Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιτυχημένη μεταμόσχευση νεφρών ανεπτυγμένων σε εργαστηριακό περιβάλλον

Επιτυχημένη μεταμόσχευση νεφρών ανεπτυγμένων σε εργαστηριακό περιβάλλον

Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία πλήρως λειτουργικών νεφρών, ανεπτυγμένων εξ ολοκλήρου σε εργαστηριακό περιβάλλον, βρίσκονται Ιάπωνες ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία πλήρως λειτουργικών νεφρών, ανεπτυγμένων εξ ολοκλήρου σε εργαστηριακό περιβάλλον, βρίσκονται Ιάπωνες ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Τα τεχνητά όργανα μεταμοσχεύθηκαν επιτυχώς σε χοίρους και αρουραίους και όπως προέκυψε λειτούργησαν όπως και οι φυσιολογικοί νεφροί.

Αν και στο παρελθόν είχαν γίνει ανάλογες απόπειρες, χωρίς επιτυχία, οι Ιάπωνες ερευνητές γίνονται οι πρώτοι που καταφέρνουν να αναπτύξουν ένα ολόκληρο υποστηρικτικό σύστημα για τους νεφρούς, δηλαδή έναν ουρητήρα και μια ουροδόχο κύστη.

Όταν το σύστημα αυτό συνδέθηκε στη φυσιολογική ουροδόχο κύστη των πειραματόζωων, λειτούργησε κανονικά. Τα ούρα περνούσαν από τους μεταμοσχευμένους εργαστηριακούς νεφρούς και, μέσω του εργαστηριακού ουρητήρα, έφθαναν στην μεταμοσχευμένη εργαστηριακή ουροδόχο κύστη και από εκεί στην φυσιολογική ουροδόχο κύστη των πειραματόζωων. Οκτώ εβδομάδες μετά την τοποθέτηση των εργαστηριακών οργάνων, το ουροποιητικό σύστημα λειτουργούσε χωρίς πρόβλημα.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Δρ Τακάσι Γιόκου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζικέι στο Τόκιο, αν και ενθουσιασμένοι από το επίτευγμά τους, σπεύδουν να επισημάνουν ότι οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα αργήσουν μερικά χρόνια.

Τελικός στόχος παραμένει η ανάπτυξη νεφρών στο εργαστήριο, καταργώντας έτσι την ανάγκη δωρητή οργάνων, αφού θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση βλαστικά κύτταρα από τον ίδιο τον ασθενή. Πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν, σήμερα, περιμένοντας την εύρεση του κατάλληλου οργάνου λόγω ανεπάρκειας δοτών.

Πάντως, άλλες επιστημονικές ομάδες έχουν ακολουθήσει διαφορετική οδό προσπαθώντας να αναγεννήσουν τους υπάρχοντες νεφρούς, αντί να δημιουργήσουν άλλους εξ αρχής.

Κίνδυνος αθηροσκλήρωσης για τα παιδιά με νεφρολιθίαση

Παράλληλα, αμερικανική έρευνα διαπιστώνει για πρώτη φορά ότι τα παιδιά που αναπτύσσουν πέτρες στους νεφρούς, κινδυνεύουν περισσότερο από αθηροσκλήρωση ως ενήλικες.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη βέβαιοι αν η νεφρολιθίαση και η αθηροσκλήρωση προκαλούνται από τον ίδιο βιολογικό μηχανισμό, αν και υποθέτουν ότι παίζει κάποιο ρόλο η χρόνια φλεγμονή.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι κάτι συμβαίνει στο σώμα σχετικά με τον σχηματισμό πέτρας στους νεφρούς, το οποίο επίσης επιδρά αρνητικά στην υγεία των αρτηριών των παιδιών», εξηγεί η υπεύθυνη της μελέτης Δρ Κίρστεν Κουσούμι του Νοσοκομείου Παίδων Nationwide σε άρθρο που δημοσίευσε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Pediatrics.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024