Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΓΣΕΕ: Πρωτοβουλία για νέα παράταση της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης

ΓΣΕΕ: Πρωτοβουλία για νέα παράταση της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης

Την παράταση της ισχύουσας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), καθώς στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει, θα επιδιώξει η ΓΣΕΕ σε συμφωνία με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Όπως αναφέρουν συνδικαλιστικά στελέχη, υπάρχει καταρχήν συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Η ΕΓΣΣΕ περιλαμβάνει ρήτρα που δίνει τη δυνατότητα επέκτασης της ισχύος της για ένα ακόμη έτος, μετά από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Την παράταση της ισχύουσας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) θα επιδιώξει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) σε συμφωνία με τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλία για την παράταση της ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας καθώς στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η ισχύς της σημερινής ΕΓΣΣΕ, η οποία υπογράφηκε στις 26 Μαρτίου του 2014, μετά από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Όπως ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο συνδικαλιστικά στελέχη, η ΓΣΕΕ θα επιδιώξει την παράταση σε συμφωνία με τις εργοδοτικές οργανώσεις, με δεδομένο ότι Εθνική Συλλογική Σύμβαση περιλαμβάνει ρήτρα με την οποία δίνεται η δυνατότητα να επεκταθεί η ισχύς της για ένα ακόμη έτος, μετά από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, υπάρχει καταρχήν συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Το ιστορικό της ΕΓΣΣΕ

Η ισχύουσα ΕΓΣΣΕ, θεσπίστηκε το Μάρτιο του 2014. Διατηρούσε τον 13ο και τον 14ο μισθό, καθώς και σημαντικά επιδόματα, όπως το επίδομα γάμου. Το ύψος του βασικού μισθού παρέμενε στα 586 ευρώ, όπως είχε οριστεί με την 6/2012 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου.

Η ισχύς της ΕΓΣΣΕ έληγε τυπικά στις 31 Δεκεμβρίου 2014, ενώ η μετενέργειά της ίσχυε έως τις 31 Μαρτίου του 2015.

Έκτοτε η μετενέργεια της σύμβασης, έχει παραταθεί άλλες δυο φορές μετά από νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας.

Εάν δεν καταστεί δυνατή η παράταση της ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, οι εργαζόμενοι που καλύπτονται από αυτήν, κινδυνεύουν να υποστούν νέες απώλειες, χάνοντας για παράδειγμα το επίδομα γάμου το οποίο αντιστοιχεί στο 10% του μισθού.

Διαφωνία ΠΑΜΕ

Τη διαφωνία του με την πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, εξέφρασε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), και ζητά «την άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ με νομοθετική ρύθμιση, ως βάση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, με στόχο την υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ, η οποία να προβλέπει αυξήσεις».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024