Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βόλτα με τον Πούτιν κάνει ο Μπερλουσκόνι στην προσαρτημένη Κριμαία

Βόλτα με τον Πούτιν κάνει ο Μπερλουσκόνι στην προσαρτημένη Κριμαία

Αψηφώντας το γεγονός ότι πατά σε προσαρτημένο ουκρανικό έδαφος, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνάντησε στην Κριμαία τον παλιό του φίλο Βλαντιμίρ Πούτιν για να πιουν μαζί κρασί και να αποτίσουν φόρο τιμής σε μνημείο Ιταλών πεσόντων.

Αψηφώντας το γεγονός ότι πατά σε προσαρτημένο ουκρανικό έδαφος και κινείται ενάντια στη στάση της ΕΕ, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνάντησε στη χερσόνησο της Κριμαίας τον παλιό του φίλο Βλαντιμίρ Πούτιν για να πιουν μαζί κρασί και να αποτίσουν φόρο τιμής στους Ιταλούς στρατιώτες που έχασαν την ζωή τους στα τέλη του 19ου αιώνα κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κριμαίας.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη πρώην επικεφαλής ευρωπαϊκής κυβέρνησης στην χερσόνησο, η προσάρτηση της οποίας οδήγησε στο χαμηλότερο επίπεδο μεταψχροπολεμικά τις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης και επέφερε την επιβολή σειράς κυρώσεων από την ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας επισκέφθηκε τις οιναποθήκες της Μασάντρα, όπου παράγεται ο θρυλικός οίνος της Κριμαίας από την εποχή των Τσάρων και την εξαγόρασαν τον περασμένο χρόνο ρωσικές κρατικές επιχειρήσεις.

Συνοδευόμενος από τον Πούτιν και τον πρωθυπουργό της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατέθεσε στεφάνι από κόκκινα τριαντάφυλλα στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Ιταλών στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κριμαίας, μεταξύ 1853 και 1856.

«Εάν θέλετε, μπορούμε να φτιάξουμε εδώ ένα πάρκο όπου κάθε στρατιώτης θα έχει τη δική του επιτύμβια στήλη» πρότεινε ο πρόεδρος της Ρωσίας, που φόραγε τζιν και σακάκι. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε επιπλέον να ζητηθούν από το Πολεμικό Μουσείο του Τορίνο τα ονόματα των Ιταλών στρατιωτών.

«Ευχαριστώ» απάντησε στα ρώσικα ο Μπερλουσκόνι, ηλικίας 78 ετών, διαβεβαιώνοντας ότι θα ασχοληθεί «προσωπικά» με το ζήτημα.

Με αφορμή την επίσκεψη του Μπερλουσκόνι, τα μέτρα ασφαλείας είχαν ενισχυθεί: κάτοικος της περιοχής είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδε ελεύθερους σκοπευτές να έχουν ακροβολιστεί στις στέγες των σπιτιών.

Εκατοντάδες άνθρωποι έσπευσαν να επευφημήσουν τους δύο άνδρες, ενώ ο Πούτιν σήκωσε στα χέρια του και ένα μικρό κοριτσάκι. Και οι δύο έβγαλαν φωτογραφίες με τους ντόπιους.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Rossiïa 24, ο πρώην επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης παραθέρισε τις δύο προηγούμενες ημέρες στο Σότσι, στη νότια Ρωσία.

Βλαντιμίρ Πούτιν και Σίλβιο Μπερλουσκόνι διατηρούν πολύχρονη στενή φιλία. Τον Ιούνιο ο Ρώσος πρόεδρος επισκέφθηκε τον Μπερλουσκόνι στην κατοικία του στη Ρώμη.

Στα τέλη Ιουλίου, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας αποκάλυψε ότι ο Πούτιν ήθελε να του αναθέσει το υπουργείο Οικονομίας και να του χορηγήσει τη ρωσική υπηκοότητα, σύμφωνα με δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Ο πρώην Καβαλιέρε άλλωστε ανέκαθεν υποστήριζε τη ρωσική θέση στην ουκρανική κρίση και κατήγγειλε τις κυρώσεις που είχε επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Μόσχας, διαβλέποντας «επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Sputnik

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024