Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ψυχροί άνεμοι -και πάλι- μεταξύ Ρωσίας και Πολωνίας

Ψυχροί άνεμοι -και πάλι- μεταξύ Ρωσίας και Πολωνίας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε την πρέσβειρα της Πολωνίας στη Μόσχα για να της επιδώσει διαμαρτυρία για τους βανδαλισμούς τάφων σοβιετικών στρατιωτών στο πολωνικό χωριό Μιλεϊτσίτσε. Από την πλευρά τους, οι πολωνικές αρχές κατηγορούν τη Ρωσία ότι επαναφέρει μεθόδους χειραγώγησης της σταλινικής εποχής, μετά τις δηλώσεις του ρώσου πρεσβευτή στη Βαρσοβία ότι η Πολωνία είναι «συνυπεύθυνη» για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Και η Πολωνία κάλεσα τον ρώσο πρεσβευτή στο υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε την πρέσβειρα της Πολωνίας στη Μόσχα για να της επιδώσει διαμαρτυρία για τους βανδαλισμούς τάφων σοβιετικών στρατιωτών στο πολωνικό χωριό Μιλεϊτσίτσε.

Ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών διατυπώνει την απαίτηση να ληφθούν αυστηρά μέτρα, να βρεθούν οι βάνδαλοι και να προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Νωρίτερα, το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP ανέφερε, επικαλούμενο την αστυνομία, ότι 57 τάφοι στρατιωτών της σοβιετικής ένωσης βανδαλίστηκαν σε ένα κοιμητήριο που βρίσκεται στο χωριό αυτό της βορειοανατολικής Πολωνίας. Η αστυνομία απέκλεισε τον χώρο και διεξάγει έρευνα.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε οκτώ ημέρες που η πρέσβειρα της Πολωνίας, η Καταρίνα Πελτσίνκα-Νάλετς, καλείται στο ρωσικό ΥΠΕΞ.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι πολωνικές Αρχές απομάκρυναν την προτομή του στρατηγού του Κόκκινου Στρατού, Ιβάν Τσερνιακόφσκι, στην κωμόπολη Πιενιέτζνο. Ο σοβιετικός στρατηγός, ήρωας πολέμου στη Ρωσία, θεωρείται από πολλούς Πολωνούς υπεύθυνος για την επιβολή του κομμουνισμού στη χώρα. Η απομάκρυνση της προτομής του έγινε για να τιμηθούν τα θύματα της σοβιετικής εισβολής στην 76η επέτειό της.

Φωτογραφίες που δημοσίευσαν πολωνικά ΜΜΕ απεικονίζουν σπασμένες ταφόπλακες στο κοιμητήριο του Μιλεϊτσίτσε και σπασμένα πέτρινα κόκκινα αστέρια του σοβιετικού στρατού πεταμένα στο έδαφος.

Σύμφωνα με την επίσημη βάση δεδομένων των πολωνικών αρχών για τα κοιμητήρια όπου κείτονται στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, 1.615 σοβιετικοί στρατιώτες έχουν κηδευτεί στο Μιλεϊτσίτσε σε ομαδικούς τάφους, ο καθένας από τους οποίους περιέχει τα λείψανα δεκάδων ανδρών του Κόκκινου Στρατού.

Η πολωνική αστυνομία ενημερώθηκε για τους βανδαλισμούς από τον δήμαρχο του χωριού την Τετάρτη. Οι δράστες τέτοιων πράξεων κινδυνεύουν εάν συλληφθούν να τους επιβληθούν ποινές φυλάκισης έως και κάθειρξης πέντε ετών με βάση το νόμο στην Πολωνία.

Ένταση και για σχόλια για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Από την πλευρά τους, οι πολωνικές αρχές κατηγορούν τη Ρωσία ότι επαναφέρει μεθόδους χειραγώγησης της σταλινικής εποχής, μετά τις δηλώσεις του ρώσου πρεσβευτή στη Βαρσοβία ότι η Πολωνία είναι «συνυπεύθυνη» για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και η Πολωνία κάλεσα τον ρώσο πρεσβευτή στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι δηλώσεις του ανώτατου εκπροσώπου του ρωσικού κράτους στην Πολωνία αμφισβητούν την ιστορική αλήθεια και συνδέονται με τις ψευδείς ερμηνείες των γεγονότων της σταλινικής και κομμουνιστικής εποχής» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας σε ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο καλεί τον πρεσβευτή Σεργκέι Αντρέεφ για εξηγήσεις.

Σε συνέντευξή του στο πολωνικό τηλεοπτικό κανάλι TVN24 ο Αντρέεφ κατηγόρησε την Πολωνία ότι «μπλοκάρισε τη συγκρότηση ενός συνασπισμού εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας» και πρόσθεσε ότι γι’ αυτό ήταν «συνυπεύθυνη» για την καταστροφή του Σεπτεμβρίου του 1939.

Ο ρώσος πρεσβευτής δικαιολόγησε τη σοβιετική εισβολή της 17ης Σεπτεμβρίου 1939 λέγοντας ότι ήταν αναγκαίο «να διαφυλαχθεί η ασφάλεια της ΕΣΣΔ».

Σύμφωνα με τον Αντρέεφ, η καταστολή της πολωνικής αντίστασης στο τέλος του πολέμου και μετά από αυτόν είχε ως κίνητρο την επιθυμία της Μόσχας «να έχει μια φίλη χώρα στα σύνορά της».

«Διαμαρτυρόμαστε έντονα εναντίον αυτών των δηλώσεων του πρεσβευτή που δικαιολογούν τις αντιπολωνικές ενέργειες των σοβιετικών «απελευθερωτών» οι οποίες συνίσταντο στη σύλληψη, την εκτόπιση και την εκτέλεση των Πολωνών» τόνισε το υπουργείο κάνοντας λόγο για «έλλειψη σεβασμού απέναντι στα θύματα των εγκλημάτων που διέπραξε η NKVD (σ.σ. η σοβιετική μυστική αστυνομία) κατ’ εντολή των πλέον υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΣΣΔ».

Ο Αντρέεφ είπε επίσης ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σήμερα στο χειρότερο σημείο τους από το 1945 επειδή η Πολωνία επέλεξε να διακόψει τις πολιτικές και πολιτιστικές επαφές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024