Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η έκθεση στον ήλιο καθυστερεί την εκδήλωση της πολλαπλής σκλήρυνσης

Η έκθεση στον ήλιο καθυστερεί την εκδήλωση της πολλαπλής σκλήρυνσης

Στα άτομα που διαγιγνώσκονται σε όψιμη ηλικία με σκλήρυνση κατά πλάκας, φαίνεται να παίζει ρόλο η τακτική έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια της εφηβείας, υποστηρίζουν ερευνητές από τη Δανία.

Στα άτομα που διαγιγνώσκονται σε όψιμη ηλικία με σκλήρυνση κατά πλάκας, φαίνεται να παίζει ρόλο η τακτική έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια της εφηβείας, υποστηρίζουν ερευνητές από τη Δανία.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση, αυτοάνοση πάθηση που συμβάλλει σε εκφυλισμό του νευρικού συστήματος (προκαλώντας αδυναμία, ανισορροπία, έλλειψη συντονισμού κινήσεων και προβλήματα όρασης μεταξύ άλλων) έχει διαπιστωθεί ότι είναι απόρροια γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Για παράδειγμα, η ανεπάρκεια βιταμίνης D (βασική για την φυσιολογική ανοσοποιητική λειτουργία) θεωρείται «ύποπτη».

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Neurology, ερευνητές του Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης της Δανίας, με επικεφαλής την Δρ Τζούλι Λαουρσεν, θέλησαν να αποδείξουν ότι ισχύει η θεωρία που θέλει την έλλειψη έκθεσης στον ήλιο ως μια από τις αιτίες εκδήλωσης της νόσου.

«Αφού η έκθεση στον ήλιο συνδέεται άμεσα με τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό, είναι πιθανόν η ίδια η βιταμίνη να εξηγεί γιατί η νόσος σε ορισμένα άτομα εκδηλώνεται σε μεγάλη ηλικία. Εικάζουμε λοιπόν ότι ο ήλιος και έχει ευεργετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα» εξηγεί η Δρ Λαουρσεν.

Οι ερευνητές εστίασαν σε 1.200 ενήλικες Δανούς που έπασχαν από σκλήρυνση κατά πλάκας και τους ρώτησαν για τις συνήθειες τους ως προς την έκθεση στον ήλιο και τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Επίσης τους ζήτησαν να θυμηθούν το σωματικό τους βάρος σε ηλικία 20 ετών.

Εν τέλει οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι, η σκλήρυνση κατά πλάκας εκδηλώθηκε αργά -περίπου σε ηλικία 33 ετών- στα άτομα που εκτίθενται στον ήλιο καθημερινά ως έφηβοι. Ενώ όσοι απολάμβαναν τον ήλιο σπανιότερα εμφάνισαν τη νόσο σε ηλικία 31 ετών.

Επίσης, ρόλο έπαιζε και το βάρος σε ηλικία 20 ετών. Εκείνοι που ήταν υπέρβαροι εκδήλωσαν πολλαπλή σκλήρυνση τουλάχιστον δύο χρόνια νωρίτερα από εκείνους που είχαν φυσιολογικό βάρος στα 20.

«Το σωματικό λίπος σχετίζεται επίσης με την βιταμίνη D, αφού τα υπέρβαρα άτομα τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα της το αίμα» σημειώνει η ερευνήτρια.

Σε κάθε περίπτωση η μελέτη ενισχύει τη θεωρία που θέλει την εφηβεία να παίζει καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση της νόσου. Βέβαια, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του θέματος για το ρόλο των τριών παραγόντων ξεχωριστά ή και συνδυαστικά.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024