Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Βαυαρία απειλεί την Αυστρία με «έκτακτα μέτρα» για τη ροή προσφύγων

Η Βαυαρία απειλεί την Αυστρία με «έκτακτα μέτρα» για τη ροή προσφύγων

Το Μόναχο τα βάζει με τη Βιέννη: Ο πρωθυπουργός της γερμανικής Βαυαρίας προαναγγέλλει «μέτρα έκτασης προστασίας» στα σύνορα με την Αυστρία για να περιοριστεί η εισροή προσφύγων και μεταναστών, εγείροντας μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο επαναπροωθήσεων. Η Αυστρία με τη σειρά της απειλεί ότι θα αντιδράσει με δικά της «έκτακτα μέτρα» εάν σκληρύνει η βαυαρική πλευρά.

Το Μόναχο τα βάζει με τη Βιέννη: Ο πρωθυπουργός της γερμανικής Βαυαρίας προαναγγέλλει «μέτρα έκτασης προστασίας» στα σύνορα με την Αυστρία για να περιοριστεί η εισροή προσφύγων και μεταναστών, εγείροντας μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο επαναπροωθήσεων.

Η Αυστρία με τη σειρά της απειλεί ότι θα αντιδράσει με δικά της «έκτακτα μέτρα» εάν σκληρύνει η βαυαρική πλευρά – ενώ η στάση του Βερολίνου, και το πώς η Μέρκελ θα χειριστεί τις κινήσεις του Μονάχου, μένει ανοικτή.

Η κρατιδιακή κυβέρνηση συνεδριάζει την Παρασκευή στο Μόναχο και ο πρωθυπυργός Χορστ Ζέχοφερ (του CSU, αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ) έχει «προειδοποιήσει»: Η συνεδρίαση θα εξετάσει μέτρα ενσωμάτωσης των προσφύγων αλλά και επιπλέον «συγκεκριμένα μέτρα αυτοπροστασίας για να περιοριστεί η μετανάστευση», μιλώντας στην Bild.

Μεταξύ αυτών, διευκρίνισε, είναι «η επαναπροώθηση προσώπων στα σύνορα με την Αυστρία». Επιπλέον, στα υπό εξέταση μέτρα θα είναι και κινήσεις για την επιτάχυνση της ανακατανομής προσφύγων που φτάνουν στη Γερμανία στα υπόλοιπα γερμανικά κρατίδια.

Ο Ζέχοφερ είχε αρχίσει τις πρώτες εβδομάδες μετά την άφιξη μεγάλων αριθμών προσφύγων στη Γερμανία να επικρίνει ανοικτά την Άνγκελα Μέρκελ για την στάση της. Η «γκρίνια» των Βαυαρών του CSU έχει έκτοτε αρχίσει να παίρνει έκταση σε διάφορα τμήματα του ευρύτερου χριστιανοδημοκρατικού στρατοπέδου – ο Ζέχοφερ, πάντα ένα βήμα πιο «οξύς» από τους σκληρούς των χριστιανοδημοκρατών, είχε μάλιστα στηρίξει τον φράχτη του Ορμπάν και είχε «επίτιμο καλεσμένο» στο Μόναχο τον ούγγρο πρωθυπουργό.

Οι πρώτες αντιδράσεις από τη Βιέννη έδειξαν πως η Αυστρία θα θεωρήσει «εχθρική» την σκλήρυνση της βαυαρικής στάσης και θα εξετάσει αντίμετρα.

«Εξετάζονται διάφορα σενάρια, και θα αποφασιστεί πώς θα κινηθούμε αφού γνωστοποιηθεί πώς θα συμπεριφερθεί η Βαυαρία» είπε το πρωί της Παρασκευής η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

Η αυστριακή υπουργός προειδοποίησε πως εάν οι γερμανικές αρχές προσπαθήσουν να εμποδίσουν μεγάλες ομάδες προσφύγων να περάσουν τα σύνορα με τη Βαυαρία, υπάρχει ο κίνδυνος βίαιων συγκρούσεων.

Το ζήτημα, και αυτό είναι που φαίνεται περισσότερο να περιμένει η Βιέννη, είναι πως η διαχείριση των βαυαρικών συνόρων γίνεται από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες -δηλαδή αρμόδιος είναι ο ομοσπονοδιακός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

Κοιτάζοντας στο Βερολίνο, όλα τα αυστριακά ΜΜΕ σημειώνουν πως, όσο κι αν ο ντε Μεζιέρ έχει δείξει την όλο και μεγαλύτερη «κατανόησή» του στις θέσεις του Ζέχοφερ, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ «εκφράστηκε διαφορετικά από τον Ζέχοφερ την Πέμπτη και υπογράμμισε ξανά πως οι διωκόμενοι θα γίνονται δεκτοί», όπως σημειώνει η αυστριακή Standard.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024