Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μακελειό στην Άγκυρα με 86 νεκρούς σε πορεία ειρήνης για το Κουρδικό

Μακελειό στην Άγκυρα με 86 νεκρούς σε πορεία ειρήνης για το Κουρδικό

Διπλή βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Άγκυρας με στόχο προσυγκέντρωση πορείας για το Κουρδικό έσπειρε το θάνατο και τον πανικό, απειλώντας να εκτροχιάσει πλήρως το ήδη ασταθές κλίμα πριν τις κάλπες της 1ης Νοεμβρίου. Οι νεκροί είναι τουλάχιστον 86 και τραυματίες 186. Αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης μιλούν για τρομοκρατική επίθεση και εξετάζεται αναφορά περί βομβιστών αυτοκτονίας. Προσοχή, φωτορεπορτάζ με πολύ σκληρό περιεχόμενο.

Διπλή βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Άγκυρας με στόχο προσυγκέντρωση πορείας για το Κουρδικό έσπειρε το θάνατο και τον πανικό, απειλώντας να εκτροχιάσει πλήρως το ήδη ασταθές κλίμα πριν τις κάλπες της 1ης Νοεμβρίου. Οι νεκροί είναι τουλάχιστον 86 και τραυματίες 186.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι δράστες είχαν τοποθετήσει στους εκρηκτικούς μηχανισμούς μεταλλικά σφαιρίδια, για να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά.

Νεότερος απολογισμός από το τουρκικό υπουργείο Υγείας αναφέρει πως στην διπλή έκρηξη, που χτύπησε συγκέντρωση συνδικάτων και του φιλοκουρδικού HDP έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 86 άτομα και έχουν τραυματιστεί άλλοι 186, μεταξύ των οποίων 28 που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο υπουργός Υγείας, Μεχμέτ Μουεζίνογλου, εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν στο Reuters πως πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση και εξετάζουν τις αναφορές για βομβιστές αυτοκτονίας. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για την πιο αιματηρή επίθεση που έχει γίνει στην Τουρκία εδώ και χρόνια.

Το ΡΚΚ αναμενόταν το Σαββατοκύριακο να προχωρήσει σε δήλωση για την στάση του εν όψει των εκλογών. Μετά την επίθεση, το PKK ανακοίνωσε πως καλεί τα μέλη του να αναστείλουν πριν τις εκλογές την ένοπλη δραστηριότητα «εκτός εάν δεχθούν επίθεση».

Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε εσπευσμένα σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας ενώπιον της επίθεσης.

Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση στη μετάδοση εικόνων που δείχνουν τις εκρήξεις, όπως ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με το Reuters. Ο ίδιος αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι οι δράστες ήταν πεζοί και ζωσμένοι με εκρηκτικά, αφού, όπως σημείωσε, από τις εκρήξεις δεν καταστράφηκε κανένα όχημα.

Σοροί είχαν μείνει για ώρα να κείτονται στο δρόμο, καλυμμένες με σημαίες της συγκέντρωσης. Άνθρωποι που κατέβηκαν στον σταθμό για να διαδηλώσουν προσπαθούσαν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες ενώ εκατοντάδες άλλοι έστεκαν σοκαρισμένοι γύρω τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ, ακολουθούν φωτογραφίες με πολύ σκληρό περιεχόμενο:

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν μπροστά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας το πρωί του Σαββάτου πριν από συγκέντρωση για μεγάλη «πορεία ειρήνης» με φόντο τη νέα σύγκρουση στο μέτωπο του Κουρδικού.

Λίγο μετά τις 10:00, όταν αρκετοί είχαν ήδη αρχίσει να φτάνουν για την πορεία που διοργάνωναν συνδικάτα -αρκετοί με σημαίες του φιλοκουρδικού κόμματος HDP- σημειώθηκε η πρώτη έκρηξη. Η δεύτερη ακολούθησε σε διάστημα ελάχιστων δευτερολέπτων.

Οι σοροί σχημάτιζαν σύο κύκλους, σε μικρή σχετικά απόσταση μεταξύ τους. Στο σημείο επικράτησε πανικός για ώρα ενώ ασθενοφόρα και περιπολικά προσπαθούσαν να πλησιάσουν το σημείο. Η ισχύς των εκρήξεων ήταν τέτοια που ζημιές υπέστη και το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού.{{{ map }}}

Τα αίτια της έκρηξης δεν είναι ακόμη διαπιστωμένα. Τουρκικά ΜΜΕ είχαν από τις πρώτες στιγμές μεταδώσει πως υπάρχουν αναφορές για βομβιστή αυτοκτονίας – που ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της έντασης φάνηκε από τις πρώτες ώρες μετά την επίθεση: Η αστυνομία χρειάστηκε να πυροβολήσει στον αέρα για να διαλύσει εξοργισμένους διαδηλωτές κοντά στο σημείο της επίθεσης το μεσημέρι του Σαββάτου, που φώναζαν «δολοφόνοι αστυνομικοί».

Μαζί με το θερμό μέτωπο του Κουρδικού, η έκρηξη σημειώνεται τρεις εβδομάδες πριν τις νέες εκλογές που στήνονται εξαιτίας της αδυναμίας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης μετά τις κάλπες του Ιουνίου. Στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο, επιθέσεις είχαν βάλει στόχο συγκεντρώσεις του φιλοκουρδικού HDP σε περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

H στιγμή της πρώτης έκρηξης καταγράφηκε σε κάμερα:

Πανικός μετά τη δολοφονική επίθεση:




Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024