Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία: Πέθανε ο Πιέτρο Ινγκράο, ιστορικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος

Ιταλία: Πέθανε ο Πιέτρο Ινγκράο, ιστορικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος

Σε ηλικία εκατό ετών πέθανε την Κυριακή στην Ρώμη το ιστορικό στέλεχος του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Πιέτρο Ινγκράο. ««Υπήρξε εμβληματική μορφή του αριστερού ευρωκομμουνισμού και της ριζοσπαστικής ευρωπαϊκής αριστεράς» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σε ηλικία εκατό ετών πέθανε την Κυριακή την Ρώμη το ιστορικό στέλεχος του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Πιέτρο Ινγκράο.

Από τους πρωταγωνιστές της αντίστασης κατά του ναζιφασισμού, εξελέγη επί δέκα συνεχείς νομοθετικές περιόδους βουλευτής του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Προχώρησε σε δημόσια αυτοκριτική για την υποστήριξη που παρείχε στην σοβιετική εισβολή στην Ουγγαρία, το 1956, ενώ κατά την δεκαετία του ’70 διετέλεσε πρόεδρος της ιταλικής Βουλής.

Βαθύς γνωστής της ιταλικής πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας, διατήρησε πάντα στενούς δεσμούς με την ομάδα που δημιούργησε το περιοδικό και την εφημερίδα Il Manifesto -και η οποία διαφώνησε με την επίσημη γραμμή του κόμματος.

Ακούραστη η βοήθειά του προς τους Έλληνες αντιστασιακούς, οι οποίοι είχαν επιλέξει την Ιταλία για να πολεμήσουν την Χούντα των συνταγματαρχών.

Μετά την στροφή και την μετονομασία του ΙΚΚ σε Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς, ο Πιέτρο Ινγκράο προσχώρησε στην Κομμουνιστική Επανίδρυση του Φάουστο Μπερτινότι. Αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην συγγραφή αυτοβιογραφίας και στην ιστορική έρευνα.

Δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

«Ο Πιέτρο Ινγκράο υπήρξε εμβληματική μορφή του αριστερού ευρωκομμουνισμού και της ριζοσπαστικήςευρωπαϊκής αριστεράς, ένας ηγέτης σταθερός στις αξίες του, ανοιχτός στην σκέψη του και βαθύτατα ανθρώπινος» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Ας κρατήσουμε ζωντανή την μνήμη του. Στην οικογένειατου και τους συντρόφους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια» καταλήγει στη δήλωσή του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024