Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε «CCC+» διατηρεί την αξιολόγηση η S&P βλέποντας όμως ύφεση 3%

Σε «CCC+» διατηρεί την αξιολόγηση η S&P βλέποντας όμως ύφεση 3%

Τις αξιολογήσεις CCC+ και C για το μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο χρέος της Ελλάδας επιβεβαιώνει ο οίκος Standard & Poor's, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές (outlook). Ωστόσο απογοητευτική είναι η πρόβλεψη του οίκου για ύφεση φέτος 3%. Η S&P σημειώνει ότι οι εκλογές ενδέχεται να καθυστερήσουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης, εκτιμά πάντως ότι η πιθανότητα Grexit έχει μειωθεί σε επίπεδα μικρότερα του 33%. Τονίζει δε ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο.

Τις αξιολογήσεις CCC+ και C για το μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο χρέος της Ελλάδας επιβεβαιώνει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές (outlook). Προειδοποιεί, όμως, ότι η μη εφαρμογή του μνημονίου μπορεί να φέρει υποβάθμιση.

Η διατήρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος στο CCC+ αντανακλά, σύμφωνα πάντα με την S&P, την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση βασίζεται σε ευνοϊκές επιχειρηματικές, οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες, προκειμένου να επιτύχει τις δεσμεύσεις της.

Ο οίκος προβλέπει ότι η οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται λόγω του πλήγματος στην κατανάλωση από την εισαγωγή των capital controls, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει ύφεση 3% φέτος. Σε ότι αφορά δε τους κεφαλαιακούς ελέγχους (capital controls) δεν αναμένει να αρθούν, πριν την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σημειώνει ότι οι εκλογές ενδέχεται να καθυστερήσουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος. «Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα ξεκινήσει μόνο εφόσον συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση» επισημαίνει ο S&P.

Ωστόσο, προσθέτει, η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 26 δισ. ευρώ θα συμβάλλει στη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της χώρας. Κλειδί για την πορεία της οικονομίας, σημειώνει, θα αποδειχθεί η προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Σε ότι αφορά το ύψος του ελληνικού χρέους η S&P υπογραμμίζει ότι χωρίς πρόσθετη ελάφρυνση είναι μη βιώσιμο. Οι αναλυτές της S&P υποστηρίζουν ότι σημαντική μείωση του χρέους μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των αβεβαιοτήτων για την φερεγγυότητα του ελληνικού δημοσίου την περίοδο 2015-2018.

Όσον αφορά την συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εκτιμούν ότι θα πραγματοποιηθεί εφόσον υπάρξει συμμόρφωση με το νέο πρόγραμμα από τον ESM.

Σε ότι αφορά το Grexit, εκτιμά πάντως ότι το ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει μειωθεί σε επίπεδα μικρότερα του 33% (1/3).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024