Σε συμφωνία κατέληξαν οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις που είχε το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές κλινικές, σχετικά με το σχέδιο της σύμβαση συνεργασίας για τα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Με το νέο αυτό πλαίσιο εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε σημαντικό αριθμό κλινών σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, χωρίς επιπλέον χρέωση.

Όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο in.gr, στόχος των διαπραγματεύσεων ήταν να «ανοίξουν» οι πόρτες των ιδιωτικών ΜΕΘ στους ασφαλισμένους, χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.

Με τη συμφωνία που επετεύχθη, περίπου 120 κλίνες ιδιωτικών ΜΕΘ εντάσσονται πλέον στο Σύστημα Διαχείρισης Αναγκών Διαθέσιμων Κλινών ΜΕΘ-ΜΕΝΝ μέσω ΕΚΑΒ. Οι ασθενείς που θα νοσηλεύονται σ’ αυτές δεν θα επιβαρύνονται με παραπάνω χρεώσεις.

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα νοσηλείας ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στο 25% των κλινών Γ’ θέσης, χωρίς παραπάνω χρεώσεις, δυνατότητα που δεν εξασφαλιζόταν με προηγούμενες συμβάσεις. Ενώ, για πρώτη φορά οι ιδιωτικές κλινικές θα πληρώνουν και για τη διάθεση και διακίνηση φιαλών αίματος που γίνεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς μέχρι σήμερα όλο το κόστος το επωμιζόταν το Δημόσιο.

Τέλος, σοβαρές ιατρικές πράξεις που δεν μπορούν να εκτελεστούν με επάρκεια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως εμβολισμοί, ακτινοθεραπείες, και διακαθετηριακές βαλβίδες θα αποζημιώνονται με χωριστό κωδικό, χωρίς να επιβαρύνονται οι ασθενείς με επιπλέον χρεώσεις, κάτι που δεν ίσχυε με προηγούμενες συμβάσεις.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr