science
Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Επόμενο μάθημα: «Οι προλετάριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα εκτός από τις αλυσίδες τους»

Πλαστικά σκουπίδια στο μενού των ψαριών και μετά στο δικό μας

Πλαστικά σκουπίδια στο μενού των ψαριών και μετά στο δικό μας

Μεγάλο μέρος των ψαριών που αλιεύονται στην Καλιφόρνια και την Ινδονησία, πιθανότατα όμως και στον υπόλοιπο κόσμο, φέρουν στο πεπτικό τους σύστημα μικρά κομμάτια πλαστικού και συνθετικές ίνες ρούχων, ένα αφύσικο γεύμα που δεν αποκλείεται να απειλεί και την ανθρώπινη υγεία.

Μεγάλο μέρος των ψαριών που αλιεύονται στην Καλιφόρνια και την Ινδονησία, πιθανότατα όμως και στον υπόλοιπο κόσμο, φέρουν στο πεπτικό τους σύστημα μικρά κομμάτια πλαστικού και συνθετικές ίνες ρούχων, ένα αφύσικο γεύμα που δεν αποκλείεται να απειλεί και την ανθρώπινη υγεία.

Από την εφεύρεση των πολυμερών πλαστικών υλικών τη δεκαετία του 1940, όλο και μεγαλύτερες θαλάσσιες εκτάσεις μετατρέπονται σε απωθητική σούπα πλαστικών σκουπιδιών. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Science, τα πλαστικά που καταλήγουν στη θάλασσα κάθε χρόνο φτάνουν τους 8 εκατομμύρια τόνους, ποσότητα αρκετά μεγάλη για να θάψει όλες τις ακτές του πλανήτη μέχρι το γόνατο. Σύμφωνα με άλλη πρόσφατη έρευνα στην επιθεώρηση PNAS, το 80% των θαλάσσιων πτηνών έχει σήμερα πλαστικά αντικείμενα στο στομάχι.

Διαβάστε επίσης:

Ακόμα και τα ψάρια καταπίνουν μικρά πλαστικά αντικείμενα πιστεύοντας ότι πρόκειται για τροφή, επιβεβαιώνει η νέα μελέτη στην έγκριτη επιθεώρηση Scientific Reports. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις επισκέφθηκαν δύο ψαραγορές, μία στο Πρίνστον της Καλιφόρνια και μια στο Μακάσαρ της Ινδονησίας.

Στην Καλιφόρνια εξετάστηκαν συνολικά 76 ψάρια από 12 είδη, ενώ στην Ινδονησία 76 ψάρια από 11 είδη. Τα ψάρια, τα οποία είχαν αλιευθεί από κοντινές περιοχές, υποβλήθηκαν σε χημική κατεργασία ώστε να διαλυθούν οι ιστοί και να αποκαλυφθούν τυχόν συνθετικά αντικείμενα.

Τέτοια αντικείμενα βρέθηκαν στο 55% των διαφορετικών ειδών και στο 28% του συνόλου των ψαριών από την ινδονησιακή ψαραγορά. Στην περίπτωση της Καλιφόρνια, πλαστικά υπήρχαν στο 67% των ειδών και στο ένα τέταρτο του συνόλου των ψαριών.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στα ψάρια της Ινδονησίας βρέθηκαν κυρίως πλαστικά αντικείμενα, ενώ στα ψάρια της Καλιφόρνια το πιο συνηθισμένο πρόβλημα ήταν οι συνθετικές ίνες από ρούχα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι πρόκειται για ίνες που δραπετεύουν από τα πλυντήρια ρούχων στον υπόνομο και από εκεί στη θάλασσα, περνώντας ανενόχλητες από τα συστήματα βιολογικού καθαρισμού. Στην Ινδονησία, τα πλυντήρια ρούχων δεν είναι τόσο διαδεδομένα, σε αντίθεση με τις ανοιχτές χωματερές δίπλα στη θάλασσα, από τις οποίες μπορεί να διαρρέουν απορρίμματα.

Τα πλαστικά σκουπίδια δεν αποκλείεται να φράζουν το πεπτικό σύστημα των ψαριών ή να επηρεάζουν την υγεία τους με άλλο τρόπο. Οι συντάκτες της νέας μελέτης θεωρούν ότι η κατανάλωση ψαριών από την ανοιχτή θάλασσα πιθανότατα δεν είναι επικίνδυνη, αρκεί κανείς να απομακρύνει τα σπλάχνα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πάντως ότι τα πλαστικά σκουπίδια, τα οποία σπάνε σε μικρά κομμάτια όταν βρεθούν στο θαλάσσιο περιβάλλον, μπορεί να απελευθερώνουν τοξικές ουσίες, ή να συγκεντρώνουν πάνω τους άλλους ρύπους.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δυνητικά τοξικές ουσίες από τα σκουπίδια μας καταλήγουν τελικά και στο πιάτο.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Η Σφαγή του Μπάμπι Γιαρ: Το αδιανόητο έγκλημα των Ναζί που ξεχάστηκε

Πώς διαπράχθηκε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα των Ναζί εις βάρος των Εβραίων, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023