταν ο κινηματογράφος είναι «αδελφική» υπόθεση

Μαρία Πετροπούλου Από τα «τρομακτικά» αδέλφια του Πορφυρού Λόφου, έως τα «φιλοπόλεμα» αδέλφια της σειράς Empire, οι σειρές και οι ταινίες του 2015 δεν μπορούν να αντισταθούν από την εξερεύνηση των ορίων των οικογενειακών δεσμών. Υπάρχει μια φράση, «το αίμα νερό δεν γίνεται», η οποία χρησιμοποιείται για να τονίσει ότι ακόμη κι αν οι συγγενείς […]

Μαρία Πετροπούλου

Από τα «τρομακτικά» αδέλφια του Πορφυρού Λόφου, έως τα «φιλοπόλεμα» αδέλφια της σειράς Empire, οι σειρές και οι ταινίες του 2015 δεν μπορούν να αντισταθούν από την εξερεύνηση των ορίων των οικογενειακών δεσμών.

Υπάρχει μια φράση, «το αίμα νερό δεν γίνεται», η οποία χρησιμοποιείται για να τονίσει ότι ακόμη κι αν οι συγγενείς μαλώσουν ή διαφωνήσουν, γρήγορα θα μονιάσουν, καθώς οι δεσμοί αίματος που ενώνουν τους ανθρώπους είναι πολύ ισχυροί.

Ιδιαίτερα τα μοναχοπαίδια, αδυνατούν πολλές φορές να καταλάβουν γιατί ο αδελφός ή η αδελφή είναι σημαντικότεροι από τους φίλους ή τους μετέπειτα συζύγους. Ωστόσο, όσο μεγαλώνει κανείς, τόσο περισσότερο αρχίζει και κατανοεί την πολύπλοκη δυναμική των αδελφικών δεσμών. Για παράδειγμα, δεν είναι αποδεκτό να «μισείς» τον αδελφό της καλύτερής σου φίλης.

Στον Πορφυρό Λόφο του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, παρακολουθούμε δυο αδέλφια να καλούν έναν τρίτο άνθρωπο στον «σκοτεινό» τους πύργο, με σκοπό να τον εντάξουν σε ένα ψυχόδραμα. Ο Τομ Χίντλστον, που υποδύεται τον αδελφό, περιέγραψε την σχέση με την κινηματογραφική αδελφή του ως «τόσο πιστή και ισχυρή που μπορεί να αποβεί επικίνδυνη».

Έως τώρα, οι πολυσυζητημένες ταινίες του φθινοπώρου πραγματεύονται την ένταση ανάμεσα στους οικογενειακούς δεσμούς και στον ευρύτερο κόσμο. Στους Δίδυμους Θρύλους, ο Τομ Χάρντι υποδύεται τους δίδυμους Ρόνι και Ρέγκι Κρέι, δυο από τους πιο στυγερούς εγκληματίες της βρετανικής ιστορίας, που έστησαν την εγκληματική τους αυτοκρατορία στο ανατολικό Λονδίνο στη δεκαετία του 1960. Την ίδια στιγμή, η Ανίερη Συμμαχία, επίσης βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, πραγματεύεται τις ιστορίες του πιο κακόφημου εγκληματία που γνώρισε ποτέ η νότια Βοστώνη, Τζέιμς Γουίτι (Τζόνι Ντεπ), και του αδελφού του (Μπένεντικτ Κάμπερμπατς) που εμπλέκεται στην πολιτική σκηνή. Και στις δυο ταινίες, η ευθύνη και η προστασία των αδελφών είναι η πρώτη προτεραιότητα.

Ακόμη και στις σειρές Empire, στην οποία τα αδέλφια σκάβουν το ένα τον λάκκο του άλλου, και στην Scream Queens, όπου τα αδέλφια της αδελφότητας εξισώνονται με τα βιολογικά, η σημασία της οικογένειας βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.

Τι γίνεται, όμως, όταν η δύναμη των αδελφικών δεσμών απειλείται από την εξουσία και τα χρήματα; Αυτό ακριβώς εξετάζει η σειρά Empire, με πολλές εναλλαγές, αφού οι τρεις πρωταγωνιστές διεκδικούν την εταιρεία του πατέρα τους, βρίσκουν, ωστόσο, κοινό έδαφος χάρη σε όσα έχουν ζήσει στο παρελθόν, αλλά το χάνουν όταν εμπλέκονται στην υπόθεση άλλα άτομα, με τις δικές τους ανασφάλειες και τα δικά τους συμφέροντα.

Στον Σκοτεινό Τόπο, θρίλερ μυστηρίου, ο μεγάλος αδελφός της πρωταγωνίστριας φαίνεται να καθορίζεται ολοκληρωτικά από την σχέση του μαζί της και από τις αλληλεπιδράσεις τους. Μάλιστα, η υπόθεση διαμορφώνεται έτσι, ώστε ο θεατής να ενδιαφέρεται κυρίως για την ιστορία της αδελφής και να αδιαφορεί για την ιστορία του αδελφού, αφού εκείνος δεν έχει καθόλου ευδιάκριτα γνωρίσματα.

Στην αντίθετη όχθη, η Ανίερη Συμμαχία παρουσιάζει τα δυο αδέλφια ως δυο συνειδητοποιημένες και ξεχωριστές υπάρξεις. Ο Γούιτι είναι βίαιος, ενώ ο αδελφός του ήρεμος. Και ακριβώς επειδή και οι δυο χαρακτήρες είναι τόσο πολύπλοκοι και τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, ο θεατής καταλαβαίνει πόσο δυνατή και άνευ όρων είναι η αγάπη ανάμεσά τους.

Τελικά, ο κινηματογράφος και η τηλεόραση φαίνεται να έχουν εμμονή με τους οικογενειακούς δεσμούς. Δείχνουν το πόσο ισχυροί ή αντίθετα, το πόσο ευάλωτοι είναι, την ταλάντευσή τους ανάμεσα σε συμφέροντα, αλλά και το ότι οι οικογενειακές σχέσεις και η πολυπλοκότητά τους είναι ένα θέμα που «έρχεται» από τα αρχαία χρόνια.

entertainment.in.gr

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024