Το φάσμα του πολιτικού αδιεξόδου πλήττει τα ισπανικά ομόλογα
Το φάσμα του πολιτικού αδιεξόδου πλανάται πάνω από την Ισπανία και τα κρατικά ομόλογα της χώρας, καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κανένα από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ξεκάθαρο πλεονέκτημα ενόψει των επερχόμενων εκλογών.
Το φάσμα του πολιτικού αδιεξόδου πλανάται πάνω από την Ισπανία και τα κρατικά ομόλογα της χώρας, καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κανένα από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ξεκάθαρο πλεονέκτημα ενόψει των επερχόμενων εκλογών.
Λόγω του κινδύνου να μην προκύψει ξεκάθαρο αποτέλεσμα από τις εκλογές και να μην μπορεί να συσταθεί σύντομα κυβέρνηση, οι επενδυτές τους αμέσως επόμενους μήνες ίσως αρχίσουν να ζητούν υψηλότερα επιτόκια για να αγοράζουν τα 10ετούς διάρκειας κρατικά ομόλογα της Ισπανίας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επτά οικονομολόγων που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg, οι επενδυτές μπορεί να αρχίσουν να ζητούν κατά 20 μονάδες βάσης υψηλότερα επιτόκια.
Μπορεί η πιθανότητα να εκλεγεί στην Ισπανία κυβέρνηση που θα τάσσεται ευθέως κατά της λιτότητας – όπως έγινε στην Ελλάδα – να έχει μειωθεί, όμως οι αγορές ανησυχούν για το εάν η νέα ηγεσία στη Μαδρίτη θα μπορέσει να συνεχίσει το έργο τής αναδιάρθρωσης της οικονομίας.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κανένα από τα κόμματα δεν θα κερδίσει την αυτοδυναμία μετά τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο. Επίσης δεν είναι γνωστό εάν θα δημιουργηθούν εύκολα πολιτικές συμμαχίες για να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση σε μια τέτοια περίπτωση.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ισπανία είναι να υπάρξει πολιτικό αδιέξοδο» εκτιμά ο Ραζ Μπαντιάνι, οικονομολόγος της HIS Global Insight.
Ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν ήδη αρχίσει να μεταφέρουν κεφάλαια στην Ιταλία για να μειώσουν τον επενδυτικό κίνδυνο που αναλαμβάνουν, παρά το γεγονός ότι η οικονομία της Ισπανίας αναπτύσσεται αυτό το διάστημα με τετραπλάσιους ρυθμούς από αυτούς της Ιταλίας.
Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα η διαφορά στα spread των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ισπανίας με τα αντίστοιχα της Ιταλίας έχει αυξηθεί στις 20 μονάδες βάσης. Σε μια προσπάθεια να πείσει τους Ισπανούς να τον ψηφίσουν, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι προχωρά σε μειώσεις φόρων. Επίσης λαμβάνει μέτρα για τη μείωση της ανεργίας που το 2013 έφτασε το επίπεδο – ρεκόρ του 26%.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)
- Champions League: Η βαθμολογία της League Phase – Η θέση του Ολυμπιακού μετά τη νίκη του (pic)
- Ευρωκοινοβούλιο: Το άρθρο 86 και τα εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης – Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι διατάξεων
- Μπαρτσελόνα – Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2-1: Ο Κουντέ έδωσε πολύτιμη νίκη στους «μπλαουγκράνα»
- Πανδαισία: Όλα τα γκολ από τα αποψινά παιχνίδια του Champions League (vids)
- Ίντερ – Λίβερπουλ: 0-1: Νίκη – βάλσαμο για τους «κόκκινους», από το… δώρο του Μπαστόνι
- Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)




















![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)



































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442