
ΕΚΤ: Διευρύνει τους τίτλους που δέχεται ως ενέχυρα
Νέα στοιχεία για την αξιολόγηση της ευρωστίας των τραπεζών της Ευρωζώνης και της δυνατότητάς τους να χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητά η ΕΚΤ, με οδηγία που τροποποιεί τους κανόνες για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτική της. Παράλληλα, διευρύνει τους τιτλους που δέχεται ως ενέχυρα.
Νέα στοιχεία για την αξιολόγηση της ευρωστίας των τραπεζών της Ευρωζώνης και της δυνατότητάς τους να χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητά η ΕΚΤ, με οδηγία που τροποποιεί τους κανόνες για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτική της.
Παράλληλα, με την ίδια οδηγία (ECB/2015/27), προβλέπεται η διεύρυνση των τίτλων που κάνει δεκτούς η ΕΚΤ ως ενέχυρα για τη χρηματοδότηση των τραπεζών, επιτρέποντας να χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό και «μη διαπραγματεύσιμοι τίτλοι χρέους που βασίζονται σε επιλέξιμες πιστωτικές απαιτήσεις».
Ειδικότερα, η ΕΚΤ ζητά από τις τράπεζες να δίνουν τριμηνιαία στοιχεία για τους συντελεστές κεφαλαίων, μόχλευσης και ρευστότητάς τους σε ατομική και ενοποιημένη βάση, σύμφωνα με τις εποπτικές απαιτήσεις. Στην αξιολόγησή της για την ευρωστία των τραπεζών, η ΕΚΤ μπορεί να λαμβάνει υπόψη τις πληροφορίες αυτές ή πληροφορίες συγκρίσιμου επιπέδου.
Όσον αφορά στους νέους τίτλους που μπορεί να επιλεγούν ως ενέχυρα για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών, η οδηγία αφορά στους τίτλους που: α) στηρίζονται σε πιστωτικές απαιτήσεις, οι οποίες είναι επιλέξιμες ως ενέχυρα στο ευρωσύστημα σε ατομική βάση, β) έχουν διπλή αναφορά, δηλαδή στο πιστωτικό ίδρυμα που είναι η πηγή των πιστωτικών απαιτήσεων και στις ίδιες τις υποκείμενες πιστωτικές απαιτήσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Ιράν: Σειρήνες ήχησαν στο Μπαχρέιν
- Ρωσία: Πυρκαγιά σε βιομηχανική ζώνη εξαιτίας ουκρανικής επίθεσης με drones
- Κύπρος: Το προσχέδιο Ολγκίν για λύση του Κυπριακού αποκαλύπτει η Independent
- Μεξικό: Τουλάχιστον 10 νεκροί σε τροχαίο με ακινητοποιημένα οχήματα λόγω προηγούμενης σύγκρουσης
- Συρία: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του νέου διορισμένου κοινοβουλίου
- Κουφονήσια: Συνέλαβαν τον κυβερνήτη πλωτού αναψυκτηρίου
- Πετρέλαιο: Αλμα των τιμών εν μέσω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ
- Ιράν: Τα πλήγματα των ΗΠΑ «εκμηδένισαν» τις διπλωματικές προσπάθειες των τελευταίων μηνών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-1-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442