Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιστημονική διημερίδα για τις εξελίξεις στην Καρδιοχειρουργική

Επιστημονική διημερίδα για τις εξελίξεις στην Καρδιοχειρουργική

Την έμπρακτη συνεργασία της ελληνικής και της βραζιλιάνικης καρδιοχειρουργικής κοινότητας σηματοδοτεί η «1η Ελληνο-Βραζιλιάνικη Συνάντηση στην Καρδιοχειρουργική» που διοργανώνει το ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center στις 9 και 10 Οκτωβρίου.

Την έμπρακτη συνεργασία της ελληνικής και της βραζιλιάνικης καρδιοχειρουργικής κοινότητας σηματοδοτεί η «1η Ελληνο-Βραζιλιάνικη Συνάντηση στην Καρδιοχειρουργική» που διοργανώνει το
ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center στις 9 και 10 Οκτωβρίου.

Έξι κορυφαίοι εκπρόσωποι της βραζιλιάνικης καρδιοχειρουργικής σχολής, με επικεφαλής τον ακαδημαϊκό Ρουί Αλμέιδα, πρόεδρο της Βραζιλιάνικης Καρδιοχειρουργικής Εταιρίας, θα βρεθούν στην Αθήνα για να ανταλλάξουν απόψεις και να αξιολογήσουν την επιρροή των νέων τεχνολογιών στην Καρδιοχειρουργική με κορυφαίους έλληνες συναδέλφους τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βραζιλιάνικη σχολή Καρδιοχειρουργικής έχει εξέχουσα θέση στον παγκόσμιο ιατρικό χάρτη, περιλαμβάνοντας πρωτοπόρους καρδιοχειρουργούς στη διενέργεια by-pass σε πάλλουσα καρδιά, καθώς και σε σειρά καινοτόμων επεμβάσεων σε βαλβιδοπάθειες και σε παιδιά.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της διημερίδας θα προβληθούν οι πρόοδοι στην χειρουργική αντιμετώπιση της Στεφανιαίας Νόσου, που αφορούν την τεχνική της Πάλλουσας Καρδιάς και της χρήσης αρτηριακών μοσχευμάτων, ενώ από την Α’ Καρδιοχειρουργική Κλινική του ΕΝΗC θα παρουσιαστεί η 15ετής εμπειρία από την τεχνική «π-Graft» που ανέδειξε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ο Σωτήρης Πράπας, διευθυντής του Α’ Καρδιοχειρουργικού Τμήματος ΕΝΗC και επερχόμενος προέδρος (από το 2016) της ΕΕΧΘΚΑ, κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου, αναφερόμενος στην τεχνική «π-Graft», τόνισε ότι «παρουσιάσαμε τα αποτελέσματα της τεχνικής και στο πρόσφατο 1ο Διεθνές Συνέδριο Στεφανιαίας παράκαμψης, υπό την αιγίδα της Αμερικάνικης Καρδιοχειρουργικής Εταιρείας στην Νέα Υόρκη τον Αύγουστο 2015, αναδεικνύοντας όλα τα πλεονεκτήματα της μεθόδου για ασθενείς υψηλού κινδύνου, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα έμεναν ανεγχείρητοι. Πέραν των ευμενών σχολίων για την ελληνική πρωτοτυπία, συμφωνήθηκε από τους συνέδρους ότι τα έξοχα αποτελέσματα οφείλονται στον συνδυασμό της πάλλουσας καρδιάς (έναντι της κλασσικής μεθόδου by-pass με εξωσωματική κυκλοφορία), της απουσίας χειρισμών στην αορτή (γεγονός που αποτρέπει τα εγκεφαλικά επεισόδια και τον διαχωρισμό της αορτής) και της αποκλειστικής χρήσης αρτηριακών μοσχευμάτων που χαρακτηρίζονται από μακρόχρονη καλή λειτουργία (έναντι των φλεβικών μοσχευμάτων από τα κάτω άκρα)».

Στον τομέα της αντιμετώπισης των βαλβιδοπαθειών θα παρουσιαστούν οι πρόοδοι στην επιδιόρθωση της Μιτροειδούς Βαλβίδας με κλασική και ρομποτική προσπέλαση, η εμπειρία στην χρήση αρτηριακών αορτικών βαλβίδων, στην διακαθετηριακή τοποθέτηση αντίστοιχων βαλβίδων, στην ενδοαυλική και υβριδική αντιμετώπιση ανευρύσματος της αορτής, καθώς και η εμπειρία στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας με νεότερες συσκευές μηχανικής υποστήριξης, βλαστοκύτταρα ή μεταμόσχευση. Τέλος, θα παρουσιαστούν οι πρόοδοι στην αντιμετώπιση των συγγενών καρδιοπαθειών, καθώς και του ερευνητικού έργου που διεξάγεται στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της διημερίδας, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, σεμινάριο με με θέμα τις «Αναστομώσεις Στεφανιαίων Αγγείων: Θεωρία και πράξη», κατά το οποίο ειδικευόμενοι και ειδικοί Χειρουργοί Θώρακος, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν πλήρως για όλο το φάσμα της καρδιοχειρουργικής αντιμετώπισης της Στεφανιαίας Νόσου και να εξασκηθούν -για πρώτη φορά στη χώρα μας – στην εκτέλεση αναστομώσεων σε συνθήκες πειραματικού χειρουργείου.

Κεντρικό ρόλο στο σεμινάριο πρακτικής εξάσκησης θα έχει και ο Βέλγος, πρωτοπόρος καρδιοχειρουργός, καθηγητής Πολ Σεργαντ, η παρουσία του οποίου αποτελεί τιμή για την Ελληνική Καρδιοχειρουργική κοινότητα, ενώ θα συνεπικουρήσουν Έλληνες Καρδιοχειρουργοί με επικεφαλής τον Χριστόφορο Κωτούλα.

Ο Ρουί Αλμέιδα, καθηγητής Καρδιοχειρουργικής, κεντρικός οργανωτής των μεταπτυχιακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για νέους καρδιοχειρουργούς στη Βραζιλία, σχολιάζοντας την επιστημονική συνάντηση έδωσε έμφαση στην αξιοπιστία των Ελλήνων καρδιοχειρουργών, οι οποίοι αφήνουν πλέον το στίγμα τους στον παγκόσμιο ιατρικό χάρτη, ενώ ανακοίνωσε ότι το επόμενο βήμα της ελληνο-βραζιλιάνικης συνεργασίας θα είναι η ανταλλαγή νέων ειδικευόμενων καρδιοχειρουργών.

Η επιστημονική συνάντηση θα κλείσει το βράδυ του Σαββάτου (10/10 στις 19.30 μ.μ.) με την παρουσίαση του λευκώματος «Νίκες Καρδιάς» – Η Ελληνική Καρδιοχειρουργική και οι πρωταγωνιστές της.

Στο πολυτελές λεύκωμα, που φέρει την σφραγίδα του Σωτήρη Πράπα, καταγράφεται το σύνολο των πεπραγμένων της Ελληνικής Καρδιοχειρουργικής από το 1949 έως το 2013, ενώ περιέχονται σειρά ιστορικών φωτογραφιών και περί τις 250 πρωτότυπες συνεντεύξεις του συνόλου των πρωταγωνιστών της ειδικότητας από την έναρξή της έως σήμερα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα τιμηθούν πρωτοπόροι-θεμελιωτές της ελληνικής Καρδιοχειρουργικής για την προσφορά τους.

Το λεύκωμα θα παρουσιάσουν οι Αθανάσιος Βαρλάμης, δικηγόρος, Ευγενία Παπαδήμα, σολίστ Πιάνου, Χρήστος Παπακωνσταντίνου, καθηγητής Καρδιοχειρουργικής ΑΠΘ και ο μουσικοσυνθέτης Διονύσης Σαββόπουλος.

Η διήμερη συνάντηση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρίας Χειρουργών Θώρακος, Καρδιάς, Αγγείων (ΕΕΧΘΚΑ) και της Παγκόσμιας Εταιρίας Χειρουργών Καρδιάς – Θώρακα (WSCTS).

health.in.gr

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024