Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία: Στήθος με στήθος οι «δύο μεγάλοι» πριν τις κάλπες, ρυθμιστές οι μικροί

Ισπανία: Στήθος με στήθος οι «δύο μεγάλοι» πριν τις κάλπες, ρυθμιστές οι μικροί

Ισοδύναμα δείχνει νέα δημοσκόπηση τα δύο μεγάλα κόμματα στην Ισπανία, δίνοντας οιωνούς για ένα πολύ περίπλοκο μετεκλογικό σκηνικό -με τα δύο παλιά κόμματα αποδυναμωμένους μεν, όμως ακόμη κεντρικούς πόλους και τους δύο νέους κομματικούς σχηματισμούς (και κυρίως το Ciudadanos) ρυθμιστές. Tέτατρο και μακριά από το ζενίθ του το Podemos. Έτσι, ο προαναγγελθείς θάνατος του ισπανικού δικομματισμού φαίνεται να έρχεται, αλλά όχι με τον θάνατο των δύο μεγάλων.

Ισοδύναμα δείχνει νέα δημοσκόπηση τα δύο μεγάλα κόμματα στην Ισπανία, δίνοντας οιωνούς για ένα πολύ περίπλοκο μετεκλογικό σκηνικό: Η αποδυνάμωσή τους με την παράλληλη εμφάνιση των δύο νέων πολιτικών σχηματισμών καθιστά τους τελευταίους, και κυρίως το κεντροδεξιό Ciudadanos, ρυθμιστές της επόμενης ημέρας. Το Podemos εμφανίζεται τέταρτο και μακριά από το ζενίθ του.

Στην τελευταία δημοσκόπηση του Metroscopia για λογαριασμό της Pais, εν όψει των εκλογών της 20ής Δεκεμβρίου, τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα εμφανίζονται στο νήμα: Το κυβερνών Λαικό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι βρίσκεται στο 23,4% ενώ οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές (PSOE) στο 23,5%.

Αρκετά κοντά βρίσκεται το Ciudadanos στο 21,5%. Στην τέταρτη θέση, σε απόσταση τόσο από τους υπόλοιπους όσο και από τα υψηλότατα ποσοστά του στις αρχές του χρόνου, βρίσκεται το Podemos στο 14,1%.

Κατά πολλούς παρατηρητές στη Μαδρίτη, ο Ραχόι έχει αρχίσει να υπολογίζει ότι η κάλπη δεν θα του δώσει ανανέωση της αυτοδυναμίας του στο Κοινοβούλιο και κάνει τους σχεδιασμούς τους με το βλέμμα στο Ciudadanos.

Το PP ελπίζει ότι θα είναι πρώτο κόμμα και ότι θα καταφέρει να κυβερνήσει, και σύμφωνα με την εφημερίδα θεωρεί τουλάχιστον εξίσου πιθανή με όλα τα υπόλοιπα την κυβέρνηση μειοψηφίας με «ψήφο ανοχής» από το Ciudadanos. Ως μοναδική κόκκινη γραμμή αναφέρει την παραμονή του Ραχόι στην πρωθυπουργία.

Από την άλλη όμως, το PSOE παραμένει ο κυριότερος αντίπαλός του, καθώς θεωρείται ότι έχει περισσότερες επιλογές για συνεννόηση και συνεργασία στο μετεκλογικό σκηνικό.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει η El Pais, ο προαναγγελθείς θάνατος του ισπανικού δικομματισμού φαίνεται μεν ότι έρχεται, όμως… όχι με τον θάνατο των δύο μεγάλων.

Αν επιβεβαιωθεί η τάση των δημοσκοπήσεων, η έλευση των δύο νέων κομμάτων φαίνεται ότι θα κάνει μεν παρελθόν την κυριαρχία ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα, μετατρέποντας όμως το ισπανικό πολιτικό σύστημα από δικομματικό σε πολυκομματικό με κεντρικούς πόλους τους δύο «μεγάλους».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024