Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
60 χρόνια δίχως τον «Επαναστάτη χωρίς αιτία»

60 χρόνια δίχως τον «Επαναστάτη χωρίς αιτία»

Επιμέλεια: Μαρία Παπουτσή Ο Τζέιμς Ντιν μπορεί να έφυγε πριν από 60 χρόνια αλλά ακόμα και σήμερα παραμένει πολύ υψηλά στη λίστα της δημοσιότητας ως σύμβολο του σεξ αλλά και style icon. Το νήμα της ζωής του κόπηκε ξαφνικά σε ηλικία μόλις 24 ετών (30 Σεπτεμβρίου 1955) οδηγώντας μια ασημί Πόρσε Σπάιντερ, η οποία συγκρούστηκε […]

Επιμέλεια: Μαρία Παπουτσή

Ο Τζέιμς Ντιν μπορεί να έφυγε πριν από 60 χρόνια αλλά ακόμα και σήμερα παραμένει πολύ υψηλά στη λίστα της δημοσιότητας ως σύμβολο του σεξ αλλά και style icon.

Το νήμα της ζωής του κόπηκε ξαφνικά σε ηλικία μόλις 24 ετών (30 Σεπτεμβρίου 1955) οδηγώντας μια ασημί Πόρσε Σπάιντερ, η οποία συγκρούστηκε με μια Φορντ που ερχόταν από το αντίθετα ρεύμα, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο, ενώ ο συνοδηγός και μηχανικός του επέζησε.

Η ιστορία του αυτοκινήτου έχει συνέχεια… Λέγεται ότι το συγκεκριμένο κατεστραμμένο αυτοκίνητο στη συνέχεια αγόρασε ένας συλλέκτης και ο μηχανικός που είχε αναλάβει τη μεταφορά του έσπασε το πόδι του, όταν κάποιο από τα εξαρτήματα έπεσε επάνω του. Επίσης η μηχανή της μοιραίας Πόρσε στη συνέχεια τοποθετήθηκε σε ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο, όπου μετά από ένα τραγικό ατύχημα ο οδηγός είχε την ίδια τύχη με του Ντιν.

Παρ’ όλο που δεν πρόλαβε να παίξει σε πολλές ταινίες, μόνο σε τρεις, ο θάνατός του προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση και η νεολαία ταυτίστηκε με τους ήρωες που είχε ενσαρκώσει στις ταινίες «Επαναστάτη χωρίς αιτία» (1955), «Ανατολικά της Εδέμ» (1955) και «Γίγας» (1956) η οποία προβλήθηκε μετά το θάνατό του. Επίσης, πιο πριν είχε πάρει μέρος με μικρότερους ρόλους σε τέσσερις κινηματογραφικές ταινίες καθώς και τηλεοπτικά σίριαλ.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του προτάθηκε δύο φορές για βραβείο Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου. Σε αναγνώριση του ταλέντου του το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον κατέταξε στη 18η θέση της λίστας του με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.

«Να ονειρεύεσαι σαν να πρόκειται να ζήσεις για πάντα. Να ζεις σαν να πρόκειται να πεθάνεις σήμερα» ήταν το μότο του ζεν πρεμιέ.

Ο Τζέιμς Μπάιρον Ντιν γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 1931 στην Indiana. Όταν έκλεισε τα πέντε του χρόνια η οικογένεια μετακόμισε στην Καλιφόρνια. Στα εννιά του χάνει τη μητέρα του από καρκίνο και επιστρέφει στη γενέτειρά του και μένει στους θείους του.

Μέχρι τα 18 χρόνια ήταν ένα κοντό, μυωπικό αγόρι και μέτριος μαθητής. Το 1949 μετά την αποφοίτησή του επιστρέφει στην Καλιφόρνια και γράφεται σε ένα κολέγιο με κατεύθυνση στα νομικά όπου φοιτά για λίγους μήνες. Αυτό όμως δεν τον γέμιζε και αποφασίζει να ασχοληθεί με το θέατρο όπου έρχεται και η ρήξη με τον πατέρα του. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο UCLA ξεχωρίζει και επιλέγεται ανάμεσα σε δεκάδες υποψήφιους ηθοποιούς για το ρόλο του Malcolm στο «Μάκβεθ» του Shakespeare, που έγινε και αφορμή να εγκαταλείψει τον Ιανουάριο του 1951 τις σπουδές του.

Κάνει δουλειές του ποδαριού για να τα βγάλει πέρα μέχρι που γνωρίζει τον ραδιοφωνικό διευθυντή Rogers Brackett, τον άνθρωπο που στη συνέχεια θα του άλλαζε τη ζωή. Τον Οκτώβριο του 1951 γίνεται δεκτός από το φημισμένο Actor’s Studio του Lee Strasberg την καλύτερη θεατρική σχολή και σπουδάζει υποκριτική.

Το 1954 εμφανίζεται στο Μπρόντγουεϊ, σε μια θεατρική μεταφορά της νουβέλας του Αντρέ Ζιντ «Ο ανηθικολόγος», όπου κλέβει τις εντυπώσεις με την ερμηνεία του. Υποδυόταν ένα αδίστακτο αγόρι που αποπλανεί ένα ανδρόγυνο. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα υπογράφει συμβόλαιο με το κινηματογραφικό στούντιο Warner Brothers και μετακομίζει στο Χόλιγουντ για να πάρει μέρος στα γυρίσματα της ταινίας «Ανατολικά της Εδέμ» με σκηνοθέτη τον Ηλία Καζάν.

Αργότερα έρχεται το «Επαναστάτης Χωρίς Αιτία» που έπαιξε καθοριστικό ρόλο όχι μόνο ως σύμβολο της γενιάς του αλλά και υπήρξε σταθμός στην ιστορία της αμερικανικής κινηματογραφικής κουλτούρας.

Το «Walk on the Wild Side» του Lou Reed, το «Vogue» της Madonna, το «Speechless» της Lady Gaga και το «American Pie» του Don McLean είναι μερικά από τα τραγούδια που μιλούν γι’ αυτόν.

Το αστέρι του Τζέιμς Ντιν μπορεί να έσβησε για πάντα στα 24 του χρόνια αλλά 60 χρόνια μετά ο τάφος του στο Fairmount της Indiana γεμίζει ακόμα λουλούδια.

entertainment.in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024