Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μέρκελ: Απαρχαιωμένος ο κανονισμός του Δουβλίνου

Μέρκελ: Απαρχαιωμένος ο κανονισμός του Δουβλίνου

Σε μία ιστορική κοινή παρέμβαση με τον Φρ.Ολάντ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η γερμανίδα καγκελάριος προειδοποίησε τους ηγέτες των χωρών της Ευρώπης να μην υποκύψουν στον εθνικισμό για να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση, αλλά παραδέχθηκε ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου είναι «απαρχαιωμένος». Ο Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε από την πλευρά του ότι θα έρθει το τέλος της ΕΕ εάν αυτή δεν δείξει μεγαλύτερη ενότητα απέναντι στην κρίση. Αναγνώρισε, μάλιστα, ότι η Ευρώπη «καθυστέρησε» να εκτιμήσει το εύρος της τραγωδίας στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Σε μία ιστορική παρέμβαση με τον Φρ.Ολάντ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η γερμανίδα καγκελάριος προειδοποίησε τους ηγέτες των χωρών της Ευρώπης να μην υποκύψουν στον εθνικισμό για να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση, αλλά παραδέχθηκε ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου είναι «απαρχαιωμένος».

«Στην προσφυγική κρίση δεν θα πρέπει να υποκύψουμε στον πειρασμό να επιστρέψουμε στο να δρούμε με εθνικιστικούς όρους» είπε η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας δίπλα στον Φρανσουά Ολάντ. «Οι εθνικιστικές μεμονωμένες προσπάθειες δεν αποτελούν λύση στην προσφυγική κρίση».

Η γερμανίδα καγκελάριος παραδέχθηκε ότι οι υφιστάμενοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί που αφορούν τον τρόπο αντιμετώπισης των αιτούντων άσυλο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «απαρχαιωμένοι» και πρέπει να αντικατασταθούν από μια «νέα διαδικασία».

«Ας είμαστε ειλικρινείς, η διαδικασία (που ορίζουν οι κανονισμοί) του Δουβλίνου με την παρούσα μορφή της είναι παρωχημένοι» σημείωσε η Μέρκελ. «Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι (οι κανονισμοί) δεν αποδείχθηκαν βιώσιμοι μπροστά στις προκλήσεις στα σύνορά μας» τόνισε η καγκελάριος.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Δουβλίνου, οι πρόσφυγες πρέπει να ζητήσουν άσυλο στην πρώτη χώρα άφιξής τους στην ΕΕ. Πολλοί από αυτούς που φτάνουν στην Ιταλία και την Ελλάδα θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους με προορισμό άλλες χώρες.

Η Μέρκελ τάχθηκε υπέρ μίας νέας διαδικασίας για «δίκαιη και κοινή κατανομή του βάρους».


Ολάντ: Η Ευρώπη χρειάζεται κοινή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και κοινή ακτοφυλακή που θα αναλάβουν τη φύλαξη του χώρου Σένγκεν, δήλωσε από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ από το Στρασβούργο.

Αναγνώρισε ότι η Ευρώπη «καθυστέρησε» να εκτιμήσει το εύρος των «τραγωδιών» στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, οι οποίες πυροδότησαν τη χειρότερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά το 1945.

«Η Ευρώπη ανέλαβε να σώσει ζωές, να αγωνιστεί κατά των εγκληματικών οργανώσεων» που επωφελούνται από τις μεταναστευτικές ροές, όμως ταυτόχρονα «η Ευρώπη καθυστέρησε να καταλάβει ότι οι τραγωδίες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική θα είχαν συνέπειες για την ίδια, τόνισε. «Δεν βοήθησε αρκετά» στην αντιμετώπιση αυτών των κρίσεων, επισήμανε.

Και προειδοποίησε ότι θα έρθει «το τέλος της Ευρώπης» και «η επιστροφή στα εθνικά σύνορα» αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιδείξει μεγαλύτερη ενότητα απέναντι στις κρίσεις, καταχειροκροτούμενος από τους ευρωβουλευτές.

«Ναι, το τέλος της Ευρώπης, δηλαδή η επιστροφή στα εθνικά σύνορα, η διάλυση των κοινοτικών πολιτικών, η εγκατάλειψη του ευρώ» επέμεινε.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν υποστήριζε ότι ο εθνικισμός είναι πόλεμος. «Η προειδοποίησή του ισχύει ακόμη» υπογράμμισε ο Ολάντ.

Ο Ολάντ σημείωσε ότι η Κομισιόν υποστηρίζει την Ελλάδα και την Ιταλία με ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, λέγοντας ότι οι δύο χώρες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνες τους το πρόβλημα.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να προωθηθεί η συνεργασία με την Τουρκία, τονίζοντας ότι θα πρέπει η χώρα να δεχθεί πρόσφυγες. Τόνισε, όμως, ότι και η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει την Τουρκία και τους πρόσφυγες να βρουν εργασία. Αν δεν το κάνουμε δεν θα σταματήσει η προσφυγική ροή, σημείωσε.

Ο γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να προσδιοριστούν τα κέντρα υποδοχής και να προχωρήσει η κατανομή 160.000 προσφύγων στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

«Το σχέδιο αυτό πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή με σπουδή. Με ευθύνη και αλληλεγγύη», είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024