Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στα χακί ο Τσίπρας για τον «Παρμενίωνα» και η... πινέζα στον χάρτη

Στα χακί ο Τσίπρας για τον «Παρμενίωνα» και η… πινέζα στον χάρτη

Την τελική φάση της στρατιωτικής άσκησης «Παρμενίων 2015»  παρακολούθησε στην Αλεξανδρούπολη ο Αλ.Τσίπρας. Αμέσως μετά φόρεσε το δερμάτινο μπουφάν της Αεροπορίας και τα ακουστικά, πήρε θέση στο κόκπιτ του C-130 και ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας του. Τι είπε στο τέλος για την σημασία να βρίσκεται κανείς στην... πινέζα του χάρτη. Δείτε το φωτορεπορτάζ...

Την τελική φάση της στρατιωτικής άσκησης «Παρμενίων 2015» παρακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός μετέβη στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί στο Πεδίο Ασκήσεων, όπου διεξήχθη η στρατιωτική άσκηση «Παρμενίων 2015».

Αφού παρακολούθησε την τελική φάση της άσκησης, ο Αλέξης Τσίπρας φόρεσε το δερμάτινο μπουφάν της Αεροπορίας και τα απαραίτητα ακουστικά, πήρε θέση στο κόκπιτ του C-130 και ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας του.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε δοκιμάσει τον περασμένο Μάιο την εμπειρία μιας πτήσης με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, με το οποίο πέταξε ο ίδιος και η ελληνική αντιπροσωπεία στη Ρίγα της Λετονίας, καθώς τα πρωθυπουργικά αεροσκάφη είχαν καθηλωθεί στο έδαφος για συντήρηση.

Αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός είχε τη δυνατότητα να βρεθεί στο πιλοτήριο του C-130.

«Λένε κάποιοι ότι είμαστε στην πινέζα»

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της άσκησης, ο κ. Τσίπρας δήλωσε εντυπωσιασμένος και συνεχάρη τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για την ακρίβεια της αποστολής τους.

«Η χώρα μας δεν βρίσκεται σε πόλεμο» επανέλαβε, αλλά υπενθύμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο σημείο με τον πόλεμο στη Συρία και την κατάσταση στην Ουκρανία, αντιμετωπίζοντας τεράστια προσφυγικά ρεύματα.

«Η πατρίδα μας βρίσκεται στο μέσο, θα έλεγε κανείς, ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης. Η κατάσταση στην Ουκρανία, νοτιοανατολικά στη Συρία, νοτιοδυτικά στη Λιβύη, είναι μια κατάσταση έντασης, ένα τρίγωνο έντασης τριγύρω μας, του οποίου είμαστε στη μέση.

» Διευρύνουν αυτές οι εντάσεις τον κύκλο και την υφή σύνθετων προκλήσεων που έχουμε ως χώρα να αντιμετωπίσουμε. Όμως και μια ακόμα κρίση, της οποίας βρισκόμαστε στο μέσον, στο επίκεντρο, η προσφυγική κρίση αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα για ολόκληρη την Ευρώπη ως σύνολο και για όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, κάθε μία ξεχωριστά.

» Πρόκειται για ένα πρόβλημα, που λόγω γεωγραφίας, λόγω εγγύτητας προς τις εμπόλεμες περιοχές, η χώρα μας το αντιμετωπίζει εντονότερα από άλλες χώρες. Χιλιάδες οικογένειες παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς για να γλυτώσουν από τον πόλεμο. Εμείς ως Έλληνες τα έχουμε περάσει αυτά, τα καταλαβαίνουμε, γι’ αυτό και είμαστε αλληλέγγυοι σε αυτούς τους ανθρώπους που φεύγουν από τον πόλεμο και προσπαθούμε για το καλύτερο. Και ζητάμε και από τους γείτονές μας να πράξουν το ίδιο. Το προσφυγικό ζήτημα, ο πόνος και η δυστυχία των ανθρώπων δεν μπορούν να αποτελούν εργαλεία για την προώθηση ιδιοτελών εθνικών συμφερόντων για καμία χώρα.»

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι «κάθε βλήμα που χρησιμοποιήθηκε στην άσκηση έχει πληρωθεί με τον ιδρώτα και τον κόπο του ελληνικού λαού», συμπληρώνοντας ότι ο χώρος των ΕΔ υπήρξε χώρος σκανδάλων και διαφθοράς, ενώ χάθηκαν ευκαιρίες για την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Όλα αυτά αποτελούν παρελθόν. Η κυβέρνηση προχωρά στον πλήρη εκσυγχρονισμό όλου του πλέγματος που διέπει τη λειτουργία των ΕΔ, από τα μισθολογικό έως τα εξοπλιστικά, συνέχισε.

«Εγώ και ο υπουργός έχουμε απόλυτη συναίσθηση των προβλημάτων των στελεχών» είπε ο πρωθυπουργός στη συνέχεια, υπενθυμίζοντας ότι μία από τις πρώτες κινήσεις από τον Ιανουάριο ήδη, ήταν η χορήγηση των εκτός έδρας για τον Έβρο και τα νησιά, ενώ δεσμεύθηκε στην καταβολή του επιδόματος παραμεθορίου.

«Καταλαβαίνουμε, βέβαια, ότι αυτό δεν αρκεί. Γνωρίζουμε και δεσμευόμαστε από τις αποφάσεις του ΣτΕ. Ξέρετε τις δυσκολίες. Γνωρίζετε ότι όλοι μας δίνουμε μια μάχη για να βγει επιτέλους η χώρα από αυτή την πολυετή κρίση, να ανακτήσουμε, βγαίνοντας από αυτή τη μέγγενη της επιτροπείας, εν συνόλω την κυριαρχία μας. Αυτό απαιτεί θυσίες, αλλά οι θυσίες πρέπει να έχουν στόχο και να πιάνουν τόπο.

» Ξέρετε, λοιπόν, τις δυσκολίες, ξέρετε ότι δεν μπορούν να γίνουν όλα στο άμεσο μέλλον, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι είναι στις προτεραιότητές μας να γίνουν στο ορατό μέλλον.»

Ο κ. Τσίπρας έκλεισε τις δηλώσεις του, λέγοντας ότι επιστρέφει στην Αθήνα ικανοποιημένος και υπερήφανος για τη δουλειά που γίνεται στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Αναφέρθηκε, τέλος, και σε αυτό που λέγεται συχνά στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον Έβρο: «Λένε κάποιοι ότι εδώ στον Έβρο είμαστε στην πινέζα του χάρτη. Είναι όμως ξέρετε η αυτή η πινέζα που κρατάει στη θέση του. Εάν δεν υπήρχε δεν θα ήταν ο χάρτης ποτέ στη θέση του.

» Οι σύγχρονες, λοιπόν Θερμοπύλες που φυλάτε, μια περιοχή που έχει ιδιαίτερη ανάγκη τη στήριξη μας ολόπλευρα και εσείς εδώ με την παρουσία σας διασφαλίζεται ότι ο χάρτης θα μείνει πάντα σταθερός, η πατρίδα μας ακέραια και προφυλαγμένη από κάθε κίνδυνο.»

Καμμένος: Οι ΕΔ κρατούν γερά παρά τις δυσκολίες

«Σήμερα απεδείχθη ο επαγγελματισμός, το υψηλό ηθικό, η ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων. Σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας αποδεικνύουν ότι κρατούν γερά, παρά τις περικοπές, προκειμένου να διαφυλάξουν την εθνική κυριαρχία της χώρας, την εδαφική της ακεραιότητα, παρ’ όλες τις δυσκολίες της πατρίδας μας» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σκοπεύει, με εντολές της κυβέρνησης, να ενισχύει τις δυνάμεις στον Έβρο και στην παραμεθόριο.

«Η θέση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι εδώ στην παραμεθόριο και όχι στα αστικά κέντρα και όχι σε άλλες περιοχές που δεν αντιμετωπίζουμε απειλή» κατέληξε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 95-79: Ξέσπασε και ισοφάρισε σε 1-1

Ο Παναθηναϊκός πάτησε… γκάζι μετά το πρώτο δεκάλεπτο και επικράτησε με 95-79 της Μακάμπι, με τους Πράσινους να ισοφαρίζουν σε 1-1 τη σειρά των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024