Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε δωρεάν ιατρικές εξετάσεις υποβλήθηκαν κάτοικοι μικρών νησιών

Σε δωρεάν ιατρικές εξετάσεις υποβλήθηκαν κάτοικοι μικρών νησιών

Το κενό της Πολιτείας στις παροχές υγείας και αθλητικών υποδομών κάλυψαν με επιτυχία τα πανελλαδικά προγράμματα που εκπόνησε η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Αναγέννηση και Πρόοδος» με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κάτοικοι ακριτικών νησιών της Ελλάδας υποβλήθηκαν σε δωρεάν εξετάσεις, ενώ τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν δημοφιλή αθλήματα μέσα από βιωματικές δραστηριότητες.

Το κενό της Πολιτείας στις παροχές υγείας και αθλητικών υποδομών κάλυψαν με επιτυχία τα πανελλαδικά προγράμματα που εκπόνησε η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Αναγέννηση και Πρόοδος» με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κάτοικοι ακριτικών νησιών της Ελλάδας υποβλήθηκαν σε δωρεάν εξετάσεις, ενώ τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν δημοφιλή αθλήματα μέσα από βιωματικές δραστηριότητες.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Δρ Παναγιώτης Κουλουβάρης, πρόεδρος της ΜΚΟ «Αναγέννηση και Πρόοδος» παρουσίασε τα προγράμματα και αναφέρθηκε στα σχέδια για το μέλλον.

Συγκεκριμένα, δύο υπερσύγχρονες Κινητές Ιατρικές Μονάδες έχουν επισκεφθεί από το 2014 μέχρι σήμερα, 13 απομακρυσμένα νησιά σε ολόκληρη τη χώρα, προσφέροντας δωρεάν στους κατοίκους τους ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας, υψηλής ποιότητας.

Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες, επανδρωμένες με ομάδα 25 γιατρών και επιστημονικό προσωπικό, έχουν επισκεφθεί το Καστελόριζο, την Αμοργό, την Κάσο, την Αστυπάλαια, τα Ψαρά, τους Φούρνους, τη Θύμαινα, την Πάτμο, τη Φολέγανδρο, τους Λειψούς τη Νίσυρο, την Τήλο και την Σέριφο, προσφέροντας σε περισσότερους από 6.040 κατοίκους πρόσβαση σε υπηρεσίες ιατρικής μέριμνας, αλλά και προληπτικής εκπαίδευσης.

Οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών, εκτός της πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες από ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων (παιδίατρο, γυναικολόγο, καρδιολόγο, οδοντίατρο, ορθοπεδικό, οφθαλμίατρο, πνευμονολόγο, γενικό χειρουργό, νευρολόγο, ψυχολόγο, διαιτολόγο και ωτορινολαρυγγολόγο), ήταν αποδέκτες επίσης πιο εξειδικευμένων υπηρεσιών, καθώς οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες περιλαμβάνουν υπερσύγχρονο συγκρότημα ψηφιακού μαστογράφου, φορητό μηχάνημα ακτινογραφίας και συγκρότημα οστικής πυκνότητας. Τέλος, στο πλαίσιο των επισκέψεων των Κινητών Ιατρικών Μονάδων, πραγματοποιήθηκαν μία σειρά από διαλέξεις και ομιλίες, με σκοπό την παροχή συμβουλευτικής σε θέματα υγείας.

Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες προγραμματίζεται να συνεχίσουν τις επισκέψεις τους και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, τους ερχόμενους μήνες.

Παράλληλα, τα «Αθλητικά Μονοπάτια» ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας παιδιών και νέων, ηλικίας 6-15 ετών, δημιουργήθηκε με σκοπό τη θεμελίωση της αθλητικής κουλτούρας στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα σε νευραλγικές περιοχές της Ελλάδας που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2015 σε Αμοργό, Ανάφη, Αστυπάλαια, Ίο, Καστελόριζο, Κάσο, Κίμωλο, Λειψούς, Μήλο, Νίσυρο, Πάτμο, Σέριφο, Σύμη, Τήλο, Φολέγανδρο, Φούρνους, Χάλκη και Ψαρά, με τη συμμετοχή 1.010 παιδιών, 95 γυμναστών, 13 σκακιστών και 14 ατόμων ιατρικού προσωπικού.

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, με επιπλέον προορισμούς και εμπλουτισμένο περιεχόμενο

.Όπως επεσήμανε ο Δρ Κουλουβάρης, «η δημιουργία των Κινητών Ιατρικών Μονάδων και η έναρξη ενός προγράμματος Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στα άγονα και απομακρυσμένα νησιά μας, ήταν ένα όραμα μιας ομάδας νέων γιατρών. Η αγάπη τους για τους κατοίκους αυτών των νησιών και συγχρόνως η έλλειψη ουσιαστικής ιατρικής περίθαλψης, ήταν τα πρωταρχικά στοιχεία για να ξεκινήσει μία μεγάλη έρευνα. Η έρευνα διήρκησε περίπου ένα χρόνο όπου καταγράφηκαν με λεπτομέρεια όλες οι πραγματικές ανάγκες. Είμαστε αληθινά ευγνώμονες που το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μας εμπιστεύτηκε, πίστεψε σε εμάς και έτσι ξεκίνησε αυτό το μεγάλο ταξίδι με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και άριστο επιστημονικό προσωπικό. Σήμερα είμαστε μία ομάδα 73 ατόμων όπου συνεχίζουμε με αμείωτο ενθουσιασμό την προσφορά αγάπης αλλά και υψηλής ιατρικής περίθαλψης, έτσι ώστε όλοι οι κάτοικοι αυτών των νησιών να απολαμβάνουν ιατρικές υπηρεσίες όπως κάθε πολίτης στις μεγάλες πόλεις. Υπάρχουν όμως και οι παράπλευρες ωφέλειες από το πρόγραμμα των Κινητών Ιατρικών Μονάδων. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα καταγράφτηκε η έλλειψη οργανωμένων αθλητικών δραστηριοτήτων για παιδιά. Σχεδιάστηκε έτσι το πρόγραμμα «Αθλητικά Μονοπάτια» για τα παιδιά το οποίο υλοποιήθηκε επίσης με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».

Σχολιάζοντας τις δράσεις της ΜΚΟ «Αναγέννηση και Πρόοδος» ο δήμαρχος της Αστυπάλαιας, Πανορμίτης Κονταράτος, επεσήμανε την απουσία γιατρών στα μικρά νησιά του Αιγαίου για μεγάλα χρονικά διαστήματα και τον ενθουσιασμό των κατοίκων από εθελοντικές δράσεις όπως αυτές που χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ψαρών, Κωνσταντίνος Βρατσάνος, αναφέρθηκε στην απουσία μόνιμου γιατρού στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού τα τελευταία δύο χρόνια, την αξία των προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής για την επιβίωση των κατοίκων των μικρών νησιών της χώρας και την αναγκαιότητα μιας ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024