Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει αρνητικά τη μεταμόσχευση πνευμόνων

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει αρνητικά τη μεταμόσχευση πνευμόνων

Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση πνευμόνων κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατο ή απόρριψη των μοσχευμάτων, αν ζουν κοντά σε οδικές αρτηρίες με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με πολυκεντρική ευρωπαϊκή μελέτη.

Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση πνευμόνων κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατο ή απόρριψη των μοσχευμάτων, αν ζουν κοντά σε οδικές αρτηρίες με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με πολυκεντρική ευρωπαϊκή μελέτη.

Η έρευνα έγινε με τη συνεργασία 13 ευρωπαϊκών Κέντρων Μεταμοσχεύσεων και παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Άμστερνταμ.

Η έκθεση των ανθρώπων στην ατμοσφαιρική ρύπανση έχει τεκμηριωθεί ότι αυξάνει γενικώς τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση πνευμόνων ανήκουν σε κατ’ εξοχήν ομάδα υψηλού κινδύνου πρόωρου θανάτου λόγω της εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματός τους, συνέπεια της λήψης ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων για τη μη απόρριψη του μοσχεύματος.

Περίπου οι μισοί ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση πνευμόνων ζουν τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά την επέμβαση, ποσοστό μικρότερο σε σχέση με τις μεταμοσχεύσεις άλλων οργάνων. Οι γιατροί υποπτεύονταν ότι αυτό σχετίζεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση και η νέα μελέτη το επιβεβαιώνει.

Ο ΔρΝτέηβιντ Ρούτενς του Πανεπιστημίου της Λουβέν και οι συνεργάτες του μελέτησαν στοιχεία για 5.700 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση πνευμόνων, μεταξύ 1987-2013, σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν τον βαθμό έκθεσης καθενός στην ατμοσφαιρική ρύπανση, βάσει του τόπου κατοικίας. Στη διάρκεια της εξαετούς έρευνας, το 45% των ασθενών απεβίωσαν και το 47% απέρριψαν το μόσχευμα. Μεταξύ όσων είχαν πάρει μακρολίδες (αντιβιοτικές ουσίες), το ποσοστό θανάτων ήταν 30% έναντι 55% μεταξύ όσων δεν είχαν πάρει μακρολίδες.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε σαφή συσχέτιση ανάμεσα στο μήκος του δρόμου μπροστά από το σπίτι των ασθενών (ένδειξη για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων) και στην πιθανότητα θανάτου ή απόρριψης των μοσχευμάτων. Ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 11% – 13% για κάθε 100 μέτρα που αύξανε το μήκος του δρόμου.

Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης ότι αν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης βρίσκονταν κάτω από τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια που έχει καθορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τότε θα υπήρχε μείωση κατά 10% στους πρόωρους θανάτους όσων έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση πνευμόνων (και δεν παίρνουν μακρολίδες), καθώς και μείωση 6,4% μεταξύ όσων παίρνουν τα εν λόγω αντιβιοτικά.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν, διεθνώς, κάθε χρόνο εξαιτίας της έκθεσής τους στη ρύπανση του αέρα από μικροσκοπικά σωματίδια διαμέτρου κάτω των δέκα μικρομέτρων, γι’ αυτό και η συγκέντρωσή τους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024