Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε λειτουργία νέα κέντρα διοίκησης του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη

Σε λειτουργία νέα κέντρα διοίκησης του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη

Νέα κέντρα διοίκησης του ΝΑΤΟ, οι Εθνικές Μονάδες Ενσωμάτωσης Δυνάμεων (National Force Integration Units), ενεργοποιήθηκαν στη Σόφια, το Βουκουρέστι και τις πρωτεύουσες άλλων τεσσάρων χωρών της ανατολικής Ευρώπης, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ενίσχυσης συλλογικής άμυνας της Συμμαχίας από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.

Νέα κέντρα διοίκησης του ΝΑΤΟ, οι Εθνικές Μονάδες Ενσωμάτωσης Δυνάμεων (National Force Integration Units), ενεργοποιήθηκαν στη Σόφια, το Βουκουρέστι και τις πρωτεύουσες άλλων τεσσάρων χωρών της ανατολικής Ευρώπης, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ενίσχυσης συλλογικής άμυνας της Συμμαχίας από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.

Η δημιουργία των νέων δομών διοίκησης εντάσσεται στα μέτρα που ελήφθησαν από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία σε απάντηση στη μεταβαλλόμενη κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή και στοχεύει στη βελτίωση της ικανότητας του ΝΑΤΟ να απαντά αποφασιστικά σε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια εναντίον κράτους-μέλους του.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας και ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, Ρόσεν Πλέβνελιεφ τόνισε ότι η ταυτόχρονη λειτουργία των μονάδων σε έξι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένης της Σόφιας, πιστοποιεί τη δέσμευση του ΝΑΤΟ για την προστασία όλων των μελών του.

Το κέντρο διοίκησης θα χρησιμεύσει ως σύνδεσμος μεταξύ των εθνικών και συμμαχικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια κοινών ασκήσεων και εκπαίδευσης και θα παρέχει επίσης επιμελητειακή υποστήριξη και υποδομή για την ανάπτυξη δυνάμεων υψηλής ετοιμότητας της Συμμαχίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όταν η ασφάλεια και η εδαφική ακεραιότητα των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγα είναι σε κίνδυνο, τόνισε ο Βούλγαρος πρόεδρος.

«Θα αντιταχθούμε σθεναρά σε οποιαδήποτε σχέδια υποδαύλισης αστάθειας και των παγωμένων συγκρούσεων. Μπορεί να είμαστε μια αμυντική συμμαχία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε αναποφάσιστοι και παθητικοί. Αντιθέτως, σήμερα αποδεικνύουμε την αποφασιστικότητά μας και την υψηλή ετοιμότητα για δράση. Θέλουμε ειρήνη, αλλά μπορούμε να διασφαλίσουμε την ειρήνη, μόνο δείχνοντας την αποφασιστικότητά μας να αντιταχθούμε σε οποιεσδήποτε καταστροφικές ενέργειες και κάθε προσπάθεια να καταστροφής της διεθνούς έννομης τάξης» επισήμανε.

«Οι πολιτικές δεσμεύσεις πρέπει να συνοδεύονται από πραγματική ικανότητα και η νέα αυτή δομή είναι πραγματική ικανότητα. Το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση με οποιαδήποτε χώρα, αλλά η γειτονιά μας έχει γίνει πιο ασταθής και πιο επικίνδυνη τα τελευταία χρόνια. Για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας, πρέπει να προσαρμοστούμε, και το κάνουμε» τόνισε ο Τζέιμς Απατουράι, βοηθός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ για τις Πολιτικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας.

Στη διάρκεια της επίσημης τελετής, στη Σόφια, απηύθυνε χαιρετισμό ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ από το Βίλνιους, όπου επίσης εγκαινιάστηκε νέο κέντρο διοίκησης της Συμμαχίας.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σόφια, ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ντάνιελ Μίτοφ δήλωσε ότι η Εθνική Μονάδα Ενσωμάτωσης Δυνάμεων θα συντονίζει δράσεις που αφορούν τη συλλογική άμυνα, τις επικείμενες ασκήσεις και θα είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό πιθανής ανάπτυξης δυνάμεων, αν κριθεί αναγκαίο.

Το κέντρο διοίκησης του ΝΑΤΟ στη Σόφια στελεχώνουν 40 άτομα, εκ των οποίων οι 20 είναι Βούλγαροι αξιωματικοί και οι 20 αξιωματικοί από χώρες του ΝΑΤΟ.

Η Εθνική Μονάδα Ενσωμάτωσης Δυνάμεων στη Σόφια θα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα τον προσεχή Δεκέμβριο.

Στην αντίστοιχη τελετή στο Βουκουρέστι, ο Ρουμάνος υπουργός Άμυνας Μιρτσέα Ντούσα τόνισε ότι η δημιουργία της συγκεκριμένης μονάδας ΝΑΤΟ έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Ρουμανία και αποτελεί «ένα ιστορικό γεγονός».

«Η Εθνική Μονάδα Ενσωμάτωσης Δυνάμεων του ΝΑΤΟ δεν είναι μια στρατιωτική εγκατάσταση, αλλά χρησιμεύει για την ενίσχυση της ασφάλειας στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας» υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της χώρας, Κλάους Γιοχάνις σε μήνυμά του τόνισε ότι η ενεργοποίηση της μονάδας στο έδαφος της Ρουμανίας και παρόμοιων δομών σε άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγα σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας που ξεκίνησε με τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβριο του 2014 στην Ουαλία, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας των χωρών της Συμμαχίας στην περιοχή.

Ο πτέραρχος σερ Κρίστοφερ Χάρπερ, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Στρατιωτικού Επιτελείου (IMS) του ΝΑΤΟ, δήλωσε από το Βουκουρέστι, ότι οι δομές που δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα σε Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Ρουμανία αποτελούν μέρος ενός γενικού σχεδίου και συμβάλλουν στην εξασφάλιση της δυνατότητας ανάπτυξης των Δυνάμεων Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF).

Τα μέτρα του ΝΑΤΟ έχουν αμυντικό χαρακτήρα, ευθυγραμμίζονται με τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, προσέθεσε.

Ο διοικητής της NFIU στο Βουκουρέστι Καταλίν Τικουλέσκου ανακοίνωσε ότι η πρώτη στρατιωτική άσκηση που θα συντονιστεί στην περιοχή από τη μονάδα θα πραγματοποιηθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής του επόμενου έτους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024