Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οργή από Τσεχία, Σλοβακία για την απόφαση της ΕΕ για τους πρόσφυγες

Οργή από Τσεχία, Σλοβακία για την απόφαση της ΕΕ για τους πρόσφυγες

Την έντονη αντίδραση της Τσεχίας και της Σλοβακίας, χώρες που ψήφισαν κατά του σχεδίου της ΕΕ για την μετεγκατάσταση των 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ένωσης, προκάλεσε η απόφαση της ΕΕ που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Έτοιμη να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Τσεχία, ενώ η Σλοβακία απειλεί ότι δεν θα εφαρμόσει υποχρεωτικές ποσοστώσεις. Θα εφαρμόσουμε την απόφαση, λέει η Ουγγαρία.

Την έντονη αντίδραση της Τσεχίας και της Σλοβακίας, χώρες που ψήφισαν κατά του σχεδίου της ΕΕ για την μετεγκατάσταση των 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ένωσης, προκάλεσε η απόφαση της ΕΕ που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Έτοιμη να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Τσεχία, ενώ η Σλοβακία απειλεί ότι δεν θα εφαρμόσει υποχρεωτικές ποσοστώσεις.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν είπε, μέσω του εκπροσώπου του, ότι «μόνο το μέλλον θα δείξει πόσο μεγάλο λάθος ήταν η συμφωνία».

Παράλληλα, ο τσέχος πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σομπότκα είπε ότι «κατά κανέναν τρόπο δεν μας βοηθούν οι ποσοστώσεις να προχωρήσουμε μπροστά στην επίλυση των πραγματικών αιτίων της μεταναστευτικής κρίσης. Πρόκειται μόνο για μια μορφή ανακούφισης για το κοινό από τις χώρες που αποτελούν μέρος της μεταναστευτικής ροής».

Ο ίδιος σημείωσε ότι έχει συγκαλέσει αύριο, Τετάρτη, το υπουργικό συμβούλιο για να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, το οποίο ασκεί την προεδρία της ΕΕ στο τρέχον εξάμηνο, σημείωσε ότι η Τσεχία σκοπεύει να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ).

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, σημειώνοντας ότι προτιμά να διακινδυνεύσει την παραβίαση των κανόνων της ΕΕ, παρά να εφαρμόσει υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Έκανε μάλιστα λόγο για «τελεσίγραφο της πλειοψηφίας».

Νωρίτερα, μιλώντας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου του, ο Φίτσο είπε ότι δεν θα εφαρμόσει την μετεγκατάσταση προσφύγων στη βάση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων. «Όσο είμαι εγώ πρωθυπουργός, οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις δεν θα εφαρμοστούν σε σλοβακικό έδαφος» είπε.

Η Ουγγαρία, η οποία ψήφισε κατά του σχεδίου και έχει προκαλέσει αντιδράσεις για την πολιτική της απέναντι στους πρόσφυγες, είπε ότι θα εφαρμόσει τη συμφωνία.

«Πρόκειται για μία απόφαση την οποία θα σεβαστούμε και θα εκπληρώσουμε» είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ουγγαρίας, Ζόλταν Κόβακς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024