Ανοιχτό παράθυρο για διεθνή συνεργασία για τη Συρία αφήνει ο Κέρι
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι άφησε το Σάββατο ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόοδο όσον αφορά το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, πριν τη συνάντησή του με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Δυτικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι ο Κέρι επιθυμεί να αναλάβει διεθνή πρωτοβουλία, προκειμένου να βρεθεί λύση στη συριακή σύρραξη.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι άφησε το Σάββατο ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόοδο όσον αφορά το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, πριν τη συνάντησή του με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Δυτικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι ο Κέρι επιθυμεί να αναλάβει πρωτοβουλία, προκειμένου να βρεθεί λύση στη συριακή σύρραξη, υπό το φως της στρατιωτικής στήριξης της Ρωσίας στο καθεστώς Άσαντ και της προσφυγικής κρίσης που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.
Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, ΗΠΑ και Ρωσία θα μπορούσαν να συνεργαστούν μαζί με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και το Κατάρ που στηρίζουν τις ομάδες ανταρτών της Συρίας.
«Θεωρώ ότι αυτή η εβδομάδα είναι μεγάλη ευκαιρία για έναν αριθμό χωρών να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να επιλυθούν ορισμένα δύσκολα ζητήματα για τη Μέση Ανατολή» είπε ο Κέρι.
«Πρέπει να επιτύχουμε την ειρήνη» σημείωσε, τονίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να γίνουν βήματα προς τα εμπρός τόσο για τη Συρία, όσο και για την Υεμένη.
«Πιστεύω ότι υπάρχουν ευκαιρίες αυτή την εβδομάδα, μέσω αυτών των συνομιλιών, για να υπάρξει πρόοδος» τόνισε ο Κέρι.
Ωστόσο, βασικό ζήτημα είναι η απεμπλοκή του Άσαντ.
Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς σημείωσε από τη Νέα Υόρκη ότι το να δεχθεί κάποιος τον Άσαντ ως μέρος του μέλλοντος της Συρίας θα οδηγήσει μόνο σε αποτυχία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΗΠΑ: Αεροσκάφος της United Airlines χτυπά φορτηγό σε αυτοκινητόδρομο του Νιου Τζέρσεϊ πριν προσγειωθεί
- Αρκάς: Η καλημέρα της Δευτέρας
- ΦΠΑ: Έρχεται κούρεμα» έως 80% στα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις
- Αντικαταστάθηκε ο διοικητής του Λιμενικού Τμήματος Ωρωπού με απόφαση Κικίλια
- Πώς το scrolling επηρεάζει τον εγκέφαλό μας
- ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης ζητά εκλογές και οδηγείται σε «μετωπική» με τον Μητσοτάκη
- Ξεκινούν σήμερα οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ – Ποιοι πάνε ταμείο
- Συνταγή: Σαλάτα με κριθαράκι και ρεβύθια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 04.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-melquizedeque-32598114-315x220.jpg)
































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442