Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στη DG Comp η επιβολή ΦΠΑ 26% στα ιδιωτικά σχολεία

Στη DG Comp η επιβολή ΦΠΑ 26% στα ιδιωτικά σχολεία

Την απευθείας προσφυγή στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της επιβολή ΦΠΑ 26% στους παρόχους υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαιδεύσεως εξετάζουν οι ενδιαφερόμενοι φορείς μετά από υποδείξεις αρμόδιων αξιωματούχων. Συγκεκριμένα, υποδείχθηκε στους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας να προσφύγουν για το μέτρο απευθείας στην Κομισιόν, καθώς ο τρόπος επιβολής του σχετικού φόρου στην Ελλάδα προσκρούει πολλαπλώς στην κοινοτική νομοθεσία.

 

Την απευθείας προσφυγή στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της επιβολή ΦΠΑ 26% στους παρόχους υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαιδεύσεως εξετάζουν οι ενδιαφερόμενοι φορείς μετά από υποδείξεις αρμόδιων αξιωματούχων.

Συγκεκριμένα, υποδείχθηκε στους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας να προσφύγουν για το μέτρο απευθείας στην Κομισιόν, καθώς ο τρόπος επιβολής του σχετικού φόρου στην Ελλάδα προσκρούει πολλαπλώς στην κοινοτική νομοθεσία.

Ουσιαστικά θα ακολουθηθεί και στην περίπτωση των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων το παράδειγμα προσφυγής που ακολουθήθηκε στο θέμα της επιβολής παρακρατούμενου φόρου 26% στις συναλλαγές μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων, με άλλες που έχουν έδρα σε κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς (Κύπρο- Βουλγαρία).

Για το θέμα αυτό προσέφυγαν στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και η ίδια η Βουλγαρία , ζητώντας να διαπιστωθεί εάν πράγματι η διάταξη αυτή παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου και συνεπώς εάν θα κινηθούν οι σχετικές νομικές διαδικασίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Ελλάδας.

Η διαδικασία αυτή είναι ταχύτατη, καθώς δεν εμπλέκει στη λήψη της απόφασης τα εθνικά δικαστήρια και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Από τη στιγμή που η ΕΕ κρίνει πως η ρύθμιση παραβιάζει το κοινοτικό κεκτημένο ζητά την τροποποίηση της.

Βασικό επιχείρημα όσων διαμαρτύρονται για την επιβολή ΦΠΑ 26% στους παρόχους υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαιδεύσεως είναι πως με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται κατά τρόπο αντισυνταγματικό δύο κατηγορίες γονέων μαθητών, αυτών που ως φορολογούμενοι πολίτες εξακολουθούν να καταβάλλουν φόρους για τη δημόσια εκπαίδευση, αλλά και φόρους για τα δίδακτρα των ιδιωτικών και εκείνων που καταβάλουν μόνον φόρους στο Δημόσιο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει μάλιστα εκδώσει αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες δεν μπορεί να παρέχεται η ίδια υπηρεσία από δύο διαφορετικούς παρόχους και να φορολογείται διαφορετικά, ήτοι ο ένας εξ αυτών να καταβάλει ΦΠΑ και ο άλλος όχι ή να φορολογείται με χαμηλότερο συντελεστή φόρου.

Πάντως, σε σχέση με πληροφορίες των προηγουμένων ημερών που ανέφεραν πως με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών θα εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ ιδιωτικά σχολεία που ανήκουν σε ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα οποία λειτουργούν στην Ελλάδα υπό το όχημα μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων., αυτό διαψεύδεται αρμοδίως.

Η σύγχυση προκλήθηκε από την αναφορά του νόμου ότι θα απαλλάσσονται τα μη κερδοσκοπικά σχολεία από τον ΦΠΑ, ωστόσο οι ίδιες διατάξεις θέτουν ως προϋπόθεση για αυτό να μην επηρεάζεται ο ανταγωνισμός, στη βάση αυτή τον φόρο θα κληθούν να καταβάλουν σχεδόν όλα τα ιδιωτικά σχολεία.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024