Norman Atlantic: Από την πυρασφάλεια έβγαινε καπνός αντί για νερό
Νέα στοιχεία για το πλοίο Norman Atlantic τα οποία ρίχνουν φως στη ναυτική τραγωδία που σημειώθηκε στα όρια ιταλικών και ελληνικών χωρικών υδάτων φέρνει στη δημοσιότητα η Il Fatto Quotidiano. Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι στις συνομιλίες στο μαύρο κουτί του πλοίου, ακούγεται μέλος του πληρώματος να λέει ότι από το σύστημα πυρασφάλειας αντί για νερό βγαίνει καπνός.
Νέα στοιχεία για το πλοίο Norman Atlantic τα οποία ρίχνουν φως στη ναυτική τραγωδία που σημειώθηκε στα όρια ιταλικών και ελληνικών χωρικών υδάτων τον περασμένο Δεκέμβριο φέρνει στη δημοσιότητα η ιταλική εφημερίδα, Il Fatto Quotidiano.
Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι στις συνομιλίες που περιέχονται στο μαύρο κουτί του πλοίου, ακούγεται μέλος του πληρώματος να λέει ότι το σύστημα πυρασφάλειας είναι γεμάτο καπνό.
Πρόκειται, όπως εξηγεί η εφημερίδα, για το Drencher, το μόνιμο σύστημα πυρασφάλειας. Στις 4:33 τα ξημερώματα της 29ης Δεκεμβρίου 2014, ενώ στο πλοίο έχει ξεσπάσει πυρκαγιά, ο κυβερνήτης, Αρτζίλιο Τζακομάτσι, ρωτά τους συνεργάτες του αν το σύστημα πυρασφάλειας έχει ενεργοποιηθεί, και λαμβάνει θετική απάντηση.
Επτά λεπτά αργότερα, όμως, στις 4:40, όταν από την κεντρική αίθουσα ελέγχου τίθεται και πάλι η σχετική ερώτηση, ακούγεται η απάντηση: «Είναι γεμάτο καπνό». Πέντε λεπτά αργότερα, ακούγεται ξανά: «Από τον σωλήνα της πυρασφάλειας, αντί για νερό, βγαίνει καπνός».
Το στοιχείο αυτό είχε ήδη επισημανθεί και από πολλούς επιβάτες, κατά τις καταθέσεις τους στις δικαστικές αρχές.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, στις συνομιλίες που περιέχονται στο μαύρο κουτί αναφέρεται ότι οι επιβάτες ήταν συνολικά 411, ενώ στην συνέχεια διαπιστώθηκε ότι οι επιβαίνοντες, μαζί με το πλήρωμα, ξεπερνούσαν τους 500.
Παράλληλα, αναφέρει ότι ο κυβερνήτης σήμανε συναγερμό SOS στα ιταλικά, και όχι στα αγγλικά, ενώ το πλοίο βρισκόταν πολύ κοντά στις αλβανικές ακτές και προσθέτει ότι η επιλογή αυτή μπορεί να συνδέεται με την προσπάθεια να περιορισθεί το κόστος των ρυμουλκών.
Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα της εισαγγελίας του Μπάρι παρατάθηκε πρόσφατα για ένα εξάμηνο, ώστε να μπορέσουν οι εισαγγελείς, και με την ακρόαση όλου του περιεχομένου του μαύρου κουτιού, να αποδώσουν αναλυτικά ευθύνες για την ναυτική αυτή τραγωδία, με απολογισμό 11 νεκρούς και 18 αγνοούμενους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μεγάλα προβλήματα από την κακοκαιρία – Κομμένα δέντρα, πλημμυρισμένοι δρόμοι, χιλιάδες κεραυνοί
- Ο ΠΑΟΚ ρώτησε για τον Γουίλι Ερνανγκόμεθ – Τι ισχύει με τον αδερφό του Χουάντσο
- «Ένα εκκλησάκι για τα θύματα»: Τι μάθαμε για το μπάζωμα στα Τέμπη από την παραπομπή Τριαντόπουλου-Αγοραστού
- The Expla-in Project | Mobbing: Η «ψυχολογική τρομοκρατία» στις ζωές γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα
- Τεχνητή Νοημοσύνη: Το παράδειγμα με το στυλό που εξηγεί τα όρια των «έξυπνων μηχανών»
- «Είμαι περήφανη παρθένα» – Η αδελφή της Γκρέτα Τούνμπεργκ τραγουδάει, κάνει σπαγκάτο, δεν φέρει καμία ευθύνη
- Στη Συρία ο Γκουτέρες – Η πρώτη επίσκεψη επικεφαλής του ΟΗΕ από το 2009
- Αυτοκίνητα: Τα κινεζικά brands επεκτείνονται στην Ελλάδα – Οι μεγάλοι παίκτες και η εικόνα στην Ευρώπη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)




































![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-315x220.jpg)



















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442