Διπλή μαστεκτομή επιλέγουν και πολλοί άνδρες με προδιάθεση για καρκίνο μαστού
Ακολουθώντας το παράδειγμα των γυναικών, υπό τον φόβο του καρκίνου του μαστού, ολοένα περισσότεροι άνδρες επιλέγουν τη διπλή μαστεκτομή για να μειώσουν τον κίνδυνο της νόσου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Surgery.
Ακολουθώντας το παράδειγμα των γυναικών, υπό τον φόβο του καρκίνου του μαστού, ολοένα περισσότεροι άνδρες επιλέγουν τη διπλή μαστεκτομή για να μειώσουν τον κίνδυνο της νόσου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Surgery.
Οι επιστήμονες, πάντως, δεν είναι βέβαιοι πόσο αποτελεσματική είναι η διπλή μαστεκτομή στην περίπτωση των ανδρών.
Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες είναι ιδιαίτερα σπάνιος και περίπου 100 φορές λιγότερο συχνός από ό,τι στις γυναίκες. Παρόλα αυτά, αρκετοί άνδρες, όταν διαγιγνώσκονται με καρκίνο στον ένα μαστό, αποφασίζουν να αφαιρέσουν και τους δύο.
Οι ερευνητές της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Dana-Farber, με επικεφαλής τον Δρ Αχμεντίν Τζεμάλ, διαπίστωσαν ότι η αμφίπλευρη προληπτική μαστεκτομή, ως μέρος της θεραπείας για τον καρκίνο, κερδίζει συνεχώς έδαφος μεταξύ των ανδρών, σε ποσοστά (6%) που πλησιάζουν σταδιακά εκείνα των γυναικών ασθενών (11%).
Τη διπλή μαστεκτομή επιλέγουν κυρίως νεαρότερης ηλικίας άνδρες.
Ο Δρ Τζεμάλ εξηγεί ότι, η διπλή μαστεκτομή συνίσταται μόνο σε ένα μικρό ποσοστό ανδρών που είναι φορείς μετάλλαξης στο γονίδιο BRCA, αν και δεν υπάρχει απόδειξη πως η διπλή αφαίρεση μαστών όντως διασφαλίζει καλύτερο προσδόκιμο ζωής.
Στις γυναίκες ασθενείς η αιτιολόγηση της διπλής μαστεκτομής είναι επαρκέστερη, καθώς είναι συχνότερα τα γενετικά τεστ που δείχνουν ποιές ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου λόγω γονιδιακού υπόβαθρου, όπως η περίπτωση της ηθοποιού Αντζελίνα Τζολί.
Πάντως και στις γυναίκες, μικρό είναι το ποσοστό των ασθενών με καρκίνο του μαστού που έχουν στο γονιδίωμά τους τις υψηλού κινδύνου μεταλλάξεις του γονιδίου BRCA.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΕΚΤ: Ποιοι προηγούνται στην κούρσα διαδοχής της Λαγκάρντ
- Δήμαρχος Άη Στράτη: Ανήμερα των Θεοφανείων αποκάλυψε τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο
- Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο «χάρτης» έκθεσης των επαγγελμάτων – Η ραγδαία εξέλιξη της TN αλλάζει την αγορά εργασίας
- Γουέστ Χαμ – Νότιγχαμ Φόρεστ 1-2: Μεγάλη νίκη για τους «Reds» με ανατροπή! (vid)
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 07.01.2026]
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τις ήττες Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού


