Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νταβούτογλου: Η σημασία του μακελειού «ξεπερνά τα σύνορα της Τουρκίας»

Νταβούτογλου: Η σημασία του μακελειού «ξεπερνά τα σύνορα της Τουρκίας»

Υπόθεση που «ξεπερνά τα τουρκικά σύνορα» χαρακτηρίζει ο Νταβούτογλου το μακελειό στην Άγκυρα, λέγοντας ότι μεταξύ άλλων το κίνητρο της επίθεσης ήταν πως το διεθνές κύρος της Τουρκίας έχει ενισχυθεί. «Βασικός ύποπτος η ISIS, είμαστε κοντά στην ταυτοποίηση ενός από τους καμικάζι» λέει. Ακυρώνει το AKP τις προεκλογικές συγκεντρώσεις έως την Παρασκευή.

Υπόθεση που «ξεπερνά τα τουρκικά σύνορα» χαρακτηρίζει ο τούρκος πρωθυπουργός το μακελειό στην Άγκυρα, λέγοντας ότι μεταξύ άλλων το κίνητρο της επίθεσης ήταν πως το διεθνές κύρος της Τουρκίας έχει ενισχυθεί. «Βασικός ύποπτος η ISIS, είμαστε κοντά στην ταυτοποίηση ενός από τους καμικάζι» αναφέρει.

Το τουρκικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ανέστειλε έως την Παρασκευή τις προεκλογικές συγκεντρώσεις εν όψει των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι επόμενες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν υπό το σύνθημα «ενότητα εναντίον της τρομοκρατίας».

Το φιλοκουρδικό HDP -που κατηγορεί ανοικτά το κυβερνών ΑΚΡ- εξετάζει επίσης να ακυρώσει κάθε προεκλογική του συγκέντρωση για λόγους ασφαλείας. Το ΡΚΚ από την πλευρά του δηλώνει πως θα τηρήσει την αναστολή ένοπλων δραστηριοτήτων.

Δύο 24ωρα μετά την επίθεση, και ενώ επιβεβαιώθηκε πως οι εκλογές θα γίνουν κανονικά, το μακελειό καθορίζει εξ ολοκλήρου το κάδρο των εκλογών ενώ ο θρήνος έχει μετατραπεί σε οργή στους δρόμους.

«Η επίθεση ήταν προσπάθεια να επηρεαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα» της 1ης Νοεμβρίου, υποστήριξε ο Νταβούτογλου το πρωί της Δευτέρας μιλώντας στο NTV. Ο τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε πως έχουν ληφθεί «όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας μετά την επίθεση».

Όσον αφορά την έρευνα για τους δράστες και τους σχεδιαστές της, ο Νταβούτογλου ανέφερε ως «σίγουρο» ότι διενεργήθηκε από δύο βομβιστές αυτοκτονίας. «Κύριος ύποπτος είναι το Ισλαμικό Κράτος» είπε ο Νταβούτογλου, αναφέροντας πως οι έρευνες επικεντρώνονται στην ISIS.

«Το διεθνές κύρος της Τουρκίας έχει ενισχυθεί» ανέφερε, θέλοντας να εξηγήσει το κίνητρο πίσω από την επίθεση.

Ο ίδιος ανέφερε πως οι Αρχές βρίσκονται κοντά στην ταυτοποίηση ενός από τους δράστες -στα τουρκικά ΜΜΕ έχει αρχίσει να αναφέρεται το όνομα του καταζητούμενου αδελφού του δράστη στο Σουρούτς. Ο Νταβούτογλου ανέφερε επίσης πως στο εσωτερικό της Τουρκίας έχουν περάσει «τζιχαντιστές εν αναμονή».

Παράλληλα, το φιλοκουρδικό HDP -το οποίο έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση και μιλά για «κράτος δολοφόνο»- ανέφερε ότι εξετάζει την ακύρωση όλων των προεκλογικών του συγκεντρώσεων.

Ο λόγος είναι οι ανησυχίες για την ασφάλειά τους, όπως ανέφερε στο Reuters ο εκπρόσωπος του κόμματος Αϊχάν Μπιλγκέν. Στην προηγουμένη προεκλογικό περίοδο, υπενθυμίζεται, οι συγκεντρώσεις του HDP είχαν γίνει δύο φορές στόχος δολοφονικών επιθέσεων.

Από την πλευρά του, το PKK επιβεβαίωσε πως θα τηρήσει την απόφασή του για αναστολή των ένοπλων δραστηριοτήτων μέχρι τις εκλογές. Το Σάββατο, λίγες ώρες μετά την επίθεση, το ΡΚΚ είχε αναφέρει -σε μία ανακοίνωση που φαινόταν να είχε συνταχθεί πριν το μακελειό- πως θα καλούσε τα μέλη του να αφήσουν τα όπλα μέχρι τις κάλπες, εκτός εάν δέχονταν επίθεση.

Η απόφαση «θα τηρηθεί σε μνήμη των θυμάτων» ανέφερε τη Δευτέρα ηγετικό στέλεχος του ΡΚΚ που επικαλείται το κουρδικό πρακτορείο Firat.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024