
«Πάγωμα» στη επιβολή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια
Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα μεταθέτει τον χρόνο εφαρμογής του ΦΠΑ 23% στους παρόχους υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης αναμένεται να εκδώσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Ο νόμος 4336/2015 που ψηφίσθηκε στις 14 Αυγούστου προβλέπει στην ρύθμιση για το ΦΠΑ στους ιδιωτικούς οργανισμούς εκπαιδεύσεως πως η υπαγωγή τους στο ΦΠΑ 23% ισχύει από τις 20 Ιουλίου 2015 και πως η δήλωση μεταβολών για την μετάταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ θα πρέπει να υποβληθεί εντός 10 ημερών από την δημοσίευση του νόμου.
Ο ίδιος νόμος αναφέρει πως στην περίπτωση που μετά τις 20 Ιουλίου έχουν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία χωρίς ΦΠΑ, τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία για την επιβολή του φόρου εκδίδονται μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2015 και ο οφειλόμενος φόρος καταβάλλεται με την δήλωση ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου κατά την οποία εκδόθηκε το συμπληρωματικό στοιχείο.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έδωσε στους εκπαιδευτικούς οργανισμούς περιθώριο έως τις 30 Αυγούστου προκειμένου να προχωρήσουν στις ενέργειες και να μεταταχτούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου για το ποια ιδιωτικά θα καταβάλουν το φόρο και πότε.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν εισηγηθεί στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που θα μεταθέτει τον χρόνο εφαρμογής του ΦΠΑ 23% στους παρόχους υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαιδεύσεως από το νέος έτος. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ δεν θα είχαν σοβαρή αντίρρηση σε κάτι τέτοιο.
Ο κ. Αλεξιάδης έχει εισηγηθεί σχετικά στον νέο υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και έτσι αναμένεται να εκδοθεί σύντομα από την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου σχετική ΠΝΠ.
Καθώς το θέμα αφορά στις οικογένειες 80.000 μαθητών υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας προεξοφλούν την θετική έκβαση του εγχειρήματος.
Πρέπει να σημειωθεί πως από την αύξηση του ΦΠΑ δεν θα εξαιρούταν κανένα σχεδόν ιδιωτικό, καθώς ο νόμος 4336/2015 ξεκαθαρίζει πως η απαλλαγή από το ΦΠΑ «δεν πρέπει να δημιουργεί κίνδυνο στρεβλώσεως των όρων του ανταγωνισμού».
Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ουκρανία: 2 νεκροί και 8 τραυματίες σε ρωσικά πλήγματα στην Οδησσό
- Το Ιράν ανταποδίδει τα πλήγματα των ΗΠΑ με επιθέσεις σε εγκαταστάσεις τους στο Κουβέιτ και το Μπαχρέιν
- Καύσωνας Ιουνίου: Τουλάχιστον 12.000 επιπλέον θάνατοι στην Ευρώπη
- Μεξικό: Δολοφόνησαν δημοσιογράφο κοντά στο σπίτι του, δίπλα στον γιο του
- Βρετανία: Απαγορεύουν την πώληση σε παιδιά ενεργειακών ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη
- Πυρκαγιές σαρώνουν τον Καναδά – Ο καπνός πνίγει μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ
- Κολομβία: Ο εκλεγμένος ακροδεξιός πρόεδρος θα μεταφέρει την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ
- Φλόριντα: Δύο εκτελέσεις σε μία μέρα έπειτα από 60 χρόνια – Ρεκόρ εκτελέσεων σε ένα χρόνο για τον κυβερνήτη Ντε Σάντις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)







































![Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος πίθηκου στη ΛΔ του Κονγκό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Sans-titre-1-10-315x220.jpg)











Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442