Ντάισελμπλουμ: Η Ευρωζώνη πρέπει να γίνει πιο ανθεκτική στα σοκ
Η Ευρώπη έχει διανύσει μεγάλη απόσταση από την κορύφωση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε αναταράξεις πριν από τρία χρόνια, αλλά έχει να κάνει ακόμα δρόμο για να γίνει ανθεκτική στα σοκ, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η Ευρώπη έχει διανύσει μεγάλη απόσταση από την κορύφωση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε αναταράξεις πριν από τρία χρόνια, αλλά έχει να κάνει ακόμα δρόμο για να γίνει ανθεκτική στα σοκ, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Λίγη παραπάνω αυτοπεποίθηση (είναι αυτό που χρειάζεται). Έχει ασκηθεί πολλή κριτική για το πώς λειτουργεί το ευρώ, πώς λειτουργεί η νομισματική ένωση και με το πέρασμα του χρόνου, από τότε που ξεκινήσαμε τη νομισματική ένωση, την οικοδομήσαμε, την ενδυναμώσαμε και άρα νομίζω ότι τώρα εισερχόμαστε σε μια νέα φάση» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε ότι η τωρινή φάση της Ευρωζώνης έχει να κάνει με τη σταθερότητα και τη διεύρυνση των οικονομικών και πολιτικών προοπτικών.
«Η Ευρώπη βγαίνει από μια κρίση. Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης εκτός από μία, ενισχύεται και διευρύνεται. Νομίζω ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την τωρινή φάση, για να γίνουμε περισσότερο ανθεκτικοί στα σοκ» είπε από τη Λίμα του Περού, όπου έγινε η ετήσια συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
«Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να διευρύνουμε και να ολοκληρώσουμε την τραπεζική ένωση, να οικοδομήσουμε μια ένωση κεφαλαιαγορών, για να διαφοροποιήσουμε τον τρόπο που η χρηματοδότηση έρχεται στην οικονομία μας, και χρειάζεται επίσης να προωθήσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.
«Αρα για την Ευρώπη το θέμα είναι να πετύχουμε περισσότερη ανάπτυξη, να αυξήσουμε τη δυνητική ανάπτυξη και να διασφαλίσουμε ότι γινόμαστε περισσότερο ανθεκτικοί στα σοκ» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, οι σημερινοί ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρώπη «αψηφούν τους απαισιόδοξους», ενώ αρκετές χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ολλανδία και οι χώρες της Βαλτικής καταγράφουν υψηλά επίπεδα ανάπτυξης. Προκειμένου, ωστόσο, να καταστούν αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης βιώσιμοι, η Ευρώπη χρειάζεται να αντιμετωπίσει τα «εμπόδια» στην οικονομία της, είπε.
«Πρέπει να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να ανοίξουμε τις αγορές, να διασφαλίσουμε ότι είναι ευκολότερο για τον κόσμο να ξεκινά επιχειρήσεις και ευκολότερο να λαμβάνει χρηματοδότηση. Εάν αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα μικρά, διαρθρωτικά θέματα στην οικονομία μας, τότε είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να αυξήσουμε τη δυνητική ανάπτυξη κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μέσα Μεταφοράς: Πώς θα κινηθούν μετρό, λεωφορεία και τρόλεϊ Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα
- Οι νέοι στην Ουγγαρία έδιωξαν τον Ορμπάν από την εξουσία – Ο λόγος που έχασε τις εκλογές
- Νέα σενάρια για Σέλτικς και Αντετοκούνμπο!
- 3D: Συνελήφθη ο frontman των Massive Attack σε διαμαρτυρία υπέρ της Palestine Action
- Ηράκλειο: Στις φλόγες χώρος ενοικιαζόμενων οχημάτων – Δείτε βίντεο
- Αντετοκούνμπο: «Δεν ξέρω αν ήταν το τελευταίο μου ματς με τους Μπακς – Δεν μου έχουν προσφέρει συμβόλαιο…»
- Ο μαυρόγυπας «Ιωάννα» επέστρεψε στη Δαδιά και ανανέωσε την ελπίδα
- Κορωπί: Χειροπέδες σε 48χρονη influencer – Οδηγούσε μεθυσμένη, βρέθηκαν αναβολικά στο αυτοκίνητο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/e-KAyytNKVoqo-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442