Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όρμπαν για το προσφυγικό: «Τα σύνορα απειλούνται, μας κατακλύζουν»...

Όρμπαν για το προσφυγικό: «Τα σύνορα απειλούνται, μας κατακλύζουν»…

Σε απόσταση αναπνοής από τη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης για την προσφυγική κρίση και τη στιγμή που η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ καλεί την Ευρώπη «να αναλάβει τις ευθύνες της» έρχεται νέο παραλήρημα εκ μέρους του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος δηλώνει ότι «απειλούνται τα σύνορα, η ζωή μας που βασίζεται στο σεβασμό των νόμων και ολόκληρη η Ευρώπη -μας κατακλύζουν»... Και επαναλαμβάνει το «όχι» στο σχέδιο ποσοστώσεων για την υποδοχή προσφύγων.

Σε απόσταση αναπνοής από τη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης για την προσφυγική κρίση έρχεται νέο παραλήρημα εκ μέρους του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος προειδοποιεί ότι «απειλούνται τα σύνορα, η ζωή μας που βασίζεται στο σεβασμό των νόμων και ολόκληρη η Ευρώπη -μας κατακλύζουν»…

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός επανέλαβε τη Δευτέρα ότι το σχέδιο υποδοχής προσφύγων στη βάση υποχρεωτικών ποσοστώσεων που εισηγούνται οι Βρυξέλλες δεν αποτελεί «ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης», καθώς τα σύνορα πρέπει πρώτα να προστατευθούν και να διακοπεί η εισροή μεταναστών.

Δήλωσε ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναγκαστούν να προστατευθούν από την «απειλή» της μαζικής μετανάστευσης έως ότου σφυρηλατήσουν μία ενιαία στάση στο πρόβλημα.

«Δε μπορούμε να επιτρέψουμε να βρίσκονται μεταξύ μας εκείνοι που μας βυθίζουν» επέμεινε ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης. «Η Ευρώπη δεν άνοιξε απλά τις πόρτες της, τους προσκαλέσαμε πρόσφατα» συμπλήρωσε «δείχνοντας» ξανά Γερμανία.

Ο Όρμπαν κάλεσε τα κοινοβουλευτικά κόμματα στην Ουγγαρία να στηρίξουν την κυβέρνησή του εν όψει ψηφοφορίας επί πρότασης του κυβερνώντος κόμματος για τη χρησιμοποίηση του στρατού στην προστασία των ουγγρικών συνόρων.

Το νέο νομοσχέδιο, εφόσον εγκριθεί από την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων της Βουλής, προβλέπει κυρίως την ανάπτυξη μεγαλύτερου αριθμού στρατιωτών στα σύνορα και θα επιτρέπει υπό ορισμένες συνθήκες στις δυνάμεις επιβολής της τάξης να ανοίγουν πυρ εναντίον των μεταναστών.

Η Βουδαπέστη έχει ξεσηκώσει κατακραυγή με τη μεταχείριση των προσφύγων που επιχειρούν να περάσουν μέσα από το έδαφός της καθ’ οδόν προς χώρες της δυτικής και βόρειας Ευρώπης -με τον Βίκτορ Ορμπάν να δηλώνει πως τα κλειστά σύνορα και η καταστολή έρχονται στο όνομα της προάσπισης «των χριστιανικών αξιών της Ευρώπης».

Σκηνές-όνειδος για την Ευρώπη με βία και δακρυγόνα κατά προσφύγων έχουν εκτυλιχθεί στα ουγγρικά σύνορα, όπου η κυβέρνηση Ορμπάν έχει σηκώσει έναν φράχτη 175 χλμ στη μεθόριο με τη Σερβία και τον επεκτείνει πλέον στα σύνορα με την Κροατία.

Την Τρίτη συνεδριάζουν οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ επί του σχεδίου της Κομισιόν για τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων, περιλαμβανομένων των 40.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία. Η υπουργική σύνοδος της περασμένης εβδομάδας κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία εξαιτίας της αντίστασης χωρών της κεντρικής Ευρώπης στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις.

Τη σκυτάλη θα παραλάβουν την Τετάρτη οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων με την καγκελάριο Μέρκελ να διαμηνύει ότι η Ευρώπη «πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της» και να προειδοποιεί πως η Γερμανία «δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της αυτό το έργο».

Εν τω μεταξύ, η Πολωνία δηλώνει ότι είναι σε θέση να υποδεχθεί περισσότερους πρόσφυγες από τις ποσοστώσεις που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως η ΕΕ πρέπει να στεγανοποιήσει τα σύνορά της και να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της.

«Μπροστά σ’ αυτή την εντεινόμενη κρίση, η Πολωνία είναι σε θέση να υποδεχθεί οικειοθελώς περισσότερους πρόσφυγες απ’ ό,τι προβλέπουν οι ποσοστώσεις που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γκρεγκόρ Σέτινα, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό, σε άρθρο του στην εφημερίδα Gazeta Wyborcza.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024