Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές στην Ελβετία με αναμενόμενο νικητή την ξενοφοβία

Εκλογές στην Ελβετία με αναμενόμενο νικητή την ξενοφοβία

Στις κάλπες, για να εκλέξουν το νέο τους Κοινοβούλιο, προσέρχονται την Κυριακή οι Ελβετοί, με την προσφυγική κρίση να ενισχύει ακόμη περισσότερο την κυρίαρχη θέση της Ακροδεξιάς στην πολιτική σκηνή της χώρας - έστω και αν η ευημερούσα χώρα των Άλπεων δεν έχει ακόμη επηρεαστεί ιδιαίτερα από το τεράστιο προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη.

Στις κάλπες, για να εκλέξουν το νέο τους Κοινοβούλιο, προσέρχονται την Κυριακή οι Ελβετοί, με την προσφυγική κρίση να ενισχύει ακόμη περισσότερο την κυρίαρχη θέση της Ακροδεξιάς στην πολιτική σκηνή της χώρας – έστω και αν η ευημερούσα χώρα των Άλπεων δεν έχει ακόμη επηρεαστεί ιδιαίτερα από το τεράστιο προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το σύνολο σχεδόν των τελευταίων δημοσκοπήσεων, το κυρίαρχο ξενοφοβικό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP) αναμένεται να βγει ενδυναμωμένο από αυτήν την εκλογική μάχη, αυξάνοντας ενδεχομένως το ποσοστό του σχεδόν στο 28% έναντι 26,6% που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του 2011.

Η μεταναστευτική πολιτική περιλαμβάνεται στα κυρίαρχα θέματα που απασχολούν τους ελβετούς ψηφοφόρους. Ειδικότερα, βάσει έρευνας του δημοσκοπικού ινστιτούτου gfs.bern, ένα ποσοστό της τάξης του 48%, εκτιμά ότι το μεταναστευτικό είναι το μεγαλύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα της χώρας. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, μόλις ένα 9% των Ελβετών θεωρεί πιο σημαντικές τις περίπλοκες σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι σχέσεις της Ελβετίας με την ΕΕ επλήγησαν σοβαρά μετά το δημοψήφισμα του Φεβρουαρίου του 2014, κατά το οποίο οι Ελβετοί είπαν οριακά «ναι» στη λήψη άμεσων μέτρων για τη μείωση της εισροής μεταναστών – μία πρόταση του SVP η οποία έφερε τη χώρα σε μετωπική σύγκρουση με την ΕΕ.

Ελαφρώς ενισχυμένοι αναμένεται να βγουν από τις εκλογές της Κυριακής και οι Σοσιαλιστές, το δεύτερο κόμμα της χώρας, με το ποσοστό του να ξεπερνά το 18,7% που συγκέντρωσε πριν από τέσσερα χρόνια.

Έδαφος αναμένεται να κερδίσουν επίσης οι κεντροδεξιοί Φιλελεύθεροι – τρίτο κόμμα το 2011 με ποσοστό 15,1% – εις βάρος των Χριστιανοδημοκρατών, των Πρασίνων και άλλων μικρότερων κομμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, στην άμεση δημοκρατία της Ελβετίας, όπου οι πολίτες μπορούν με συχνά δημοψηφίσματα να εκφράζουν τις απόψεις τους, δεν αναμένονται τεράστιες αλλαγές ούτε στο Κοινοβούλιο ούτε στη σύνθεση της κυβέρνησης. Αυτό είναι άλλωστε κάτι το οποίο αντανακλάται και στη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, η οποία δεν έχει ξεπεράσει το 50% σε βουλευτικές εκλογές από το 1975.

Επιμέλεια: Μάρω Βακαλοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024