Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επίπεδα κυανίου έως 356 φορές πάνω από το όριο στο Τιαντζίν

Επίπεδα κυανίου έως 356 φορές πάνω από το όριο στο Τιαντζίν

Επίπεδα κυανίου έως 356 φορές πάνω από τα ανεκτά όρια ανιχνεύθηκαν κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις πριν από μία εβδομάδα στην πόλη Τιαντζίν της βόρειας Κίνας, ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι Αρχές.

Επίπεδα κυανίου έως 356 φορές πάνω από τα ανεκτά όρια ανιχνεύθηκαν κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις πριν από μία εβδομάδα στην πόλη Τιαντζίν της βόρειας Κίνας, ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι Αρχές.

«Υπερβολικά υψηλά επίπεδα κυανίου ανιχνεύθηκαν σε οκτώ διαφορετικά σημεία [συγκέντρωσης νερού εντός της περιοχής ‘απομόνωσης’ που έχει οριοθετηθεί περιμετρικά του σημείου όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις» ανακοίνωσε η υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας.

«Το υψηλότερο επίπεδο ήταν 356 φορές πάνω από το ανεκτό όριο» ανέφερε.

Συνολικά, ίχνη κυανίου εντοπίστηκαν την Τετάρτη σε 25 σημεία συγκέντρωσης νερού εντός της ζώνης απομόνωσης.

Σε άλλα 16 σημεία που εξετάστηκαν εκτός του τομέα αυτού, αντίθετα, δεν ανιχνεύθηκε κυάνιο παρά σε έξι από αυτά και το επίπεδο ήταν κάτω από τα ανεκτά όρια.

Η αποθήκη χημικών προϊόντων όπου σημειώθηκαν οι τεράστιες εκρήξεις τη νύχτα της 12ης Αυγούστου, στην περιοχή του λιμανιού του Τιαντζίν, περιείχε περίπου 700 τόνους κυανιούχου νατρίου, ενός άκρως τοξικού στοιχείου.

Οι φόβοι για επέκταση της μόλυνσης παραμένουν μεγάλοι και ενισχύθηκαν από τις βροχοπτώσεις στις αρχές της εβδομάδας και από την ενδεχόμενη παρουσία άλλων επικίνδυνων προϊόντων στην περιοχή, όπου πολλά κοντέινερ έχουν υποστεί ζημιές.

Το κυανιούχο νάτριο, υπό μορφή κρυσταλλικής σκόνης, απελευθερώνει υπό ορισμένες προϋποθέσεις υδροκυάνιο, ένα αέριο που προκαλεί ασφυξία και γρήγορα γίνεται θανατηφόρο σε περίπτωση παρατεταμένης έκθεσης σε αυτό.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, από την πλευρά του, έκανε λόγο για ένα μέσο επίπεδο κυανίου 40 φορές υψηλότερο από το κανονικό στη φυσική δεξαμενή νερού που γέμιζε τον τεράστιο κρατήρα που δημιουργήθηκε στο έδαφος από τις εκρήξεις.

Στο δυστύχημα τουλάχιστον 114 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ένα μέρος της περιοχής του λιμανιού, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, καθώς και οι γύρω κατοικίες καταστράφηκαν. Τουλάχιστον 17.000 νοικοκυριά και 1.700 επιχειρήσεις επλήγησαν και 6.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι αρχές εμφανίστηκαν ωστόσο καθησυχαστικές: «Όλο το μολυσμένο νερό περιέχεται εντός της περιοχής απομόνωσης» δήλωσε ο Ουεϊγιόνγκ Τιάν, αξιωματούχος του υπουργείου Περιβαλλοντικής Προστασίας. «Και δεν πρόκειται να προχωρήσουμε στην άντλησή του πριν από τον καθαρισμό του» επισήμανε.

Οι ομάδες διάσωσης έχουν υψώσει φράγματα από χώμα και άμμο περικλείοντας μία περιοχή 100.000 τετραγωνικών μέτρων γύρω από το σημείο των εκρήξεων ώστε να αποτραπεί τυχόν διαρροή τοξικών, σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές που εξακολουθούν να διαβεβαιώνουν ότι ο αέρας και το νερό σε άλλα σημεία της πόλης δεν εγκυμονούν «κινδύνους» για τα 15 εκατομμύρια των κατοίκων του Τιαντζίν.

Ωστόσο πολλοί κάτοικοι παραμένουν ανήσυχοι και η οργάνωση Greenpeace ζητεί προσοχή και συνέχιση των ελέγχων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024