Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξένος Τύπος για νέα κυβέρνηση: Ο Τσίπρας ποντάρει στα άλογα που ξέρει

Ξένος Τύπος για νέα κυβέρνηση: Ο Τσίπρας ποντάρει στα άλογα που ξέρει

Μήνυμα συνέχειας, ανταμοιβής των υποστηρικτών τού Τσίπρα στο εσωτερικό του κόμματος και κυβέρνηση στη «γραμμή» της συμφωνίας διαβάζουν τα ξένα ΜΜΕ στις επιλογές του πρωθυπουργού για την στελέχωση των κυβερνητικών πόστων, βλέποντάς τον -μετά την προαναγγελθείσα επιλογή του να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ- να αποφεύγει μεγάλες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται ιδιαίτερα στη διατήρηση του Ευ.Τσακαλώτου και τον Γ.Χουλιαράκη, αλλά και στο χαρτοφυλάκιο για το προσφυγικό.

Μήνυμα συνέχειας, ανταμοιβής των υποστηρικτών τού Τσίπρα στο εσωτερικό του κόμματος και κυβέρνηση στη «γραμμή» της συμφωνίας διαβάζουν τα ξένα ΜΜΕ στις επιλογές του πρωθυπουργού για την στελέχωση των κυβερνητικών πόστων, βλέποντάς τον -μετά την προαναγγελθείσα επιλογή του να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ- να αποφεύγει μεγάλες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται ιδιαίτερα στη διατήρηση του Ευ.Τσακαλώτου και τον Γ.Χουλιαράκη, αλλά και στο χαρτοφυλάκιο για το προσφυγικό.

«Λίγες αλλαγές σε κεντρικά υπουργεία περιλαμβάνει η νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα» γράφει το πρακτορείο Associated Press, που αναδεικνύει ως σημαντικότερη την παραμονή του Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών.

«Στον ήπιων τόνων Τσακαλώτο αποδίδεται η διάσωση των συνομιλιών του καλοκαιριού όταν η Ελλάδα είχε βρεθεί ξανά μπροστά στον κίνδυνο εξόδου από την Ευρωζώνη» γράφει το πρακτορείο. Παράλληλα, σημειώνει, «ο Τσίπρας εγκατέλειψε την πρωτοβουλία να οργανώσει κυβέρνηση με λιγότερα θέσεις, επαναφέροντας πόστα για τον πολιτισμό, την εμπορική ναυτιλία και αρκετά άλλα χαρτοφυλάκια».

«Ο Τσίπρας παρουσιάζει τη νέα κυβέρνηση των πιστών του» βάζει τίτλο η γαλλική Monde -θέτοντας το νέο σχήμα σε αντιδιαστολή με την παρουσία στελεχών σε υπουργικές θέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης που αποδείχθηκαν αντίθετα στην γραμμή του πρωθυπουργού.

«Το οργανόγραμμα είναι κοντά σε εκείνο της προηγούμενης κυβέρνησης, με λίγες εξαιρέσεις» γράφει, θεωρώντας πως ο Τσίπρας «έκανε την επιλογή της συνέχειας και της ανταμοιβής προσωπικοτήτων που τού έμειναν πιστές κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας που έφερε ο διχασμός στο κόμμα του». Ιδιαίτερης μνείας στη γαλλική εφημερίδα τυγχάνει ο Γ.Χουλιαράκης αλλά και ο Γ.Μουζάλας, με φόντο την κρίσιμη συγκυρία στο προσφυγικό.

«Ο Τσίπρας διαλέγει τα παλιά άλογα» βάζει τίτλο η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, που σημειώνει πως ο πρωθυπουργός «δεν θέλησε να χάσει χρόνο» για το κυβερνητικό σχήμα. «Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ορίστηκε ξανά ΥΠΟΙΚ, και επιπλέον η νέα κυβέρνηση θα έχει έναν νέο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών με καθήκον την επιτήρηση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων» γράφει, δείχνοντας στον Γ.Χουλιαράκη «έναν από τους εμπειρότερους διαπραγματευτές της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες με τους πιστωτές».

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει επίσης πως «και στο υπουργείο Εξωτερικών επιλέχθηκε η συνέχεια, με την παραμονή του Νίκου Κοτζιά». Οι πρώτες κινήσεις του Ν.Κοτζιά το Φεβρουάριο είχαν τύχει ιδιαίτερης προσοχής στο Βερολίνο.

«O Τσίπρας ξεκινά μία κυβέρνηση φωτοτυπία» βάζει τίτλο η ιταλική Stampa, που αναδεικνύει επίσης την παραμονή του Τσακαλώτου και την επιλογή του Χουλιαράκη «στον οποίο πηγαίνει η ευθύνη της τήρησης των μεταρρυθμίσεων».

«Λείπουν, προφανώς, στελέχη της ακραίας πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν οδηγεί το καλοκαίρι στη διάσπαση του κόμματος» σημειώνει, ενώ επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός «επέλεξε να «ξεδιπλώσει» ορισμένα υπουργεία που είχε ενοποιήσει τον Ιανουάριο, χωρίς όμως να βελτιωθεί η αποδοτικότητά τους».

«O Τσίπρας κρατά στο τιμόνι της ελληνικής οικονομίας τον Τσακαλώτο» είναι ο τίτλος που επιλέγει η ισπανική El Pais. «Η νέα ελληνική κυβέρνηση έφτασε -ή, όχι και τόσο νέα τελικά, με ουσιαστικά να επαναλαμβάνονται τα ίδια ονόματα και τα ίδια χαρτοφυλάκια». Ο έλληνας πρωθυπουργός «επέλεξε τη συνέχεια, περιστοιχιζόμενος από τους πιστούς στο κόμμα του», υπογραμμίζει.

Όσο για το έργο που περιμένει το νέα σχήμα, η εφημερίδα τονίζει: «Το γεγονός ότι κάποιοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουν με επιφύλαξη τα οικονομικά μέτρα που έρχονται (στους επόμενους δύο μήνες, η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει 120 προϋποθέσεις) εγείρει ερωτήματα για την υποστήριξη που θα έχει ο Τσίπρας από το κόμμα του περνώντας την έρημο του πακέτου διάσωσης». Η εφημερίδα υπογραμμίζει επίσης πως εκτός από την οικονομία, η άλλη μεγάλη πρόκληση είναι το προσφυγικό και επισημαίνει την επιλογή του Μουζάλα, ενός «γιατρού και ακτιβιστή με τεράστια εμπειρία «επί του εδάφους»», όπως τον παρουσιάζει.

Oι αμερικανοί New York Times βάζουν επίσης τίτλο «ο Τσίπρας διορίζει μία νέα ελληνική κυβέρνηση λίγο πολύ σαν την παλιά». Το νέο σχήμα «έχει ελάχιστα νέα πρόσωπα και επαναφέρει στην κρίσιμη θέση του υπουργείο Οικονομικών τον Ευ.Τσακαλώτο που είχε προχωρήσει το καλοκαίρι τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές».

«Σε μία προσπάθεια να ξεκινήσει με ορμή, κράτησε στις θέσεις τους τα πιο σημαντικά στελέχη» συνεχίζουν. «Υπό πίεση από τους ευρωπαίους εταίρους να ξεκινήσει τη δουλειά για μπαράζ οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ο Τσίπρας κράτησε ουσιαστικά απαράλλακτο το οικονομικό του επιτελείο» αναφέρουν.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024