Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Προς κάλπες, αλλά με πιθανή νέα κυβέρνηση όλων των κομμάτων

Τουρκία: Προς κάλπες, αλλά με πιθανή νέα κυβέρνηση όλων των κομμάτων

Το ναυάγιο στις συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης στην Τουρκία κάνει σχεδόν αναπόφευκτη τη διέξοδο των πρόωρων εκλογών -όμως με όρους που δεν θέλει το ΑΚΡ: Το τρίτο κόμμα, το εθνικιστικό MHP, δεν θέλει να στηρίξει μέχρι τις κάλπες κυβέρνηση μειοψηφίας του ΑΚΡ, και έτσι αυξάνεται η πιθανότητα να σχηματιστεί νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων.

Το ναυάγιο στις συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης στην Τουρκία κάνει σχεδόν αναπόφευκτη τη διέξοδο των πρόωρων εκλογών -όμως με όρους που δεν θέλει το ΑΚΡ: Το τρίτο κόμμα, το εθνικιστικό MHP, δεν θέλει να στηρίξει μέχρι τις κάλπες κυβέρνηση μειοψηφίας του ΑΚΡ, και έτσι αυξάνεται η πιθανότητα να σχηματιστεί νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση όλων των κομμάτων. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα έχει βρεθεί στο επίκεντρο δύο ταυτόχρονων συρράξεων, με το κουρδικό PKK αλλά και με την τζιχαντιστική ISIS στα σύνορα με τη Συρία.

Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, τέσσερα κόμματα κατάφεραν να μπουν στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση -το ΑΚΡ του (προέδρου πλέον, και άρα εκτός εκλογικής μάχης) Ερντογάν και του πρωθυπουργού Νταβούτογλου, το κεμαλικό CHP, το εθνικιστικό MHP και το φιλοκουρδικό HDP. Για πρώτη φορά όμως, το ΑΚΡ δεν είχε αυτοδυναμία και έτσι βρισκόταν σε αναζήτηση συμμάχων.

Πιθανότερος -έστω και αρκετά δύσκολος- σύμμαχος ήταν το CHP. Το ναύαγιο των συνομιλιών την Πέμπτη απογοήτευσε μεταξύ άλλων και τις αγορές, που θεωρούσαν την επιλογή το καλύτερο δυνατό ενδεχόμενο: Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας υποχώρησε κατά 1% στα πρώτα λεπτά της είδησης.

Η συνταγματική προθεσμία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης εκπνέει στις 23 Αυγούστου, άρα θεωρητικά ο Νταβούτογλου έχει περιθώριο μέχρι την επόμενη Κυριακή. Το ΑΚΡ ελπίζει ότι οι νέες εκλογές αυτή τη φορά θα του δώσουν την αυτοδυναμία.

Επιδίωξή του ήταν να αποσπάσει τη συμφωνία του δεύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του εθνικιστικού MHP, ώστε να τον στηρίξει σε μία κυβέρνηση μειοψηφίας μέχρι τη διενέργεια νέων εκλογών -το νωρίτερο το Νοέμβριο.

Όμως το MHP φάνηκε να απορρίπτει την Παρασκευή το ενδεχόμενο να υποχωρήσει και να δώσει ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση μειοψηφίας του ΑΚΡ. Ψήφος ανοχής «θα σήμαινε κυβέρνηση μειοψηφίας, και αυτό το απορρίπτουμε» είπε ο αντιπρόεδρος του MHP Μεβλούτ Καρακαγιά στο Reuters.

Αν αυτό δεν αλλάξει μέχρι την επόμενη Κυριακή, το Σύνταγμα υποχρεώνει τον Ερντογάν να προχωρήσει σε εκλογές με νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση, στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα που βρίσκονται στην Εθνοσυνέλευση.

Το ΑΚΡ ήλπιζε πως, επειδή αυτό σημαίνει ότι θα συμμετέχει και το φιλοκουρδικό HDP, οι εθνικιστές του MHP θα έκαναν τα πάντα για να το αποφύγουν. Όμως το ΜΗΡ περιορίζεται στο ότι δεν «έχει νόημα η συνομιλία με το ΑΚΡ», έαν εκείνο δεν είναι έτοιμο να αποδεχτεί εθνικιστικούς όρους για «κανονικό» συνασπισμό.

Υπηρεσιακή κυβέρνηση και με τα τέσσερα κόμματα είναι «το λιγότερο επιθυμητό σενάριο για τον Ερντογάν», σχολίασε στο Reuters o Σινάν Ουλγκέν της δεξαμενής σκέψης EDAM. «Αυτό θα σήμαινε πως το ΑΚΡ θα μοιραζόταν με άλλους την εξουσία, και θα πήγαινε σε εκλογές χωρίς να έχει τον απόλυτο έλεγχο» συνέχισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πιτίνο: «Ο κόσμος του Παναθηναϊκού ήταν ο έκτος παίκτης»

Ο Ρικ Πιτίνο αποθέωσε τον Παναθηναϊκό για τη νίκη του απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024