Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΤτΕ: Μειωμένη ζήτηση για δάνεια, αλλά και αυστηρότερα κριτήρια στο γ' τρίμηνο

ΤτΕ: Μειωμένη ζήτηση για δάνεια, αλλά και αυστηρότερα κριτήρια στο γ’ τρίμηνο

Έσφιξαν περισσότερο τη «στρόφιγγα» των δανείων οι τράπεζες το γ' τρίμηνο 2015, καθώς τα κριτήρια για χορηγήσεις έγιναν ακόμη πιο αυστηρά, σύμφωνα με έρευνα της ΤτΕ. Ωστόσο μειωμένη εμφανίζεται και η ζήτηση για δάνεια τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τα νοικοκυριά. Όσον αφορά τις προσδοκίες για το δ' τρίμηνο, τα κριτήρια αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο αυστηρά για την περίπτωση των καταναλωτικών δανείων και να παραμείνουν αμετάβλητα για τα στεγαστικά.

Έσφιξαν περισσότερο τη «στρόφιγγα» των δανείων οι τράπεζες το γ’ τρίμηνο 2015, καθώς τα κριτήρια για χορηγήσεις έγιναν ακόμη πιο αυστηρά, σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος. Ωστόσο μειωμένη εμφανίζεται και η ζήτηση για δάνεια, τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τα νοικοκυριά.

Όπως προκύπτει από έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος, οι παράγοντες που οδήγησαν σε πιο αυστηρά κριτήρια ήταν οι συνθήκες ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα Ιδρύματα, οι δυσκολίες πρόσβασής τους στις αγορές χρήματος και οι ανησυχίες τους για τους κινδύνους που δημιουργούνται λόγω της γενικής οικονομικής κατάστασης και των προοπτικών της οικονομίας. Την κατάσταση επιδείνωσε και η επιβολή των capital controls.

Όσον αφορά τις προσδοκίες για το δ’ τρίμηνο, τα κριτήρια αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο αυστηρά για την περίπτωση των καταναλωτικών δανείων και να παραμείνουν αμετάβλητα για τα στεγαστικά, όπως και για τα επιχειρηματικά. Σε ότι αφορά τη ζήτηση εκτιμάται ότι θα ανακάμψει στο δ’ τρίμηνο για καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, ενώ εκτιμάται να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο για στεγαστικά δάνεια.

Η έρευνα της ΤτΕ

Δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις

Το γ΄ τρίμηνο του 2015, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) έγιναν πιο αυστηρά σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2015, εξέλιξη που συμβαδίζει με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.

Οι παράγοντες που οδήγησαν σε πιο αυστηρά κριτήρια ήταν οι συνθήκες ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα Πιστωτικά Ιδρύματα, οι δυσκολίες πρόσβασής τους στις αγορές χρήματος και οι ανησυχίες τους για τους κινδύνους που δημιουργούνται λόγω της γενικής οικονομικής κατάστασης και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

Τα κριτήρια αναμένεται να παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο κατά τη διάρκεια του επόμενου τριμήνου.

Αποτέλεσμα των πιο αυστηρών κριτηρίων ήταν να γίνουν πιο αυστηροί και οι όροι χορήγησης δανείων προς ΜΧΕ κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2015, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η ζήτηση για δάνεια από τις ΜΧΕ ήταν μειωμένη κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2015, παρά τις αυξημένες ανάγκες για αναδιάρθρωση του χρέους των επιχειρήσεων. Η ζήτηση για δάνεια από τις ΜΧΕ αναμένεται να ανακάμψει ως ένα βαθμό κατά τη διάρκεια του επόμενου τριμήνου.

Δάνεια προς νοικοκυριά

Το γ΄ τρίμηνο του 2015, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά έγιναν πιο αυστηρά σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2015, ενώ οι προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί το προηγούμενο τρίμηνο ήταν ότι τα κριτήρια δεν θα μεταβάλλονταν.

Όσον αφορά τις προσδοκίες για το τέταρτο τρίμηνο, τα κριτήρια αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο αυστηρά για την περίπτωση των καταναλωτικών δανείων και να παραμείνουν αμετάβλητα για τα στεγαστικά δάνεια.

Τα αυστηρότερα κριτήρια χορηγήσεων είχαν σαν αποτέλεσμα να αυστηροποιηθούν και οι όροι χορήγησης δανείων σε κάποιο βαθμό το γ΄ τρίμηνο του 2015.

Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια μειώθηκε κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2015, αλλά αναμένεται να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο κατά τη διάρκεια του επόμενου τριμήνου.

Η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια μειώθηκε, ενώ αναμένεται να ανακάμψει ως ένα βαθμό κατά τη διάρκεια του επόμενου τριμήνου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024