Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν από μέρες το νοσοκομείο των MSF στην Κουντούζ

Οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν από μέρες το νοσοκομείο των MSF στην Κουντούζ

Πολλές μέρες πριν από την αεροπορική επίθεση στο νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF), στην Κουντούζ, αμερικανοί ειδικοί αναλυτές παρακολουθούσαν την περιοχή και συγκέντρωναν πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα Πακιστανού, ο οποίος φέρεται να διατηρούσε εκεί βαρύ οπλισμό. Ασαφές παραμένει ωστόσο, σύμφωνα με το Associated Press το οποίο προέβη και στην αποκάλυψη, εάν τελικά το ΟΚ δόθηκε ενώ ήταν γνωστό ότι στόχος ήταν νοσοκομείο.

Πολλές μέρες πριν από την αεροπορική επίθεση στο νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF), στην Κουντούζ, στο Βόρειο Αφγανιστάν, αμερικανοί ειδικοί αναλυτές παρακολουθούσαν την περιοχή και συγκέντρωναν πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα Πακιστανού, ο οποίος φέρεται να διατηρούσε εκεί βαρύ οπλισμό. Ασαφές παραμένει ωστόσο, σύμφωνα με το Associated Press το οποίο προέβη και στην αποκάλυψη, εάν τελικά το ΟΚ δόθηκε ενώ ήταν γνωστό ότι στόχος ήταν νοσοκομείο.

Άμεση ήταν η αντίδραση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, με την πρόεδρο Μεϊνιέ Νικολάι να κάνει λόγο για «εκ προμελέτης σφαγή». Η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση έχει ζητήσει επιτακτικά ανεξάρτητη έρευνα για τον φονικό βομβαρδισμό, ο οποίος στοίχισε τη ζωή 22 γιατρών, νοσοκόμων και ασθενών και προκάλεσε τον τραυματισμό 37 ακόμη.

«Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με εκ προμελέτης σφαγή. Τέτοιου είδους αναφορές υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι για την κυβέρνηση Ομπάμα να δώσει την έγκριση για τη διενέργεια ανεξάρτητης και αμερόληπτης έρευνας από τη Διεθνή Ανθρωπιστική Διερευνητική Επιτροπή προκειμένου να εξακριβωθεί πώς και γιατί οι αμερικανικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο νοσοκομείο», δήλωσε στο Associated Press η Νικολάι.

Μετά την επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε εν μέσω μάχης για να ανακτηθεί ο έλεγχος της Κουντούζ από τους Ταλιμπάν, ορισμένοι αμερικανοί αναλυτές εκτίμησαν ότι η επιχείρηση ήταν δικαιολογημένη, ενώ ο Πακιστανός φέρεται πως έπεσε νεκρός.

Μέχρι στιγμής ωστόσο, δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας αποδείξεις ότι ανάμεσα στους νεκρούς της επίθεσης περιλαμβάνεται άνδρας πακιστανικής καταγωγής, ενώ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν ότι ούτε στο προσωπικό του νοσοκομείο υπήρχε Πακιστανός.

Η Νικολάι μάλιστα αρνείται κατηγορηματικά τα περί ανταλλαγής πυρών το βράδυ του βομβαρδισμού. «Το προσωπικό του νοσοκομείου αναφέρει ότι ήταν μία ήρεμη νύχτα», τονίζει. Αν και παραδέχονται ότι έχουν περιθάλψει τραυματίες Ταλιμπάν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επιμένουν ότι δεν επιτρέπονται όπλα εντός αυτού. Επιπλέον, Αφγανοί που εργάζονται στο νοσοκομείο δήλωσαν στο Associated Press ότι δεν υπήρξαν πυροβολισμοί εκ των έσω.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024