Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Να τηρήσουμε τη συμφωνία για να βγούμε από τη μέγγενη της επιτροπείας

Τσίπρας: Να τηρήσουμε τη συμφωνία για να βγούμε από τη μέγγενη της επιτροπείας

Σκοπός της επόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι να εφαρμόσουμε τη συμφωνία, για να φύγουμε το συντομότερο δυνατόν από την μέγγενη της επιτροπείας, δήλωσε ο Αλ.Τσίπρας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην 80ή ΔΕΘ. Επανέλαβε το δίλημμα των εκλογών -ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ που κουβαλάει τις αμαρτίες των προηγούμενων 40 ετών- και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές. Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα θα κυβερνηθεί, ακόμη κι αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία.

Σκοπός της επόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι να εφαρμόσουμε τη συμφωνία με τα απαραίτητα αντισταθμιστικά, για να φύγουμε το συντομότερο δυνατόν από την μέγγενη της επιτροπείας, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην 80η ΔΕΘ. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε το δίλημμα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου: ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ που κουβαλάει τις αμαρτίες των προηγούμενων 40 ετών.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη, ακόμη κι αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, γιατί κανείς δεν θα αναλάβει την ευθύνη να την αφήσει ακυβέρνητη.

Για το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε πως μπορεί να συνεργαστεί με ένα κόμμα τόσο διαφορετικό όσο οι ΑΝΕΛ.

Σε ερώτηση αν επιμένει ότι δεν θα γινόταν πρωθυπουργός σε συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, χαρακτήρισε τεχνητό το δίλημμα που παρουσιάζεται ότι πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε ένα modus vivendi μεταξύ δύο δυνάμεων «που είναι η μέρα με τη νύχτα».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να γίνει κομμάτι του παλιού.

Χαρακτηριστική ήταν και η αναφορά του, σε άλλο σημείο της συνέντευξης, για τον πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για τον οποίο είπε: «Δεν τα πάει άσχημα, αλλά ξέρει τα όριά του», σημειώνοντας πως ίσως δεν θέλει να αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο.

Όσο για το συγγνώμη που ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ για τον χαρακτηρισμό «ψευτράκος», ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μεϊμαράκη να ζητήσει συγγνώμη για όσα έφερε η ΝΔ στη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια. Πρόσθεσε ότι είναι οξύμωρο ο κ. Μεϊμαράκης να ζητήσει να συνεργαστεί με κάποιον τον οποίο αποκαλεί «πολιτικό αγύρτη».

Καρφία για Λαφαζάνη

Αναφορικά με τα ταξίδια στη Ρωσία και τις προσδοκίες για οικονομική βοήθεια που δεν επιβεβαιώθηκαν, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως επισκέφτηκε τη Μόσχα δύο φορές για να επανεκκινήσει τις ελληνορωσικές σχέσεις, ενώ άφησε αιχμές κατά του Παναγιώτη Λαφαζάνη λέγοντας πως «όποιος πιστεύει πως η Ρωσία είναι συνέχεια της Σοβιετικής Ένωσης, τότε ας λύσει αυτά τα προβλήματα».

Ένα ακόμη καρφί για τις κινήσεις Λαφαζάνη έριξε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για τις τηλεοπτικές άδειες. Είπε πως η κυβέρνηση έπεσε από βουλευτές της, γι’ αυτό και δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε πως όλοι βρέθηκαν σε κρίση συνείδησης, ωστόσο -όπως είπε- είναι διαφορετικό κάποιοι να αγωνιούν στο παρά πέντε μήπως καταρρεύσει μία τράπεζα και στο και πέντε να είναι έτοιμοι να κατέβουν με διαφορετικό συνδυασμό στις εκλογές. «Όποιος ήθελε τη δραχμή θα αντιδρούσε σε οποιαδήποτε συμφωνία» είπε.

Αρκετές φορές στη συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η συμφωνία που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καλύτερη από τις δύο προηγούμενες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η συμφωνία που έφερε ο Γιώργος Παπανδρέου το 2010 ήταν μια συμφωνία δημοσιονομικής προσαρμογής 40 δισ. ευρώ, αυτή που έφερε στη συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς ήταν προσαρμογής 25 δισ. ευρώ, ενώ αυτή που φέρνουμε εμείς είναι προσαρμογής 9,9 δισ. ευρώ».

Σχετικά με τις τράπεζες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «τις σώσαμε, δεν τις χάσαμε», καθώς «γνωρίζαμε πάρα πολύ καλά ότι το εναλλακτικό σχέδιο που υπήρχε στο τραπέζι εμπεριείχε την κατάρρευση ενός μεγάλου μέρους του τραπεζικού συστήματος. Καταφέραμε και σώσαμε τις τράπεζες».

«Το αριστερό μου χέρι είναι μια χαρά»

Το αριστερό μου χέρι είναι μια χαρά, σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας κληθείς να σχολιάσει το τηλεοπτικό σποτ του Πάνου Καμμένου.

«Το βρήκα συμπαθητικό, όπως και το προηγούμενο, γνωρίζω ότι στους όρους της πολιτικής επικοινωνίας η ευρηματικότητα είναι κάτι που πρέπει να βλέπει κανείς καλοπροαίρετα.

» Με τον Πάνο Καμμένο συνεργαστήκαμε με εντιμότητα και ειλικρίνεια, παρά τις διαφορές μας, στάθηκε σε δύσκολες στιγμές πιο έντιμα από άλλους συνεργάτες με ίδια ιδεολογική αφετηρία».

«Δεν θα ξεμπερδέψετε εύκολα από μένα»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε το ενδεχόμενο να κινήσει εσωκομματικές διαδικασίες σε περίπτωση εκλογικής ήττας στις 20 Σεπτεμβρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν πρόκειται να ξεμπερδέψετε εύκολα από μένα».

Στέλνοντας μήνυμα στους υποψήφιους βουλευτές του κόμματός του είπε πως «είναι απολύτως σαφές ότι όσοι είναι στις λίστες δεσμεύονται από τις αποφάσεις που θα λάβει το κόμμα στις κρίσιμες ψηφοφορίες που θα λάβουν χώρα». Συμπλήρωσε μάλιστα πως έχουν δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που εμπεριέχει όσα συμφωνήσαμε με τους εταίρους».

«Δεν είμαστε δογματικοί»

Αναφορικά με τις Σκουριές, ο κ. Τσίπρας είπε πως «δεν είμαστε δογματικοί», εξηγώντας ότι ζητήθηκε από την εταιρεία να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις σε ένα κομμάτι των εργασιών κι αυτή εκβιαστικά σταμάτησε τις δραστηριότητες στο 100%.

Εμείς δεν εκβιαζόμαστε, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως είναι επιθυμητή η ανάπτυξη και οι επενδύσεις, αλλά με κανόνες και με σεβασμό στο περιβάλλον και στο εργατικό δίκαιο. «Θέλουμε ανάπτυξη και επενδύσεις, όχι πλιάτσικο. Θέλουμε να συνεχιστούν οι μεταλλευτικές εργασίες χωρίς καταστροφή του περιβάλλοντος».

Κεντροδεξιό άνοιγμα και επίθεση σε Βενιζέλο

Σε ερώτηση αν επιφυλάσσει ευνοϊκότερη κριτική απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως δεν ταυτίζονται όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με αυτούς που πήραν τις αποφάσεις. Πολλά από τα στελέχη του, είπε, πίστεψαν στα ιδανικά της λαϊκής κυριαρχίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και είναι φυσικό με πολλούς από αυτούς να συμπορευτούμε.

Ο κ. Τσίπρας άνοιξε την πόρτα και σε ψηφοφόρους της ΝΔ λέγοντας ότι και με αυτούς μπορεί να υπάρξει συμπόρευση αρκεί να απορρίπτουν τις λογικές του παλαιοκομματισμού.

Συνεχίζοντας επιτέθηκε τόσο στην κ. Γεννηματά, για την οποία είπε ότι «στοιχίζεται πίσω από τον κ. Μεϊμαράκη», αλλά και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο χαρακτήρισε βασικό υπαίτιο της πολιτικής που εκφράζει το πιο παλιό από το παλιό. «Το κόμμα που καθοδηγείται από τον κ. Βενιζέλο δεν μπορεί να έχει σχέση με το καινούριο» είπε.

Αναφορικά με τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση αρνήθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπολιτεύεται τον εαυτό του (μετά την ανακοίνωση που ζητούσε την αναστολή του μέτρου), παραδέχτηκε ότι το μέτρο είναι ένα συμβιβασμός στο πλαίσιο της 17ωρης διαπραγμάτευσης και δεσμεύτηκε ότι θα αναζητηθεί ισοδύναμο, που δεν θα έχει επίπτωση στα δημόσια έσοδα.

Ερωτηθείς για τις χιλιάδες επιχειρήσεις που έκλεισαν, για τον μεγάλο αριθμό ανέργων και την επιβάρυνση που επέφεραν τα capital controls, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι είναι κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο το κόμμα δίνει σκληρή μάχη για να ξεφύγει η χώρα από αυτό.

Ο τρόπος να δώσουμε στήριξη στις επιχειρήσεις είναι η στήριξη των τραπεζών, το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα Γιούνκερ των 35 δισ. ευρώ και η ελάφρυνση των χρεών τους μέσω των κόκκινων δανείων και αυτό είναι απότοκο της στήριξης των τραπεζών.

«Στόχος να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σοκ. Χρειαζόμαστε επενδύσεις από το πρόγραμμα Γιούνκερ και ΕΣΠΑ αλλά και πρόγραμμα ιδιωτικών επενδύσεων. Αλλά για να πετύχει αυτό, χρειάζεται σχεδιασμός. Οι ξένοι επενδυτές, για να επενδύσουν, θέλουν ένα σταθερό περιβάλλον, το οποίο το δημιουργήσαμε, καθώς και ένα θεσμικο πλαίσιο ώστε να γνωρίζουν πότε θα έχουν απόδοση τα κεφάλαιά τους. Χρειάζονται τομές σε γραφειοκρατία και διαφθορά».

Όσον αφορά στο προσφυγικό και ερωτηθείς για την στάση της Ανγκελα Μέρκελ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι ντροπή η Μεσόγειος να ξεβράζει νεκρά παιδιά. Υπάρχει περίσσια υποκρισία μπροστά στο δράμα των προσφύγων, σημείωσε και κατηγόρησε τόσο τις συντηρητικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου και του Στ. Θεοδωράκη, ο οποίος όπως είπε λαϊκίζει πιο πολύ και από την Χρυσή Αυγή.

«Δεν το περίμενα από κάποιον που δηλώνει κεντρώος» σημείωσε.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής κ. Μουζάρας «πατάει πάνω στα βήματα που είχε οργανώσει η κ. Χριστοδουλοπούλου για το προσφυγικό. Και η Γαλλία και η Γερμανία είχαν στάση που είναι πιο κοντά στις δικές μας διεκδικήσεις. Κατανοούν το πρόβλημα». Ωστόσο ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ευρώπη πληρώνει την αλλοπρόσαλλη πολιτική επεμβάσεων στις χώρες, από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες.

Νένα Σώκου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το «Μαύρο Θηρίο» απειλεί τη Ρεάλ Μαδρίτης

Η μεγάλη επιτυχία του Αντσελότι και το ευρωπαϊκό clasico στον ημιτελικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024