Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Αλλάζει η ΤτΕ τη μεθοδολογία κατάρτισης του ισοζυγίου πληρωμών

Σε σημαντική αλλαγή της μεθοδολογίας κατάρτισης του ισοζυγίου πληρωμών προχωρά η Τράπεζα της Ελλάδος, με τη χρήση των στατιστικών εξωτερικού εμπορίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Σε σημαντική αλλαγή της μεθοδολογίας κατάρτισης του ισοζυγίου πληρωμών προχωρά η Τράπεζα της Ελλάδος, με τη χρήση των στατιστικών εξωτερικού εμπορίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Με τη νέα μεθοδολογία, τα στοιχεία του ισοζυγίου αγαθών θα αντικατοπτρίζουν τελωνειακά ή άλλα διοικητικά στοιχεία, όπως αυτά συλλέγονται ή εκτιμώνται από την ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η υιοθέτηση της νέας πηγής στοιχείων θα εφαρμοστεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2013, περίοδο για την οποία θα είναι διαθέσιμα ιστορικά στοιχεία.

Η ενσωμάτωση στο ισοζύγιο πληρωμών των στατιστικών εξωτερικού εμπορίου της ΕΛΣΤΑΤ αποτελεί μέρος της γενικότερης προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την εφαρμογή ενιαίων διεθνών κανόνων και την εναρμόνιση των στατιστικών του ισοζυγίου πληρωμών με τους Εθνικούς Λογαριασμούς.

Οι στατιστικές εξωτερικού εμπορίου της ΕΛΣΤΑΤ περιλαμβάνουν:

  • Τις στατιστικές εισαγωγών και εξαγωγών από και προς τρίτες χώρες εκτός ΕΕ (Extrastat), οι οποίες συγκεντρώνονται από τα τελωνεία μέσω του Ενιαίου Διοικητικού Εντύπου.
  • Τις στατιστικές ενδοκοινοτικού εμπορίου (Intrastat), οι οποίες συγκεντρώνονται μέσω του ειδικού εντύπου που αποστέλλουν οι επιχειρήσεις (δήλωση Intrastat).
  • Εκτιμήσεις, για τις συναλλαγές των οποίων η αξία είναι χαμηλότερη του στατιστικού ορίου αναγγελίας και για τις οποίες οι επιχειρήσεις δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης Intrastat.
  • Τα στοιχεία των ‘‘ελλιπών τελωνειακών διασαφήσεων’’, τα οποία στην πλειονότητά τους αφορούν στα πετρελαιοειδή.
  • Πρόσθετα στοιχεία, τα οποία διαβιβάζονται στην ΕΛΣΤΑΤ από διοικητικές πηγές και αφορούν κυρίως στρατιωτικό εξοπλισμό.

Τέλος, η ΕΛΣΤΑΤ εκτιμά, με βάση μεθοδολογία που έχει αναπτύξει, το ύψος των μη δηλούμενων εισαγωγών, οι οποίες αφορούν κυρίως σε παράνομες δραστηριότητες (λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών, προϊόντων καπνού, ναρκωτικών και άλλων προϊόντων, π.χ. ρούχων). Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος τα στοιχεία αυτά που περιλαμβάνονται στις εισαγωγές κατά την κατάρτιση των Εθνικών Λογαριασμών, τοποθετούν το λαθρεμπόριο αγαθών στο 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024