Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κλίντον και Μπέρνι Σάντερς λάμπουν διά της σύγκρουσής τους στο ντιμπέιτ

Κλίντον και Μπέρνι Σάντερς λάμπουν διά της σύγκρουσής τους στο ντιμπέιτ

Το πρώτο ντιμπέιτ των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών ανέδειξε τη Χίλαρι Κλίντον και τον Μπέρνι Σάντερς ως τους δύο κεντρικούς διεκδικητές, που κατάφεραν να μετατρέψουν τη διαδικασία σε μονομαχία. Στη μεταξύ τους σύγκρουση, η Κλίντον φάνηκε να κλέβει τις εντυπώσεις καταφέρνοντας να κάνει τον Σάντερς να «παίξει άμυνα».

Το πρώτο ντιμπέιτ των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών ανέδειξε τη Χίλαρι Κλίντον και τον Μπέρνι Σάντερς ως τους δύο κεντρικούς διεκδικητές, που κατάφεραν να μετατρέψουν τη διαδικασία σε μονομαχία. Στη μεταξύ τους σύγκρουση, η Κλίντον φάνηκε να κλέβει τις εντυπώσεις καταφέρνοντας να κάνει τον Σάντερς να «παίξει άμυνα».

«Μεγάλος απών» ο Τζο Μπάιντεν, αλλά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το ντιμπέιτ φάνηκε να έχει ο… ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ, που σχολίαζε τα πάντα στο Twitter.

Το πρώτο ντιμπέιτ των Δημοκρατικών υποψηφίων που διοργάνωσε το CNN κύλησε καλύτερα από ό,τι το ρεπουμπλικανικό, με την πρώτη αποτίμηση στα υπόλοιπα αμερικανικά ΜΜΕ να βλέπουν μία σύγκρουση που προσέφερε σχετικά σαφή εικόνα στους ψηφοφόρους για τις πολιτικές διαφορές στις θέσεις των υποψηφίων.

Μεταξύ των πέντε που στάθηκαν στο στούντιο όμως, οι τρεις «μικροί» Μάρτιν Ο’ ΜάλεΪ (πρώην κυβερνήτης του Μέριλαντ), Λίνκον Τσάφι (πρώην κυβερνήτης Ρόουντ Άιλαντ) και Τζέιμς Γουέμπ (πρώην γερουσιαστής Βιρτζίνια) μπήκαν στο περιθώριο της σύγκρουσης Σάντερς και Κλίντον.

Το άλλο μεγάλο όνομα που «πλανάται» πάνω από τον αγώνα των Δημοκρατικών, ο νυν αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δεν φαίνεται ακόμη να έχει καταλήξει για το εάν θα διεκδικήσει το χρίσμα. Το CNN, σύμφωνα με τις αναφορές, είχε πάντως έτοιμη μία «εφεδρική καρέκλα» στα στούντιό του μήπως και ο νυν αντιπρόεδρος αποφάσιζε την τελευταία στιγμή.

Η σύγκρουση μεταξύ Κλίντον και Σάντερς επικεντρώθηκε γύρω από το ζήτημα της οικονομίας: Ο Σάντερς δηλώνει «δημοκρατικός σοσιαλιστής», όμως ανέπτυξε τη θέση του μάλλον αμυντικά μπροστά στην επίθεση της Κλίντον. «Θεωρώ τον εαυτό μου μέρος της «καζινο-καπιταλιστικής» διαδικασίας που κάνει τόσους λίγους να έχουν τόσα πολλά και τόσους πολλούς να έχουν τόσα λίγα, που έκανε την απληστία της Γουόλ Στριτ να καταστρέψει την οικονομία;» ρώτησε ο Σάντερς, για να απαντήσει «όχι».

Ο Σάντερς είχε πει πως οι ΗΠΑ θα έπρεπε να στραφούν σε ένα οικονομικό μοντέλο ανάλογο των σκανδιναβικών χωρών. Η Κλίντον ανέφερε: «Ο γερουσιαστής Σάντερς έχει σαφώς δίκιο όταν μιλά για τις ανισότητες, όμως δεν είμαστε Δανία, είμαστε ΗΠΑ».

Δεύτερο σημείο γύρω από το οποίο περιστράφηκε η σύγκρουση ήταν το ζήτημα της οπλοκατοχής, που έχει επανέλθει (και) στην συζήτηση για το Λευκό Οίκο. Και εκεί επιτιθέμενη ήταν η Κλίντον, που κατηγόρησε τον Σάντερς πως δεν έχει σταθεί αρκετά σκληρός στο ζήτημα και επισήμανε ότι είχε ψηφίσει εναντίον νομοθετικής ρύθμισης που θα διεύρυνε τη νομική ευθύνη που έχουν οι εταιρείες που κατασκευάζουν όπλα.

Η πίεση που ασκεί η υποψηφιότητα του Σάντερς στην Κλίντον την έχει κάνει να «συνομιλεί» περισσότερο με τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών. Οι επιφυλάξεις που εξέφρασε για την συμφωνία εμπορίου TTP και η όψιμη αντίθεσή της στον αγωγό Keystone XL (ζητήματα για τα οποία είχε διαφορετική άποψη τα τελευταία χρόνια) θεωρείται ότι εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο.

Πάντως, κάθε προσπάθεια να… είναι παρών έκανε ο ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ. Στο λογαριασμό του στο twitter του, δεν άφηνε να πέσει κάτω καμία φράση (κυρίως) των δύο κεντρικών υποψηφίων που θεωρούσε πρόσφορη για κριτική. Η γενική του αποτίμηση για το ντιμπέιτ ήταν επίσης, όπως έκανε τον κόπο να ενημερώσει, αρνητική.

«Λυπάμαι, αλλά δεν υπάρχει κανένα αστέρι στην σκηνή απόψε» έγραψε (με το «αστέρι» γραμμένο κεφαλαία), ενώ βρήκε μάλιστα τους υποψήφιους «πολύ στημένους» και διαπίστωσε πως «δύο, τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να είναι στην σκηνή». Ακόμη περισσότερα ήταν τα μηνύματα άλλων χρηστών που φρόντιζε να αναμεταδίδει, που έδειχναν… «ανυπομονησία να τους αντιμετωπίσει όλους αυτούς ο Τραμπ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024