Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η μόλυνση του περιβάλλοντος αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη κύησης

Η μόλυνση του περιβάλλοντος αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη κύησης

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Κρήτης, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη μελέτη του Διαβήτη ( EASD ) στη Στοκχόλμη, δείχνει ότι η αυξημένη έκθεση σε οργανικούς μολυσματικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες τετραπλασιάζει τον κίνδυνο διαβήτη κύησης.

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Κρήτης, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη μελέτη του Διαβήτη ( EASD ) στη Στοκχόλμη, δείχνει ότι η αυξημένη έκθεση σε οργανικούς μολυσματικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες τετραπλασιάζει τον κίνδυνο διαβήτη κύησης.

Αποστόλη στο EASD : Μαίρη Μπιμπή

Η Δρ Λήδα Χατζή, επίκουρος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης μελέτησε την επίδραση των οργανικών μολυσματικών παραγόντων (POPs) στην υγεία των γυναικών.

Οι POPs είναι μια ομάδα ουσιών ανθεκτικές στην βιοδιάσπαση, ενώ είναι παρούσες παντού.

Η έκθεση του οργανισμού σ’ αυτές έχει διαπιστωθεί ότι διαταράσσει το ενδοκρινικό σύστημα του ανθρώπου και σχετίζονται επίσης με τον διαβήτη τύπου ΙΙ και μεταβολικές διαταραχές, σύμφωνα με επιδημιολογικές και μελέτες σε ζώα. Ωστόσο δεν είχε μελετηθεί η σχέση τους με την εκδήλωση του διαβήτη κύησης.

Η Δρ Χατζή θέλησε να μελετήσει την επίδραση των χαμηλών επιπέδων POPs στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και αν σχετίζονται με τον διαβήτη κύησης σε δείγμα 639 εγκύων στο πλαίσιο της μελέτης «Ρέα» που διεξάγεται στην Κρήτη.

Η «Ρέα» ερευνά τη σχέση των μητέρων με τα παιδιά τους στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης.

Για την παρούσα ανάλυση επιλέχθηκαν γυναίκες που είχαν μείνει έγκυες σε περίοδο ενός έτους, από τον Φεβρουάριο του 2007 και έπειτα.

Οι επιστήμονες επικοινώνησαν με τις εγκύους κατά το α’ τρίμηνο όταν υποβάλλονταν σε υπερηχογραφικούς ελέγχους και στη συνέχεια ανά τακτά χρονικά διαστήματα (στον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης, κατά τον τοκετό, 12 μήνες μετά, 4 και 7 χρόνια αργότερα).

Τα επίπεδα των POPs κατά το α’ τρίμηνο μέσω φασματογραφίας μάζας στο μητρικό αίμα.
Οι έγκυες ελέγχθησαν για διαβήτη κύησης μεταξύ 24ης και 28ης εβδομάδας κυοφορίας.
Συνολικά 68 γυναίκες (7%) είχαν διαβήτη κύησης και η Δρ Χατζή διαπίστωσε ότι μια 10πλασια αύξηση των POPs σχετιζόταν με τετραπλάσια αύξηση του κινδύνου διαβήτη κύησης, αφού συνεκτίμησε τον δείκτη μάζας σώματος των γυναικών πριν την εγκυμοσύνη.

«Η μελέτη δείχνει ότι οι γυναίκες με αυξημένη έκθεση σε περιβαλλοντικούς μολυσματικούς παράγοντες στα πρώιμα στάδια της κύησης είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν από διαβήτη κύησης. Σε επόμενη μελέτη θα εξετάσουμε τους υποκείμενους βιολογικούς μηχανισμούς μεταξύ των δύο καταστάσεων. Καθώς όλες οι χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, είναι αντιμέτωπες με τη ραγδαία αύξηση της συχνότητας του διαβήτη, οι δημόσιες πολιτικές υγείας πρέπει να συνεκτιμούν και τον παράγοντα περιβάλλον. Σε επόμενο στάδιο της έρευνας μας θα μελετήσουμε στο ίδιο δείγμα γυναικών αν η προγεννητική έκθεση στους POPs σχετίζεται με μεταβολές στον μεταβολισμό της γλυκόζης και την εκδήλωση διαβήτη στους απογόνους κατά την πρώιμη παιδική ηλικία».

health.in.gr

Only in

«Πόλεμο» κατά της στεγαστικής κρίσης, του υπερτουρισμού και των άπιαστων ενοικίων κηρύττουν οι ευρωπαϊκές πόλεις

«Όσο περισσότερα είναι τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τόσο αυξάνονται τα ενοίκια» σύμφωνα με τον Konstantin Kholodilin, ερευνητή στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024