Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κουρουμπλής: Στόχος να απαλλαγεί το Δημόσιο από την κομματοκρατία

Κουρουμπλής: Στόχος να απαλλαγεί το Δημόσιο από την κομματοκρατία

Την ανάγκη να καταστεί η δημόσια διοίκηση «εργαλείο ανάπτυξης του τόπου», αποδεσμευμένη από κομματικές και πολιτικές εξαρτήσεις, καθώς και να παταχθεί η γραφειοκρατία επισήμαναν τόσο η νέα όσο και η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής.

Την ανάγκη να καταστεί η δημόσια διοίκηση «εργαλείο ανάπτυξης του τόπου», αποδεσμευμένη από κομματικές και πολιτικές εξαρτήσεις, καθώς και να παταχθεί η γραφειοκρατία επισήμαναν τόσο η νέα όσο και η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής.

«Επιτέλους, να απαλλαγεί η δημόσια διοίκηση από την κομματοκρατία. Δεν είναι ο χώρος βολέματος του κομματικού στρατού. Η δημόσια διοίκηση δεν αφορά το κάθε κόμμα, αφορά την πατρίδα και την κοινωνία» τόνισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Στόχος είναι, προσέθεσε, «να σπάσουμε το καρκίνωμα της γραφειοκρατίας», διότι, όπως εξήγησε, αυτή συχνά χρησιμοποιείται ως όπλο για την αδιαφάνεια και τη διαφθορά.

Ο ίδιος χρησιμοποίησε παλαιά ρήση του Γεωργίου Ράλλη ότι η δημόσια διοίκηση είναι ο «μεγάλος ασθενής» για να συμπληρώσει λέγοντας ότι αυτό συμβαίνει διότι δεν μπόρεσε να γίνει το εργαλείο ουσιαστικής ανάπτυξης για τη χώρα.

Τάχθηκε υπέρ της «αξιοκρατίας, της αξιοσύνης και της αξιολόγησης» αρκεί, όπως είπε, οι θεσμοί που θα επωμιστούν αυτό το έργο να μην αμφισβητούνται από κανέναν.

Διαβεβαίωσε, επίσης, πως η νέα ηγεσία θα λειτουργήσει χωρίς στερεότυπα και οτιδήποτε θετικό έχει δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια, θα το χρησιμοποιήσει, ενώ κάλεσε τον απερχόμενο υπηρεσιακό υπουργό Αντώνη Μανιτάκη «να δίνει λίγο από τον ελεύθερο χρόνο του» για να παρέχει, ως ειδικός, συμβουλές σε κρίσιμα ζητήματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης. Τόνισε την ανάγκη απαλλαγής του δημόσιου τομέα από τη γραφειοκρατία και την κομματικοποίηση και υποσχέθηκε ότι «δεν θα χτίσουμε από το μηδέν, αλλά θα αξιοποιήσουμε οτιδήποτε θετικό προέρχεται από οπουδήποτε».

Ο υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας σημείωσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε «να μπει ένα λιθαράκι για να οικοδομήσουμε ένα κράτος πιο φιλικό προς τον πολίτη», και αυτό θα συμβεί, όπως εξήγησε, με το να υπάρχει επαφή με την κοινωνία και τις ανάγκες της, καθώς και με την καλή συνεργασία και αξιοποίηση του προσωπικού του υπουργείου.

Ο απερχόμενος υπουργός Αντώνης Μανιτάκης ανέφερε ότι αποτελεί κέρδος το γεγονός ότι με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές, η διοικητική μεταρρύθμιση είναι υπό την εποπτεία της Κομισιόν και όχι της τρόικας, με αποτέλεσμα να αποσυνδέεται από δημοσιονομικούς και ποσοτικούς στόχους και να επικεντρώνεται σε βαθιές, ποιοτικού χαρακτήρα αλλαγές.

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ύστερα από προσπάθειες τριών ετών και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η χώρα κατάφερε να έχει ολοκληρωμένο σχέδιο στρατηγικής για την αναδιοργάνωση του κράτους.

Περιγράφοντας τη σύντομη θητεία του στο υπουργείο, χαρακτήρισε επιτυχία το ότι διεξήχθησαν εκλογές με το χαμηλότερο δυνατό κόστος (33 εκατ. ευρώ, έναντι 51 εκατ. ευρώ η προηγούμενη), καθώς και το γεγονός της διαχείρισης του τεράστιου προσφυγικού ρεύματος.

Δεν παρέλειψε, τέλος, να πλέξει το εγκώμιο του γγ του υπουργείου Κώστα Πουλάκη για την άρτια διεξαγωγή των εκλογών, προτρέποντας τη νέα ηγεσία να τον διατηρήσει στη θέση του, καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, για την παραμονή του οποίου, εξέφρασε την ικανοποίησή του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024