Δεν έχει τέλος η τραγωδία των προσφύγων που διασχίζουν το Αιγαίο. Ένα οκτάχρονο παιδί βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε λέμβο στο Φαρμακονήσι. Σύμφωνα με τους γονείς του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από Τουρκία προς Φαρμακονήσι, το παιδί έπεσε στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρό. Σε άλλο περιστατικό ανοικτά του Καστελόριζου ανασύρθηκαν νεκρές δύο γυναίκες, ένα βρέφος και ένα ακόμη παιδί.

Πιο συγκεκριμένα, το οκτάχρονο παιδί επέβαινε σε λέμβο με 110 πρόσφυγες που ταξίδευαν από Τουρκία προς το Φαρμακονήσι.

Στις 8:30 το πρωί της Κυριακής το στρατιωτικό φυλάκιο Φαρμακονησίου ενημέρωσε τις λιμενικές αρχές της Λέρου ότι αποβιβάστηκαν στο νησί 110 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί που δεν είχε τις αισθήσεις του.

Σύμφωνα με τους γονείς του άτυχου παιδιού, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους από την Τουρκία στο Φαρμακονήσι, το παιδί έπεσε στη θάλασσα και όταν ανασύρθηκε είχε χάσει τις αισθήσεις του.

Επιβατηγό πλοίο μεταφέρει όλους τους πρόσφυγες από το Φαρμακονήσι στη Λέρο. Το άτυχο παιδί και οι γονείς του θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του.

Στις 9:30 το πρωί ένα ιστιοπλοϊκό με αμερικανική σημαία διέσωσε 11 πρόσφυγες στα ανοιχτά του Καστελόριζου κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Νεκρό ανασύρθηκε ένα βρέφος, ένα ακόμη παιδί και δύο γυναίκες. Σώος βρέθηκε άνδρας τα ίχνη του οποίου αγνοούνταν από το πρωί της Κυριακής.

Εν τω μεταξύ, ζωντανός βρέθηκε ένας εκ των τριών αγνοούμενων από το ναυάγιο με πρόσφυγες μεταξύ Καλολίμνου και Πίττας τα ξημερώματα του Σαββάτου. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό μίας γυναίκας και ενός παιδιού.

Διάσωση 400 προσφύγων σε μία μέρα

Περίπου 400 πρόσφυγες διασώθηκαν την Κυριακή από το ελληνικό λιμενικό και τη Frontex. Εκτός από τα 11 άτομα που διασώθηκαν στο Καστελόριζο, ακόμα 119 πρόσφυγες περισυνελέγησαν από τη θαλάσσια περιοχή «Παναγιά» Οινουσσών Χίου σε δύο ξεχωριστά περιστατικά.

Επίσης, 51 πρόσφυγες διασώθηκαν από το Λιμενικό στη θαλάσσια περιοχή «Γριδίων», ενώ 138 συνολικά άτομα που επέβαιναν σε τέσσερα σκάφη διασώθηκαν έξω από τη Μυτιλήνη.

Τέλος, δώδεκα πρόσφυγες διασώθηκαν από το Λιμενικό και δύναμη τη Frontex βορειοανατολικά των ακτών της Κω.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ