Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Παζάρι Βρετανίας και Σ.Αραβίας» για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

«Παζάρι Βρετανίας και Σ.Αραβίας» για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Έγγραφα που δημοσιεύει το Wikileaks υποστηρίζει πως δείχνουν ότι η Βρετανία και η Σαουδική Αραβία προχώρησαν σε «παζάρι» το 2013 για να διασφαλίσουν μία θέση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ - η τελική συμμετοχή του Ριάντ στο οποίο έγινε στόχος επικρίσεων διεθνώς, δεδομένων των πρακτικών του βασιλείου. Η υπόθεση ανακινείται με φόντο τον επικείμενο αποκεφαλισμό και σταύρωση 17χρονου στη Σαουδική Αραβία.

Έγγραφα που δημοσιεύει το Wikileaks υποστηρίζει πως δείχνουν ότι η Βρετανία και η Σαουδική Αραβία προχώρησαν σε «παζάρι» το 2013 για να διασφαλίσουν μία θέση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ – η τελική συμμετοχή του Ριάντ στο οποίο έγινε στόχος επικρίσεων διεθνώς, δεδομένων των πρακτικών του βασιλείου.

Η υπόθεση ανακινείται με φόντο τον επικείμενο αποκεφαλισμό και σταύρωση 17χρονου στη Σαουδική Αραβία, που έχει επίσης προκαλέσει κατακραυγή. Ο έφηβος καταδικάστηκε για συμμετοχή σε διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian που επικαλείται γνώση των εγγράφων του Wikileaks, το Λονδίνο είχε προχωρήσει το 2013 σε συμφωνίες «ανταλλαγής ψήφων» πριν την ψηφοφορία για τα νέα μέλη του Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (UNHRC).

Τα φερόμενα έγγραφα, που χρονολογούνται από τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2013, προέρχονται από το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η «συναλλαγή» ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Βρετανίας. Κείμενο της σαουδαραβικής αποστολής προς το ΥΠΕΞ στο Ριάντ αναφέρει: «Με τιμή σας αποστέλλουμε το συνημμένο μέμο που λάβαμε από τη μόνιμη αντιπροσωπεία του Ηνωμένου Βασιλείου που αιτείται υποστήριξη στην υποψηφιότητα της χώρας τους» για το UNHRC.

«Το υπουργείο μπορεί να το θεωρήσει ευκαιρία να ανταλλάξει υποστήριξη με το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά την οποία η Σαουδική Αραβία θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του ΗΒ με αντάλλαγμα την υποστήριξη του ΗΒ στην υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας» συνεχίζει με νόημα το κείμενο.

Το δημοσίευμα του Guardian εγείρει επίσης ερωτηματικά για κεφάλαια ύψους 100.000 δολαρίων που, σύμφωνα με άλλο κείμενο της σαουδαραβικής αποστολής, κινητοποιήθηκαν για τα «έξοδα της προώθησης της υποψηφιότητας της Σαουδικής Αραβίας». Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι «δεν είναι σαφές πού ξοδεύτηκε» το εν λόγω ποσό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024